12 Απρ 2021

Σέριφος, Σίφνος και Τήνος συμμετείχαν σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τον αθλητικό τουρισμό, προωθώντας τις τοπικές μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις


Για την έμφαση που δίνεται στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αθλητικού τουρισμού στα νησιά, μίλησαν σε διαδικτυακή εκπομπή που προβλήθηκε ζωντανά ψηφιακά, μίλησαν εκπρόσωποι Δήμων και διοργανώσεων, από την Τήνο, τη Σίφνο και τη Σέριφο. Serifos Sunset Race, Tinos Running Experience και Sifnos Atromitos Race, είναι μερικές από τις γνωστότερες αθλητικές διοργανώσεις στα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία συνεχίζουν να “παλεύουν” για την πραγματοποίησή τους και παρά τις δυσκολίες που έχει φέρει στο κομμάτι των διοργανώσεων η πανδημία. 

 Προκειμένου να μιλήσουν για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μέσα στις οποίες και οι αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες συνδέονται, τόσο με την τοπική επιχειρηματικότητα, όσο και με τη γαστρονομία, κλήθηκαν σε σειρά διαδικτυακών συζητήσεων για τον αθλητικό τουρισμό που διοργανώνει το Athletics Magazine, να μιλήσουν εκπρόσωποι της Τήνου, της Σίφνου και της Σερίφου. Τη συζήτηση, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά και συνεχίζει να είναι διαθέσιμη στη σελίδα του Athletics Magazine στα social media, συντόνισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, κ. Λευθέρης Πλακίδας. 

 Σημαντικές οι διοργανώσεις εκτός σεζόν 

 Τη συζήτηση για τον αθλητικό τουρισμό άνοιξε η Σέριφος και ο Αντιδήμαρχος Σερίφου, κ. Στυλιανός Λιβάνιος, ο οποίος αναφέρθηκε στον αθλητικό τουρισμό και πόσο, τα τελευταία χρόνια αυτός αναπτύσσεται με δυναμικό ρυθμό, ειδικά στη Σέριφο. 

 Μιλώντας για τη διοργάνωση του Serifos Sunset Race, ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι αποτελεί σημαντική προβολή του νησιού, καθώς μόνο από τις διαδρομές του, μπορούν οι συμμετέχοντες να θαυμάσουν τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, να βιώσουν το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, ενώ η ίδια η διοργάνωση, με όλες αυτές τις πτυχές, πέραν του καθαρά αγωνιστικού και αθλητικού κομματιού, έχει αναδειχτεί ως σημαντικός πόλος έλξης επισκπετών. 

 Από την πλευρά του, ο Swimming Race Manager του Serifos Sunset Race, κ. Χρήστος Μποφίλιος, μίλησε για το πόσο σημαντική είναι μία νέα διοργάνωση κυρίως για τους μικρούς φίλους της, με τον ίδιο να εύχεται κάθε χρόνο να υπάρχουν και περισσότερες συμμετοχές παιδιών. 

 Επίσης, εξέφρασε την ευχή να καταφέρει και φέτος να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση, αν και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, ενδεχομένως να μη μπορέσει να περιλαμβάνει όλα, όσα σχεδίαζαν επί σειρά ετών οι διοργανωτές. 

 Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο κ. Μάνος Μίτζης, Sport Event Manager του SSR, αναφέρθηκε στο όφελος από μία τέτοια διοργάνωση εκτός σεζόν σε ένα νησί, ενώ υπογράμμισε, πως στόχος όλων είναι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, ώστε ο αγώνας να αγκαλιαστεί και να “αποδώσει” πίσω στην κοινωνία. 

Συγκεκριμένα, το Serifos Sunset Race στηρίζει τις σχολικές δομές του νησιού. Όπως είπε ο κ. Μίτζης, μαζικός αθλητισμός σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να συμμετέχει, ενώ σημείωσε, πως αναμένονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στην ομάδα να προχωρήσει με τη διοργάνωση. 



 Σύνδεση αθλητισμού και γαστρονομίας 

 Το νησί της Σίφνου εκπροσώπησε η Δήμαρχος, κ. Μαρία Ναδάλη, η οποία τόνισε πως οι συνθήκες της πανδημίας άλλαξαν για όλη την υφήλιο τα δεδομένα, καθώς αυτή την περίοδο η Σίφνος θα προετοιμαζόταν όχι μόνο για τις ημέρες του Πάσχα, αλλά και για το Sifnos Run. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τη Δήμαρχο, η Σίφνος έως πρόσφατα είχε δημιουργήσει μία πολύ καλή παράδοση στις αθλητικές διοργανώσεις και ευτυχώς η διοργάνωση του Atromitos Race της Σίφνου κατάφερε να “νικήσει” την πανδημία και το 2020, ενώ το ίδιο ευελπιστεί να κάνει και φέτος.

 Όπως επεσήμανε η κ. Ναδάλη, πέρα από το τουριστικό όφελος, ο ρόλος των διοργανώσεων αυτών είναι πολλαπλά εποικοδομητικός, και κυρίως για τα παιδιά των νησιών, αλλά και την συμμετοχικότητα όλης της τοπικής κοινωνίας. Αναφορικά δε με την σύνδεση των αθλητικών δρώμενων με τη γαστρονομία, η κ. Ναδάλη αναφέρθηκε στη μακρά παράδοση της Σίφνου στη Γαστρονομία, όπως και στο Φεστιβάλ “Νικόλαος Τσελεμεντές”, που χαρακτήρισε γέφυρα για τη νησιωτική γαστρονομία, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η πλούσια γαστρονομική παράδοση θα πρέπει να συνδεθεί με όλες τις διοργανώσεις των νησιών, καθώς αυτό που θυμάται κανείς φεύγοντας από έναν προορισμό είναι οι εικόνες, αλλά και οι γεύσεις. 

 Καλεσμένος της συζήτησης ήταν και ο διοργανωτής του Atromitos Race Σίφνου, κ. Αλέξανδρος Αργύρης, ο οποίος σημείωσε ότι η διοργάνωση αγκαλιάστηκε εξ αρχής με μεγάλη συμμετοχή, ωστόσο το 2020 ήταν ίσως η καλύτερη χρονιά για τον αγώνα, ο οποίος είναι ένα πολυ-event, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νυχτερινό κολυμβητικό αγώνα, ορεινό τρέξιμο, beach volley κλπ.

 Η δική του ευχή αφορούσε στη συμμετοχή περισσότερων σχολείων από άλλα νησιά στις εκδηλώσεις του event.



 Ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας 

 Για το Tinos Running Experience μίλησε ο πρόεδρος, του διοργανωτή φορέα της εκδήλωσης, Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου, κ. Ανδρέας Τσιμέκης. 

 Ο κ. Τσιμέκης, ενημέρωσε πως το 2014 το Tinos Running Experience ξεκίνησε “δειλά” με μόλις 240 αθλητές, ενώ έως το 2019 οι συμμετοχές είχαν ξεπεράσει τις 1.100, σε μία διοργάνωση που αναδεικνύει το περιβάλλον της Τήνου, την τοπική της γαστρονομία, το δίκτυο μονοπατιών κ.α.

 Ο ίδιος ανέφερε πως στη διοργάνωση συμμετέχει σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών του νησιού, όπως και οι σύλλογοι γυναικών των οικισμών, οι οποίες μαζί με το σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου, επιμελούνται το pasta party και το “κέρασμα” των αθλητών με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. 

 Τέλος, ο κ. Τσιμέκης έκανε μία αναφορά και στα Τήνια, τα οποία αποτέλεσαν έμπνευση για τη διοργάνωση του Tinos Running Experience, για το οποίο δίνεται μάλιστα και το ίδιο μετάλλιο στους αθλητές, ενώ δήλωσε πως το 2021, εφόσον διοργανωθεί η εκδήλωση θα έχει συμμετοχή, καθώς ήδη έχει δηλωθεί ενδιαφέρον και από Ιταλούς αθλητές για συμμετοχή. 

 Τον κύκλο της παρουσίασης των αθλητικών δραστηριοτήτων έκλεισε με την τοποθέτησή του και ο σεφ, κ. Αλέξανδρος Παπανδρέου, ο οποίος είναι και αθλητής αγώνων δρόμου, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σημασία του “παντρέματος” των αθλητικών events με την τοπική γαστρονομία κάθε τόπου, τονίζοντας ότι οι αθλητές, φεύγοντας από το νησί, πάντοτε έχουν να θυμούνται τις γεύσεις που δοκίμασαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

 Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...