4 Ιουν 2024

«Ρεκόρ» υπερτουρισμού στο Ν. Αιγαίο-Μαδώντας τη μαργαρίτα….


Ο γερμανόφωνος Τύπος αναφέρεται στο ρεκόρ υπερτουρισμού στο Νότιο Αιγαίο και στο παραμύθι που ζει φέτος ο Ολυμπιακός, αλλά ασκεί και δριμεία κριτική στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.

«Πουθενά αλλού στην ΕΕ δεν είναι τόσο έντονος ο υπερτουρισμός όσο στα ελληνικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου», γράφει η tagesschau, επικαλούμενη στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσίευσε η Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, όπως αναφέρει η  Deutsche Welle.«Στην περιοχή με νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος καταγράφηκαν το 2022 κατά μέσο όρο 110 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο – καμία άλλη περιοχή δεν μπόρεσε να πλησιάσει μία τέτοια αναλογία. Στα νησιά του Ιονίου, όπως στην Κέρκυρα, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 81 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο, ενώ στις κροατικές ακτές της Αδριατικής 66. Συγκριτικά, στην περιοχή του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, την περιοχή της Γερμανίας με τον υψηλότερο τουρισμό, καταγράφηκαν μόλις 18 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο».

Βέβαια, όπως παρατηρεί η γερμανική ιστοσελίδα, «σε απόλυτους αριθμούς την κορυφή κατακτά η περιοχή των Κανάριων Νήσων στην Ισπανία, όπου καταγράφηκαν 89,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις – κατά μέσο όρο διανυκτέρευαν δηλαδή περίπου 245.000 άνθρωποι ημερησίως σε ένα από τα νησιά».

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat «για το 2022 και μεταξύ των κρατών της ΕΕ η Ελλάδα ήταν η χώρα στην οποία ο κλάδος των καταλυμάτων είχε το μεγαλύτερο μερίδιο στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία με 7,1%. Ακολουθούν η Κροατία, η Πορτογαλία και η Ισπανία». Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Γερμανία τοποθετείται στο 1,4%, το οποίο είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο σε επίπεδο ΕΕ που φτάνει στο 2,5%.Όπως επισημαίνει και η ZEIT Online αναφορικά με τον υπερτουρισμό, «παρά τη σημασία του τουρισμού για την οικονομία, είναι πολλές οι περιοχές διακοπών ανά την Ευρώπη που βιώνουν τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού. Ιδίως στις Βαλεαρίδες Νήσους και στα Κανάρια Νησιά έλαβαν προσφάτως χώρα και διαδηλώσεις από τους ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι ανησυχούν μεταξύ άλλων και για τις αυξανόμενες τιμές στην αγορά κατοικίας».

“Δεν υπάρχει λέξη υπερτουρισμός”

Στην Ελλάδα την ίδια ώρα, μείωση της τάξης του 10% σε σύγκριση με πέρυσι αναμένει η Σαντορίνη, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Αντώνης Παγώνης, επισημαίνοντας ότι αφενός υπάρχει ύφεση σε όλη την Ευρώπη, η οποία δίνει στην Σαντορίνη το 50% της τουριστικής της κίνησης, ενώ επίσης έχουν ακριβύνει πολύ οι ναύλοι από τους μακρινούς προορισμούς που της δίνουν το υπόλοιπο 50%, δηλαδή από Αυστραλία, ΗΠΑ και Ασία. Ανασταλτικά λειτουργούν επίσης, όπως προσθέτει, οι αμερικανικές εκλογές, η κλιματική κρίση και η ύφεση σε μεγάλες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Αργεντινή όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η “Ναυτεμπορική”.

Ο Αντώνης Παγώνης που “εκπέμπει” στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο της ΠΟΞ Γιάννη Χατζή, ο οποίος τονίζει κατ΄ επανάληψη εδώ και καιρό –και το επανέλαβε και στο πρόσφατο 2ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ στο Ηράκλειο Κρήτης- ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υπερτουρισμού στη χώρα μας, αλλά θέμα ελλιπών υποδομών, ο κ. Παγώνης επισημαίνει στη «Ν»: «Δεν υπάρχει λέξη υπερτουρισμός και το επιβεβαιώνει το παράδειγμα της Μάλτας και της Μαγιόρκας. Όλα είναι θέμα υποδομών. Η Σαντορίνη συνεισφέρει στον κρατικό κορβανά 5 δισ. ευρώ, είναι η ώρα λοιπόν να γίνουν ανταποδοτικά έργα τώρα».Το ερώτημα βέβαια είναι ποιό είναι το μέγεθος των υποδομών που θεωρούν πως χρειάζονται τα νησιά για να φιλοξενήσουν τα εκατομμύρια τουριστών το καλοκαίρι σε σχέση με την φέρουσα ικανότητα του τόπου προορισμού. Γιατί αν ρίξει μια προσεκτική ματιά κανείς στα νησιά μας, θα διαπιστώσει πως οι “ελλιπείς υποδομές” είναι η μισή αλήθεια, ενώ δεν διευκρινίζεται τι εννοούν οι υπέρμαχοι της θεωρίας “δεν υπάρχει υπερτουρισμός” με την χρήση της λέξης “υποδομές”. Η υπόλοιπη σκληρή αλήθεια είναι πως οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται, η ποιότητα ζωής των ντόπιων χειροτερεύει (ακρίβεια, προβλήματα στην εξεύρεση στέγης, ακριβά ενοίκια, υπερδόμηση, υποβάθμιση περιβάλλοντος και παροχής υπηρεσιών, κυκλοφοριακή συμφόρηση κ.α), η γη πωλείται ή αξιοποιείται μόνο για το real estate αυτά είναι κάποια από τα μεγάλα προβλήματα.Το εντυπωσιακό είναι πως δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτό απ’ τους θιασώτες του “όσο πιο πολλοί, τόσο πιο καλά” πως ο υπερτουρισμός είναι ο θάνατος του τουρισμού και είναι στην πραγματικότητα θέμα διαχείρισης. Ο υπερκορεσμός καταστρέφει τον πόρο (προορισμό) και το αποτέλεσμα θα είναι να καταστρέψουμε το τουριστικό προϊόν που πουλάμε με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και τον τοπικό πληθυσμό.

Ένα νησί έχει συγκεκριμένο χώρο και συγκεκριμένα όρια. Μπορείς να το… ξεπατώσεις με χιλιάδες υποδομές, ξενοδοχεία, καταστήματα, πάρκινγκ, οχήματα, να φτιάξεις γέφυρες, δρόμους παντού, μπορείς να γεμίσεις με ανθρώπους κάθε τετραγωνικό μέτρο, αλλά τότε δεν θα είναι πλέον νησί, αλλά ένα “κατασκεύασμα”, μη βιώσιμο, που γρήγορα θα αντικατασταθεί από κάποιον άλλο προορισμό. Γιατί κανείς δεν θέλει να επισκεφτεί ένα “κατασκεύασμα” απρόσωπο, χωρίς ταυτότητα, χωρίς χωρίς ίχνος νησιού.Ο αυτόματος πιλότος του τουρισμού χάλασε και υπάρχουν αναταράξεις. Ίσως προλαβαίνουμε να βρούμε το manual και να μάθουμε πως θα διαχειριστούμε τον τουρισμό, όσο είναι ακόμα καιρός.


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...