29 Σεπ 2021

Νέος κύκλος συγχωνεύσεων στην ακτοπλοΐα


Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύκλο συγχωνεύσεων των εγχώριων ακτοπλοϊκών εταιρειών. Σε αυτή την φάση καθοριστικός είναι ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς που είναι ο κύριος δανειοδότης των μεγάλων εταιρειών του κλάδου και ταυτόχρονα ελέγχει μεγάλο μέρος των μετοχών των ίδιων εταιρειών. 

Πριν το τέλος του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η υπαγωγή της ΑΝΕK στην Group Attica, όπου ήδη ανήκουν οι Blue Star Ferries και η Hellenic Seaways. 

 Για το 2022 η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να πουλήσει την Group Attica (μαζί με την ΑΝΕΚ) σε όποιο διεθνή όμιλο ενδιαφέρεται να την εξαγοράσει. Στους άμεσα ενδιαφερόμενους φαίνεται πως είναι ο όμιλος Γκριμαλντι που στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσα από τις Μινωικές Γραμμές. Συνεπώς, αν η Group Attica περάσει στον έλεγχο των Μινωικών Γραμμών σημαίνει πως ένας επιχειρηματικός όμιλος θα ελέγχει περίπου το 80% των κύκλου εργασιών του κλάδου. 

Κι από αυτό τον όμιλο θα έχουν σχεδόν πλήρη εξάρτηση οι οικονομίες των νησιών του Αιγαίου. Το ενδεχόμενο αυτής της εξέλιξης δημιουργεί έντονες ανησυχίες στους κατοίκους των νησιών καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος αύξησης του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, πέρα από τις τρέχουσες αυξήσεις που ήδη είναι πολύ σημαντικές.Κρίσιμο ζήτημα για την Τράπεζα Πειραιώς είναι η απεμπλοκή της τόσο από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες τόσο σε ότι αφορά την πώληση των μετοχών που ελέγχει όσο και σε ότι αφορά τα δάνεια που έχει χορηγήσει. 

Η απεμπλοκή των τραπεζών από οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι άσχετη με την χρηματοοικονομικό τομέα είναι βασική υποχρεώση τους στο πλαίσιο της εξυγίανσης τους. 

 Έντονες ανησυχίες, για τις επικείμενες συγχωνεύσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος, σε άρθρο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της Ένωσης. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για “επικείμενη επίθεση ενόντα στα δικαιώματα των ναυτεργατών”. 

Πηγή : https://www.stonisi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...