18 Σεπ 2021

Στο «πράσινο η Κέα, η Σέριφος, η Σίφνος, η Κίμωλος, η Φολέγανδρος, η Ανάφη, η Ίος και η Αμοργός,


Λίγες ημέρες πριν το τέλος Σεπτεμβρίου και στην «εκπνοή» της φετινής περιόδου, μετά από μία ιδιαίτερα αυξημένη ροή επισκεπτών, τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων επανέρχονται το ένα μετά το άλλο στο «πράσινο» του επιδημιολογικού χάρτη. 

 Παρά το γεγονός, ότι η φετινή τουριστική περίοδος έφερε χιλιάδες επισκέπτες ακόμη και στα μικρότερα Κυκλαδονήσια, και κατά συνέπεια μεγαλύτερη επαφή με την πανδημία, σύμφωνα με τα χτεσινά (Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου) στοιχεία του επιδημιολογικού χάρτη, οκτώ από τα νησιά των Κυκλάδων και πιο συγκεκριμένα η Κέα, η Σέριφος, η Σίφνος, η Κίμωλος, η Φολέγανδρος, η Ανάφη, η Ίος και η Αμοργός, βρίσκονται πλέον στο «πράσινο».

 Μεγαλύτερα νησιά, όπως η Άνδρος, η Πάρος και η Μήλος φαίνεται βρίσκονται ακόμη στο Επίπεδο 2 (κίτρινο), ενώ η Τήνος, η Νάξος, η Μύκονος και η Σαντορίνη, παρ’ ό,τι στην πλειοψηφία τους εμφανίζουν πτωτική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων, παραμένουν στο Επίπεδο 3 (πορτοκαλί). 

 Ευχή όλων των Δημάρχων στα «πράσινα» νησιά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στην «Κοινή Γνώμη», είναι η καλή αυτή επιδημιολογική εικόνα να συνεχιστεί και σε ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα μέτρα αυτά να μην είναι οριζόντια, ούτε σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, εφόσον δεν αντιμετωπίζει όλη η περιφερειακή ενότητα πρόβλημα, αλλά αμιγώς τοπικού χαρακτήρα. 

Επίσης, ζητούμενο αποτελεί και η συνέχιση των αυστηρών ελέγχων στα λιμάνια, για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά. 

 Άμεση βελτίωση μετά την αυστηροποίηση των ελέγχων στα πλοία 

 Το νησί της Αμοργού, μόλις χτες «ξέφυγε» από το Επίπεδο 2, με το Υπουργείο να το κατατάσσει πλέον στις «πράσινες» περιοχές. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Αμοργού, κ. Ελευθέριο Καραΐσκο, «κατά την καλοκαιρινή σεζόν έγινε μία πολύ καλή διαχείριση, είχαμε πάρα πολύ κόσμο.

 Στην αρχή είχαμε θορυβηθεί, καθώς είδαμε μία αύξηση στα περιστατικά, αλλά μέσω της δημοτικής επιτροπής διαχείρισης της πανδημίας, λάβαμε κάποια τοπικά μέτρα και εμείς, ενώ προχωρήσαμε και σε συνεχείς συστάσεις. Τα πράγματα βελτιώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, όταν ξεκίνησε ο έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών από τις λιμενικές αρχές, όσον αφορά στις μετακινήσεις των επιβατών, διότι στην αρχή δεν γινόταν έλεγχος.

 Όταν πλέον ανέλαβε το Λιμεναρχείο να κάνει τους ελέγχους βελτιώθηκε κατά πολύ η κατάσταση. Παράλληλα, δεν παρατηρήσαμε σε καμία στιγμή να ξεφεύγει η διασπορά του ιού». Ο Δήμαρχος τόνισε, πως στην περίπτωση που κριθεί μέσα στο επόμενο διάστημα απαραίτητη η λήψη μέτρων, «αυτό που ζητάμε εμείς, είναι αυτά να μην είναι οριζόντιου χαρακτήρα. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες κάθε τόπου. Για παράδειγμα, πέρσι, θα μπορούσαν τα δικά μας σχολεία εδώ να είναι ανοιχτά και τα μαθήματα να γίνονται διά ζώσης, καθώς το νησί είχε εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα».

 «Δεν απαιτούνται επιπλέον μέτρα, αλλά ενίσχυση του εμβολιασμού»

 Η Σέριφος φέτος κατάφερε να αποσπάσει ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις, τόσο από την αύξηση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση της πανδημίας.

 Ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Κωνστανίνος Ρεβίνθης, σημείωσε, πως «κατά την περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας, το νησί φιλοξενούσε σχεδόν 16.000 επισκέπτες. Ο υψηλότερος αριθμός ενεργών κρουσμάτων που έφτασε φέτος το καλοκαίρι το νησί, ήταν 16 ενεργά κρούσματα στις αρχές Αυγούστου και για μία εβδομάδα, καθώς έπειτα έπεσαν σταδιακά. Η υγειονομική εικόνα του νησιού ήταν πάρα πολύ καλή και φέτος.

 Είχαμε κάποιες δυσκολίες, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, ωστόσο το επίπεδό μας το κρατήσαμε αρκετά ψηλά, θεωρώ». Σχετικά με τον χειμώνα που έπεται, ο κ. Ρεβίνθης επεσήμανε, πως «δεν πιστεύω ότι απαιτούνται κάποια επιπλέον μέτρα.

 Αυτό που χρειάζεται, είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, να εμβολιαστούν κι εκείνοι, να κλείσει ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού. Βέβαια, εμείς στη Σέριφο έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που αγγίζει το 90% περίπου του ντόπιου πληθυσμού». Όσον αφορά στη λήψη οριζόντιων μέτρων, ο Δήμαρχος Σερίφου τόνισε, ότι «αυτό είναι παράλογο από πέρσι

. Δεν μπορεί να υπάρχουν κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να κλείνει όλη η Ελλάδα. Αυτό είναι τουλάχιστον κατακριτέο από εμένα. Δεν έχει λογική μία τέτοια απόφαση. 

Κάθε τόπος έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Με την οριζόντια αυτή λογική, εξισώνεται ένα αστικό κέντρο κάποιων εκατομμυρίων κατοίκων, με ένα νησί με περίπου 1.000 κατοίκους, όπως είναι η Σέριφος, όσον αφορά στη λήψη μέτρων». Διευκρίνισε, εντούτοις, ότι «φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν λέμε να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας. Βεβαίως και πρέπει να φοράμε μάσκες, να τηρούμε αποστάσεις, να διενεργούνται τα απαραίτητα test για τον covid-19». 

 «Να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας στις μετακινήσεις» 

 Για το νησί της Ανάφης, που κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σχεδόν δεν αντιμετώπισε κρούσματα, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού έφερε μία μικρή άνοδο. Ο Δήμαρχος Ανάφης, κ. Ιάκωβος Ρούσσος, εξηγεί, πως «μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, όπως όλα τα νησιά, αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες. 

Ο κόσμος ήταν πάρα πολύς, οι υγειονομικές συνθήκες δύσκολες, διότι έπρεπε όλοι μας να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, δωμάτια καραντίνας δεν είχαν οριστεί στο νησί, καθώς οι μονάδες είναι λίγες και μικρές. Ευτυχώς όμως το περάσαμε αναίμακτα θα έλεγα, με ελάχιστα κρούσματα, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός ενεργών κρουσμάτων που αντιμετωπίσαμε ήταν 5. 

Είχαμε προβλέψει τέτοια περιστατικά, οι άνθρωποι φιλοξενήθηκαν σε ειδικά δωμάτια, τους παρασχέθηκε φαγητό και φροντίδα για ένα δεκαήμερο και στη συνέχεια αποχώρησαν».

 «Η εμφάνιση κρουσμάτων ήταν κάτι που περιμέναμε. Όταν από ένα νησί 200 κατοίκων γινόμαστε 2000 άτομα, αυτό είναι κάτι αναμενόμενο. Ωστόσο, όλα ήταν υπό πλήρη έλεγχο», συνέχισε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, «σε γενικές γραμμές ήταν ένα πολύ αγχωτικό καλοκαίρι. Κυρίως για τους αρμόδιους φορείς του νησιού και τους επιχειρηματίες, που αν και δούλεψαν πολύ φέτος και είναι ευχαριστημένοι, είχαν συνεχώς τη μέριμνα για την τήρηση των μέτρων. Από την άλλη, θεωρώ ότι οι επισκέπτες πέρασαν πάρα πολύ καλά». 

 Ο Δήμαρχος Ανάφης εστίασε στην αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι έλεγχοι στις μετακινήσεις των επιβατών προκειμένου να προασπιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα στα νησιά. «Πρέπει να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας. Αυτό είναι το άγχος το δικό μας. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα πλοία, σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αρνητικού τεστ, ή νόσησης». 

 Συνέχεια με εμβολιασμούς και διαγνωστικούς ελέγχους 

 Ικανοποιημένη από την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν σε υγειονομικό επίπεδο εμφανίστηκε και η Δήμαρχος Κέας, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου. «Το καλοκαίρι για την Κέα κύλησε πάρα πολύ καλά. Είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια πάρα πολύ λίγα κρούσματα, παρά το γεγονός ότι φέτος είχαμε πάρα πολλούς επισκέπτες. 

Προσβλέπουμε στην επόμενη σεζόν με αισιοδοξία. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να ελεγχόμαστε, να διασφαλίσουμε ότι θα εμβολιαστεί ακόμη περισσότερος κόσμος, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα τείχος ανοσίας», δήλωσε. Ωστόσο έκρουσε το «καμπανάκι», τονίζοντας πως «με τον ιό κανείς δεν παίζει, κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει αύριο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως, είναι να προστατευτούμε όλοι. Και αυτό θα γίνει μέσα από το εμβόλιο και με πάρα πολύ καλό έλεγχο με rapid test δύο φορές την εβδομάδα για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο». 

 «Λειτουργήσαμε με πολλή προσοχή και σε συνεχή επαγρύπνηση»

 Ένα ακόμη «πράσινο» νησί είναι και αυτό της Σίφνου, η οποία παρά το γεγονός ότι «είδε» μία σχετική αύξηση στην εμφάνιση κρουσμάτων, κατάφερε να διατηρήσει σε πολύ καλό επίπεδο την υγειονομική της εικόνα. 

 Όπως υπογράμμισε η Δήμαρχος Σίφνου, κ. Μαρία Ναδάλη, «η καλοκαιρινή περίοδος πέρασε σχετικά πολύ καλά, από υγειονομικής άποψης. Υπήρξε κάποια στιγμή που είδαμε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν αρκετά κρούσματα, ωστόσο ήμασταν όλοι σε επιφυλακή και επαγρύπνηση και λειτουργήσαμε με πολλή προσοχή. Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα δεν ξεπέρασαν ποτέ, ταυτόχρονα, τα 17, την ίδια στιγμή που η επισκεψιμότητα ήταν πολύ μεγάλη στο νησί. Υπήρξε όμως αυξημένη προσοχή, τόσο από τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του νησιού, όσο και από εμάς ως Δήμο, όπως επίσης και από τους τοπικούς Συλλόγους. 

Επιπλέον, η Σίφνος έχει μία πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη, που ίσως έχει ξεπεράσει πλέον το 90%, ενώ εμβολιάστηκαν και οι εποχικά εργαζόμενοι. Το γεγονός αυτό έχει βοηθήσει πάρα πολύ, καθώς και κάποια άτομα που νόσησαν αντιμετώπισαν πάρα πολύ ήπια συμπτώματα». Όσον αφορά σε μία ενδεχόμενη οριζόντια λήψη μέτρων και φέτος το χειμώνα, η κ. Ναδάλη υποστήριξε, ότι «πλέον δεν μπορούμε να λειτουργούμε έτσι.

 Υπάρχουν ορισμένες τοπικές κοινωνίες, που καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και είναι κρίμα να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, οριζόντια, ενώ υπάρχουν στοιχεία που τις διαφοροποιούν, όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας». Παράλληλα επεσήμανε, ότι «ο έλεγχος στις μετακινήσεις είναι απαραίτητος.

 Θα πρέπει να επιβάλλεται και ίσως ακόμη και πιο αυστηρά, καθώς τα νησιά το χειμώνα αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα και νομίζω ότι ο αυστηρός έλεγχος αναφορικά με την διασφάλιση της δημόσιας υγείας σε όσους μετακινούνται από και προς τα νησιά είναι ένα πολύ καλό μέτρο ασφαλείας, που θα πρέπει να συνεχίζεται να εφαρμόζεται για τα νησιά μας».

 «Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό. Αποτελεί όμως ένα σημαντικό κίνητρο, ώστε να συνεχιστεί η υπεύθυνη στάση όλων μας, ώστε να διατηρήσουμε αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα, που ήλθε με τη μεγάλη προσπάθεια όλων των ανθρώπων του νησιού μεμονωμένα και συνολικά», κατέληξε η Δήμαρχος Σίφνου. 

 Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...