24 Σεπ 2021

Παρεμβάσεις του Ν. Συρμαλένιου στη Βουλή


O βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε δύο ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή.
 Η πρώτη έχει τίτλο: «Προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ» 2020 και αναμόρφωση του νέου «Εξοικονομώ» 2021 λόγω ανατιμήσεων των οικοδομικών υλικών»
 Σύμφωνα με την ερώτηση, το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης κατοικιών «Εξοικονομώ Αυτονομώ» έτους 2020 με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται περίπου στα 900 εκατ. Ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη για τους ωφελούμενους. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους, ενώ δικαιούχος του προγράμματος, είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα A.E. . 
 Οι συνεχείς ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά από την άνοιξη του 2021 και έπειτα έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εκτέλεση προϋπολογισμών των προγραμματισμένων παρεμβάσεων, με τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία δαπάνης να κρίνονται πλέον ανεπίκαιρα. 
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα ανατιμήσεων σε βασικά οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, όπως τα κουφώματα αλουμινίου έως 15%, pvc έως 10%, μονωτικά έως 30% στεγανωτικά υλικά έως 20%, ενώ μεγάλες αυξήσεις έχουμε και στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα σε μία εποχή μάλιστα που σαν χώρα έχουμε στόχο να βασιστούμε στις ανανεώσιμες πηγές. 

 Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ουσιαστικά η εξανέμιση της ωφέλειας των προβλεπόμενων επιδοτήσεων για τους ωφελούμενους, οι οποίοι οδηγούνται είτε στην κάλυψη των επιπλέον ποσών που ζητούνται από τους προμηθευτές από ίδια κεφάλαια είτε στην οριστική ακύρωση του προγράμματος διότι κρίνουν ότι τελικά είναι ασύμφορο.

 Επιπρόσθετα, το νέο πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ» 2021 που βρίσκεται σε διαβούλευση αυτές τις ημέρες, δεν έχει λάβει υπόψιν του τις ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να προκύψουν παρόμοια προβλήματα όπως στο τρέχων πρόγραμμα, αν δεν γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις. 

 Η δεύτερη ερώτηση έχει τίτλο: «Υπέρογκο το κόστος παραγωγής του δελτίου καιρού της Ε.Ρ.Τ Α.Ε» 

Σύμφωνα με την ερώτηση, ο χορός εκατομμυρίων συνεχίζεται στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ γύρω από τις μεικτές παραγωγές οι οποίες εγκρίνονται με μόνο κριτήριο τη λογική των εξυπηρετήσεων και της συναλλαγής με συμφέροντα «ημετέρων». 

Οι υπερκοστολογημένες, ακριβές μεικτές παραγωγές αποτελούν πλέον τον κανόνα στη «γαλάζια» ΕΡΤ, δυσανάλογου κόστους σε σχέση με αντίστοιχες παραγωγές. 

Αφού η Διοίκηση Ζούλα – Γαμπρίτσιου φρόντισε με ευθύνη του Πρωθυπουργού (στην εποπτεία του οποίου ανήκει απευθείας η ΕΡΤ) να τη μετατρέψει, από δημόσια ραδιοτηλεόραση, σε «γαλάζιο» φερέφωνο κυβερνητικής προπαγάνδας του κομματικού στρατού, καταστρατηγώντας συχνά τους κανόνες δεοντολογίας, προχωράει στην περαιτέρω απαξίωση της, επιβάλλοντας ένα πλαίσιο πολιτικής αδιαφάνειας, διασπάθισης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. 

Δεκάδες συμβάσεις εγκρίνονται τους τελευταίους μήνες για παραγωγές και υπηρεσίες χωρίς κριτήρια, με προφανείς υπερτιμολογήσεις υπηρεσιών, για έργο που θα μπορούσε η δημόσια τηλεόραση να παράγει με αισθητά μικρότερο κόστος. Στο παρελθόν έχουμε αναδείξει αντίστοιχα περιστατικά ακριβών παραγωγών, οι οποίες αποτελούν σταθερή επιλογή και πλέον πάγια πρακτική της Διοίκησης. 

Δεκάδες μεικτές παραγωγές πολλών εκατομμυρίων έχουν εγκριθεί τα τελευταία δύο χρόνια, τη στιγμή που συρρικνώνονται οι εσωτερικές παράγωγες, «κόβονται» καταξιωμένες και βραβευμένες εκπομπές και απαξιώνονται δυναμικά, έμπειρα και ικανά στελέχη της Ε.Ρ.Τ. Α. Ε. Η πρόσφατη περίπτωση του δελτίου καιρού, με τίτλο «Καιρός…για ΕΡΤ», επιβεβαιώνει αυτό το πλαίσιο σπατάλης δημοσίου χρήματος, καθώς και το σχέδιο άλωσης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ.

 Με την απόφαση της 11ης Μαρτίου του 2020 (αρ. Πρωτ. 3125), το Διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. αποφάσισε ομόφωνα και ενέκρινε την ανάθεση εκτέλεσης μεικτής παραγωγής με τίτλο «ΚΑΙΡΟΣ… ΓΙΑ ΕΡΤ». Το κόστος ανά επεισόδιο εμφανίζεται στα 1.195 ευρώ για κάθε επεισόδιο, διάρκειας 15 λεπτών.

 Σημειώνεται πως λίγους μήνες νωρίτερα, η διοίκηση της ΕΡΤ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε εγκρίνει την ίδια παραγωγή για το ίδιο δεκαπεντάλεπτο δελτίο καιρού, με κόστος μόλις 454 ευρώ το επεισόδιο, περιλαμβανομένων του ΦΠΑ και των εργοδοτικών εισφορών. Υπογραμμίζεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να εγκρίνει την μεικτή αυτή παραγωγή (αρ. Πρωτ. 3371, 3658, 4112, 4194) με ελάχιστα μειωμένο κόστος (959 ευρώ την ημέρα) μέχρι και σήμερα. 

Ο υπερδιπλασιασμός του κόστους είναι προκλητικός και οφείλει η Διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και ο αρμόδιος Υπουργός να δώσουν εξηγήσεις γι’ αυτή τη σπατάλη. Η χρηματοδότηση της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. προέρχεται απευθείας από τους φορολογούμενους πολίτες οι οποίοι περιμένουν ουσιαστική ανταπόδοση, με σεβασμό στη συνεισφορά τους, από την δημόσια ραδιοτηλεόραση και όχι υπέρογκες δαπάνες που αφήνουν ερωτηματικά και σκιές. 

 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...