20 Μαρ 2019

Σαντορίνη... Οι "γερανοί" της Βλυχάδας προκαλούν αντιδράσεις

Και οι γερανοί ήρθαν και πάλι…. Οι εργασίες ξεκίνησαν και σε μερικούς μήνες ένα τεράστιο ξενοδοχείο θα είναι έτοιμο. Αναφερόμαστε στην δράση που εξελίσσεται στην περιοχή Μαρμάρι στη Βλυχάδα της Σαντορίνης, μία από τις ωραιότερες όχι μόνο του νησιού αλλά συνολικά στο Νότιο Αιγαίο. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα «Save Vlyhada, Σώστε τη Βλυχάδα» στις 9 Φεβρουαρίου, οι εργασίες άρχισαν εκ νέου με ταχείς ρυθμούς και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ασφαλιστικά μέτρα για διακοπή εργασιών. Οι αντιδράσεις είναι έντονες.

 Όχι μόνο από την οργάνωση «Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης» αλλά και από αρκετούς κατοίκους που μέσα από τα social media καταγγέλλουν το περιβαλλοντικό έγκλημα καθότι αλλοιώνεται το φυσικό τοπίο.. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που παρεμβαίνει η συγκεκριμένη ΜΚΟ, έχοντας ως βασικό σημείο δράσης το Sea Diamond που ακόμη βρίσκεται στη Καλντέρα…

 Και όπως σημειώνεται «Δεν ξέρουμε αν είμαστε εμείς που θα κρίνουμε τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο αλλά σίγουρα είμαστε εμείς που πρέπει να προστατέψουμε τον τόπο μας και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας». 

 Ομως, οι αντιδράσεις δεν σταματούν... Οι κάτοικοι βλέπουν µε ανησυχία τα έργα να προχωρούν και επαναλαµβάνουν το πάγιο αίτηµά τους για την προστασία της περιοχής. Οπως επισηµαίνουν, η φυσιογνωµία της Βλυχάδας θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα µε την κατασκευή του ξενοδοχείου, το οποίο θα ανοίξει τον δρόµο για να οικοδοµηθούν και άλλα κτίρια στους βράχους. «Αν υλοποιηθεί, θα είναι η πρώτη µεγάλης κλίµακας επέµβαση στην περιοχή και θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

 Η Βλυχάδα θα αστικοποιηθεί όπως η υπόλοιπη Σαντορίνη» λέει στο «Εθνος» ο αρχιτέκτων Νίκος ∆ελένδας, ο οποίος είναι πρόεδρος του Τοπικού Συµβουλίου Σαντορίνης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισµού. 

 Η τουριστική µονάδα που δηµιουργείται έλαβε ξανά άδεια από την Πολεοδοµία τον περασµένο Δεκέµβριο, αφού η πρώτη του 2009 είχε ανακληθεί έπειτα από κινήσεις της δηµοτικής Αρχής. Οπως λέει στο «Εθνος»


ο δήµαρχος του νησιού Νίκος Ζώρζος, «η θέση του δήµου είναι ότι η άδεια που εκδόθηκε στις 24 Δεκεµβρίου βγήκε κατά παράβαση της νοµοθεσίας. Με το Π∆ 538 / 1978, προϋπόθεση για την έκδοση άδειας, όταν έχουµε δοµηµένο χώρο πάνω από 4.000 τετραγωνικά µ., είναι η εισφορά γης. Η άδεια εξεδόθη χωρίς να ικανοποιείται αυτή η προϋπόθεση.

 Εστειλα επιστολή και τους επέστησα την προσοχή. Η Βλυχάδα είναι µοναδική περιοχή και, δυστυχώς, η Πολιτεία δεν θέλησε να την προστατεύσει». 

 Προστασία

 Ο κ. Ζώρζος αναφέρεται στην απόφαση της Πολιτείας να καθορίσει την γραµµή προστασίας της Βλυχάδας σε απόσταση 150 µ. από την ακτή. Το 2012 ο δήµαρχος εισηγήθηκε στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο της Σαντορίνης να καθοριστεί η απόσταση στα 500 µ. και, τελικά, οι δηµοτικοί σύµβουλοι συµφώνησαν στα 200 µ. 

Η πρόταση επέστρεψε µε το ΦΕΚ 144 ∆ του 2012, που έριξε το όριο στα 150 µ. Αυτά τα 150 µ. ήταν αρκετά για να αποτρέψουν την κατασκευή της τουριστικής µονάδας το 2016, αλλά όχι για να προστατεύσουν τη Βλυχάδα αυτήν τη φορά. 

Η Τοπική Επιτροπή της Ελληνικής Εταιρείας, µε ανακοίνωσή της, επισηµαίνει ότι η περιοχή είναι ένα παρθένο τοπίο µεγάλου φυσικού κάλλους. «Αποτελεί µια περιοχή µε αναγνωρισµένη γεωµορφολογική µοναδικότητα, µε γεωλογικούς σχηµατισµούς που ξεκινούν από τον αιγιαλό και προχωρούν µε χαράδρες και άλλους φυσικούς σχηµατισµούς σε µεγάλο βάθος από την παραλία. Οποιος δει τον χάρτη θα καταλάβει ότι τα 150 µ. προστασίας δεν επαρκούν». 

 Αναστολή αδειών 

 Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισµού ζητά από την Πολιτεία να θεσπίσει γεωγραφική ζώνη προστασίας του τοπίου και των φυσικών σχηµατισµών σε βάθος 500 µ., σε ολόκληρη την περιοχή που εκτείνεται από τη Βλυχάδα έως τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου, και να ανασταλούν η έκδοση οικοδοµικών αδειών, καθώς και όλες οι εργασίες που εκτελούνται. Ζητά επίσης τη στελέχωση του τοπικού πολεοδοµικού γραφείου και των υπόλοιπων αρµόδιων υπηρεσιών, προκειµένου να ελέγχονται και να αποτρέπονται οι παράνοµες ενέργειες. 

 «Δεν είµαστε κατά της επιχειρηµατικότητας. Οµως πιστεύουµε ότι το αίτηµα για την προστασία της Βλυχάδας υποστηρίζεται τόσο από τους πολίτες της Σαντορίνης όσο και από τους πολυάριθµους επισκέπτες του νησιού, που απολαµβάνουν και αναζητούν αυτό που κάνει το νησί µοναδικό στον κόσµο: την απόκοσµη γεωλογική οµορφιά του. Αυτήν οφείλουµε να διαφυλάξουµε και να παραδώσουµε στις επόµενες γενεές» καταλήγει ο κ. Δελένδας. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...