3 Μαΐ 2020

Στήριξη της τοπικής οικονομίας ζητά η αντιπολίτευση τι απαντάει ο Δήμος Σερίφου

Από τις 21 Μαρτίου καταθέσαμε τις προτάσεις μας τονίζοντας πως στις σημερινές έκτακτες καταστάσεις που βιώνουμε, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19, καθήκον όλων παράλληλα με τη συνδρομή για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αποτελεί επίσης να ελαφρύνουμε τις υποχρεώσεις των πολιτών ,των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα όρια του Δήμου μας και πλήττονται από την κρίση. 

Παράλληλα οι επαγγελματικοί σύλλογοι κατέθεσαν αντίστοιχα αιτήματα και ήδη αρκετοί Δήμοι άλλων περιοχών κινήθηκαν προς την κατεύθυνση να αναστείλουν την είσπραξη διαφόρων δημοτικών τελών, προσαυξήσεων και προστίμων βασιζόμενοι στις εκδιδόμενες ΠΝΠ κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που τους παρέχει ο νομοθέτης. 

Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώνουμε όχι μόνο την έως σήμερα αρνητική στάση και αναβλητικότητα της δημοτικής αρχής να προβεί στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες αλλά αντίθετα την πρόθεση της για επιπλέον επιβάρυνση πολιτών με την απαίτηση συσωρευτικής είσπραξης τελών παλαιότερων ετών και την έκδοση ανείσπρακτων λογαριασμών ακόμα και υπό την απειλή επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων. 

Προφανώς πρόθεση μας δεν είναι να δικαιολογήσουμε τους τυχόν οφειλέτες όμως η απαίτηση της δημοτικής αρχής στην παρούσα φάση εκτός από προκλητική το μόνο που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα είναι ένα ακόμα πλήγμα στην σχεδόν καταδικασμένη για τα σημερινά δεδομένα τοπική οικονομία ,σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη έστω και καθυστερημένα για την απαλλαγή καταβολής αναταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού,την απαλλαγή καταβολής τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων ,την απαλλαγή καταβολής τέλους παρεπιδημούντων τουλάχιστων έως το τέλος της φετινής σαιζόν και παράλληλα τη διαμόρφωση ευνοϊκών ρυθμίσεων στα υπόλοιπα δημοτικά τέλη(ύδρευσης αποχέτευσης κλπ.) ώστε να ευνοηθεί αντισταθμιστικά το σύνολο των πολιτών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών. 

Κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει πρωτίστως να αφουγκράζεται και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τις αγωνίες των συμπολιτών μας και όχι να επιδίδεται σε ένα εμμονικό κυνήγι εισπράξεων προφασιζόμενη τη μη διατάραξη της ομάλής οικονομικής λειτουργίας του δήμου. 

Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολες αποφάσεις και έξυπνες λύσεις και είναι ώρα ευθύνης για όλους.
 Η ορθή διαχείριση μιας κρίσης, συνίσταται στην ψυχραιμία λήψης αποφάσεων. Ειδικότερα, απ' τις 13/03, υπήρχε ανακοίνωση, ότι επεξεργαζόμαστε σενάρια ευαισθησίας (senitivity analysis) για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού, για να έχουμε την γνώση & την ετοιμότητα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας του νησιού λόγω Covid-19, πάντα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού & της νομοθεσίας. Καταθέτουμε πρόταση στο Δ.Σ: 
 ✍ Ο Δήμος βγαίνει μπροστά στην προβολή & προώθηση του νησιού μας. Η εξειδίκευση θα γίνει μέσω της Τουριστικής Επιτροπής. 

 ✍ Πλήρης απαλλαγή τελών καθαριότητας & οδοφωτισμού για όσο διαρκεί το lockdown. Δημοσιονομικό κόστος 27-30 χιλ. ευρώ. 

 ⚠️ Η απαλλαγή θα γίνει εύκολα και γρήγορα μέσω της πλατφόρμας του serifos.gr. 

 ✍ Μείωση 50% στα τέλη Κοινοχρήστων Χώρων για φέτος (αν επιτραπεί από την αναμενομένη Υπ. Απόφαση). Διαφορετικά η σίγουρη μείωση θα είναι για όσο διήρκεσε το Lockdown, ήτοι περίπου 21-23%.

 ⚠️ Μόνο όσοι έχουν δημοτική ενημερότητα (δεν οφείλουν στο Δήμο) θα πάρουν άδεια κοινόχρηστου χώρου. 

 ✍ Νέα μεσοσταθμική μείωση στα τέλη αποχέτευσης για το 2021σε ΟΛΟΥΣ, στα ήδη μειωμένα του 2020, με τον προϋπολογισμό του 2021. 

 ✍ Οι νέοι λογαριασμοί θα εκδοθούν αργότερα τον Αύγουστο. Πάγιο 2019 (το ποσό του παγίου είναι βαση προηγ. αποφάσεων) & κατανάλωση (με τους υπερμειωμένους συντελεστές του 2020). 

 ✍ Το 50% των εσόδων από τέλη παρεπιδημούντων θα διοχετευτεί σε δαπάνες για προβολή & προώθηση του νησιού (Το υπόλοιπο 50% είναι στην καθαριότητα). 

 ✍ Διατήρηση, για ένα χρόνο ακόμα, των υπερμειωμένων έως 50% τιμών στην κατανάλωση νερού, με τον προϋπολογισμό του 2021. 

 ✍ Τέλος, οι ως άνω ενέργειες σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους για την πληρωμή τελών. Άλλωστε, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

Πηγή : Δήμος Σερίφου

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...