14 Σεπ 2021

Επανασχεδιασμός του ΕΝΦΙΑ με στροφή προς τη μείωσή του σε μεγάλες ακίνητες περιουσίες


Το υπουργείο Οικονομικών επανασχεδιάζει τον ΕΝΦΙΑ για το 2022, με βασική αλλαγή ότι δεν θα υπάρχει ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν σε περιουσίες που αθροιστικά ξεπερνούσαν τις 250.000 ευρώ.

 Αν και ο αρμόδιος υπουργός σημειώνει πως στόχος είναι η δικαιότερη κατανομή του φόρου, με την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ προκύπτουν σημαντικές ελαφρύνσεις όχι μόνο για τα μεσαία αξίας ακίνητα αλλά και για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

Σε επανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ του 2022, μειώνοντας το ύψος του λογαριασμού κυρίως στους μεγαλοϊδιοκτήτες προχωράει το οικονομικό επιτελείο σε συνέχεια των αφορολόγητων γονικών παροχών-δωρεών ακινήτων και κινητών αξιών (χρήματα, ομόλογα, μετοχές) μέχρι του ύψους του 1,6 εκατ. ευρώ (800.000 ευρώ ανά γονέα). Η νέα κλίμακα θα είναι ενιαία, για τις μικρές και τις μεγάλες περιουσίες, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού στον κύριο φόρο που θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο. 

Αυτό συμβαίνει και σήμερα με τη διαφορά ότι ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται στη συνολική αξία των ακινήτων και όχι ατομικά στην κάθε ιδιοκτησία, όταν αυτή υπερβαίνει το αφορολόγητο των 250.000 ευρώ.

 Με την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ προκύπτουν σημαντικές ελαφρύνσεις όχι μόνο για τα μεσαία αξίας ακίνητα, οικόπεδα, διαμερίσματα και εξοχικά αλλά και για τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες. «Προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022», δήλωσε, τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους.

 Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η άσκηση έχει στόχο τη δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος». 

 Το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ προβλέπει: Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου: Από το 2022 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο, όπως αυτός εφαρμόζεται σήμερα.

 Οι απώλειες στα ταμεία υπολογίζονται σε 580 εκατ. ευρώ. Νέα κλίμακα ΕΝΦΙΑ: Ο φόρος ακινήτων θα υπολογίζεται με νέα κλίμακα και νέους συντελεστές.

 Οι συντελεστές της κλίμακας θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου. 

 Παλαιότητα: Στο τραπέζι βρίσκεται και ο «εμπλουτισμός» των συντελεστών παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε εκτός της ηλικίας του ακινήτου να λαμβάνονται υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του, όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας.

 Εκπτώσεις: Ενσωματώνονται οι εκπτώσεις επί του τελικού λογαριασμού που προκύπτει από κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Σήμερα, οι εκπτώσεις αυτές κυμαίνονται από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε φορολογούμενος. Φοροαπαλλαγές: 

Διατηρούνται οι εκπτώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Δόσεις: Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 10 ή 12 δόσεις, από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο ή από Μάρτιο μέχρι Φεβρουάριο. 

 Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι πέρα από το συνολικό κονδύλι του επιδόματος που αυξάνεται στα 100 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ (+20%), θα υπάρξει αναλογική αύξηση και στο βασικό ποσό της επιδότησης (220 ευρώ), το οποίο πολλαπλασιάζεται με τους συντελεστές ψύχους (βαθμοημέρες) σε κάθε περιοχή της χώρας.

 Πηγή : https://thepressproject.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...