10 Μαρ 2019

Ανεμογεννήτριες στην Τήνο: Ποιους πραγματικά ωφελούν;

Πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 6 Μαρτίου στην κατάμεστη αίθουσα δεξιώσεων του exo catering, ημερίδα με θέμα «Ανεμογεννήτριες στην Τήνο:

Ποιους πραγματικά ωφελούν;». Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή κατά των βΑΠΕ, η οποία διαχειρίζεται την σελίδα στο fb

 «Η Τήνος κατά των Ανεμογεννητριών», με την συμπαράσταση και αρωγή του Δήμου Τήνου. Σκοπός της ημερίδας ήταν, η πληροφόρηση του κοινού για τις μέχρι στιγμής ενέργειες του Δήμου με στόχο την αποτροπή εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί, καθώς και η ενημέρωση των πολιτών για τις επιπτώσεις τόσο της εγκατάστασης, όσο και της λειτουργίας τους. 

 Η εκδήλωση, προβαλλόταν ζωντανά, διαδικτυακά, και είναι διαθέσιμη στην σελίδα μας στο fb «Η Τήνος κατά των Ανεμογεννητριών».

Ομιλητές ήταν

 ο κ. Μηνάς Άσπρος, ένας από τους δικηγόρους του Δήμου στην υπόθεση των ανεμογεννητριών, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στους σχεδιαζόμενους αιολικούς σταθμούς και στην συνέχεια, στις νομικές ενέργειες που έχουν γίνει ή που πρόκειται να γίνουν, τόσο στο ΣτΕ, όσο και στα άλλα δικαστήρια, ο κ. Δημήτρης Παυλάκης, Χημικός Μηχανικός, Σύμβουλος Επενδυτικής Τραπεζικής, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της επικείμενης εγκατάστασης, στον κοινωνικό αλλά και τον οικονομικό τομέα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: 

 - θα ακριβύνουν περισσότερο το ρεύμα μας (ήδη πληρώνουμε περισσότερο ΕΤΜΕΑΡ, περισσότερα για τέλη μεταφοράς

 - τα καλώδια που ποντίστηκαν, και περισσότερα τέλη διασύνδεσης - για τον ΔΕΔΔΗΕ).

 - θα μειώσουν τον τουρισμό από τον οποίο ζει το νησί.

 - θα μειώσουν την αξία κάθε ακινήτου (κανείς δεν θέλει να είναι κοντά σε αιολικά) 

 - θα μειώσουν τα διαθέσιμα νερά (όπως είπε ο καθηγητής κ. Στουρνάρας) 

 - θα αλλοιώσουν για πάντα τον χαρακτήρα του νησιού, μετατρέποντας μεγάλο κομμάτι του από “χειροποίητο” σε σκουπιδότοπο.

Ο κ. Πέτρος Κουσουνάδης, μεταπτυχιακός σπουδαστής Ακουστικού Σχεδιασμού και Ψηφιακού Ήχου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ηχορύπανση που προκαλεί η λειτουργία των ανεμογεννητριών και παρουσίασε ηχητική προσομοίωση, ο κ. Αλέξανδρος Μαβής, Βιοτεχνολόγος, Περιβαλλοντολόγος από την Άνδρο που αναφέρθηκε στις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της χρήσης των ανεμογεννητριών, και ο κ. Γιώργος Σιταράς , Μεσίτης Αστικών Ακινήτων, που μίλησε για τις αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό και τις αξίες γης, λέγοντας ότι ήδη έχουν αρχίσει να αναζητούν τρόπο αποεπένδυσης ιδιοκτήτες ακινήτων, όταν έμαθαν ότι θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. 

 Τον λόγο πήραν τόσο ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Σιώτος, όσο και ο κ. Κροντηράς πρώην Δήμαρχος Τήνου, που διατράνωσαν την αντίθεσή τους και αναφέρθηκαν στις συνεχείς ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, κατά των σχεδιαζόμενων φαραωνικών έργων.Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, απαντήθηκαν πολλές ερωτήσεις και απορίες των παρευρισκόμενων και η ημερίδα κατέληξε σε συμφωνία όλων, ότι η αποτροπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών με οποιοδήποτε κόστος είναι ζωτικής σημασίας. 

 Ο αγώνας μας συνεχίζεται... 

 Από τη Συντονιστική Επιτροπή κατά των βΑΠΕ 

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...