Oμόφωνα αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου Τήνου στο Ευρωπαϊκό Ολοκληρωμένο Έργο LIFE με τίτλο "Circular Economy Implementation in Greece”, όπως και άλλα νησιά των Κυκλάδων, σε συνέχεια της γενικότερης προσπάθειας αύξησης του ρυθμού ανακύκλωσης.
Στο γενικότερο πλαίσιο της μείωσης των σύμμεικτων αποβλήτων, που καταλήγουν στο χώρο του δεματοποιητή, με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του, έως ότου δημιουργηθεί κύτταρο ΧΥΤΑ στο νησί, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, αποφάσισε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα LIFE, με θέμα την κυκλική οικονομία, ώστε να προωθηθούν δράσεις, για την ανακύκλωση και την επανάχρηση των απορριμμάτων.
Παράλληλα, στο ίδιο πρόγραμμα συμμετέχουν από τις Κυκλάδες, η Πάρος, η Αντίπαρος και η Σαντορίνη, με τους ίδιους ακριβώς στόχους, καθώς και στα τρία υπόλοιπα νησιά, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη μείωση του όγκου των ΑΣΑ και στην ανάπτυξη της “πράσινης” διαχείρισης των απορριμμάτων, με την Πάρο, μάλιστα, να έχει καταγράψει εντυπωσιακή ποσοστιαία αύξηση στην ανακύκλωση τα τελευταία χρόνια και τη Σαντορίνη, να βρίσκεται στην κορυφή των επιδόσεων στην ανακύκλωση, ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων.
Τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, ως “πιλότοι”
Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Τήνου, κ. Γιάννη Σιώτου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προσκαλέσει το Δήμο Τήνου να συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκό Έργο που αφορά οποίο αφορά την προώθηση και υλοποίηση έργων Κυκλικής Οικονομίας για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων.
Το εν λόγω έργο έχει λάβει ήδη την προκαταρκτική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις προσεχείς ημέρες πραγματοποιείται η τελική υποβολή του έργου. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο συντονιστής του έργου, και στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Πράσινο Ταμείο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Δίκτυο Αειφόρων Νήσων– ΔΑΦΝΗ κ.ά.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αναμένεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ (με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 60%) και η διάρκειά υλοποίησής του στα 8 χρόνια (2020 – 2027), σε 4 διαδοχικές 2ετείς φάσεις ολοκλήρωσης.
Ο προϋπολογισμός για το Δήμο Τήνου εκτιμάται έως και 569.088,00 εκ των οποίων ο Δήμος θα καλύψει το 15% με ίδιους πόρους.
Γενικός στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη των Αποβλήτων και κατ’ επέκταση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.
Οι επιμέρους στόχοι του έργου αφορούν στη μείωση του ποσοστού διάθεσης αποβλήτων, την ενίσχυση χωριστής συλλογής αποβλήτων, την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων (για απόβλητα τροφίμων), τη διαχείριση ΜΠΕΑ, την ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας, αλλά και την κινητοποίηση/ εκταμίευση πόρων άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου προβλέπεται η υλοποίηση έργων σε πιλοτικές περιοχές, μεταξύ των οποίων έχει προταθεί από το ΥΠΕΝ να είναι και ο Δήμος Τήνου.
Συγκεκριμένα αναμένεται να υλοποιηθούν καινοτόμες πιλοτικές δράσεις και έργα στα νησιά Αλόννησος, Αντίπαρος, Πάρος, Σαντορίνη και Τήνος με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων και τη σταδιακή μετατροπή τους σε υποδειγματικά νησιά μηδενικών αποβλήτων (zero-waste island).
Το περιεχόμενο των έργων και δράσεων θα προσδιορισθεί κατά την προκαταρκτική φάση υλοποίησης του έργου και θα προκύψει ως αποτέλεσμα συνεργασίας των Δήμων με τους υπόλοιπους φορείς του εταιρικού σχήματος. Στην φάση αυτή θα εκπονηθούν επίσης οι αναγκαίες μελέτες εφαρμογής για την υλοποίηση των έργων και δράσεων που θα ακολουθήσουν.
Υποστήριξη μεγάλου φάσματος δράσεων
Ενδεικτικά τα έργα και οι δράσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν, περιλαμβάνουν:
1. Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων νέων ρευμάτων
Πλαστικά μιας χρήσης (δοχεία τροφίμων, σκεύη μεταφοράς ποτών, μπατονέττες, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, αναδευτήρες, καλαμάκια, κονταράκια χειρολαβής για μπαλόνια, μπαλόνια, πακέτα & περιτυλίγματα, δοχεία ποτών / μπουκάλια (συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων τους), αποτσίγαρα, είδη υγιεινής (υγρά μαντηλάκια, σερβιέτες), πλαστικές σακούλες μεταφοράς ελαφρού βάρους) λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας κατά τη θερινή περίοδο
Αλιευτικός εξοπλισμός λόγω της αυξημένης επαγγελματικής δραστηριότητας
Απόβλητα τροφίμων, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας
Επικίνδυνα οικιακά απορρίμματα
Υφάσματα
2. Ολοκληρωμένη διαχείριση γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων
Απόβλητα από γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα
Απόβλητα από την αλυσίδα της αγροτικής παραγωγής και μεταποιητικής δραστηριότητας Διαχείριση Μικρών Ποσοτήτων Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΜΠΕΑ) στα αστικά
Χωριστή συλλογή των ΜΠΕΑ από το ρεύμα των ΑΣΑ και η περαιτέρω κατάλληλη διαχείρισή τους (ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, συσσωρευτές, εργαλεία, εξοπλισμός φωτισμού, παιχνίδια και αθλητικός εξοπλισμός)
3. Δράσεις πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων
Πλατφόρμα παρακολούθησης πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων
Δράσεις πρόληψης και επανάχρησης τροφίμων
4. Ανάπτυξη οικονομικών εργαλείων προς υποστήριξη της Κυκλικής Οικονομίας
Δείκτες «κυκλικότητας»
Ανάπτυξη εργαλείων χρηματοδότησης στη βάσει δεικτών «κυκλικότητας»
Προδιαγραφές / πρότυπα για δευτερογενή υλικά
«Πληρώνω όσο πετάω» (πιλοτική εφαρμογή στο Δ. Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης)
5. Δράσεις ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού (Capacity Building)
Φόρουμ για κοινωνικούς/θεσμικούς φορείς
Εκπαίδευση υπαλλήλων ΟΤΑ
6. Δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης
Φυλλάδια, ημερίδες, ενημερωτικά δελτία, ιστοσελίδα κτλ
Η συμμετοχή του Δήμου Τήνου στο εν λόγω έργο, σύμφωνα με το Δήμαρχο, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την ουσιαστική υποστήριξη του Δήμου στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων με στοιχεία καινοτομίας και κυκλικότητας όπως προβλέπεται στην επικαιροποιημένη σχετική Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου