9 Απρ 2021

Νέα δράση για την ανάπτυξη και ενίσχυση της ανακύκλωσης από το Δήμο Σερίφου,


Νέα δράση για την ανάπτυξη και ενίσχυση της ανακύκλωσης από το Δήμο Σερίφου, προκειμένου να μειωθεί κατά το δυνατόν το κόστος διαχείρισης των σύμμεικτων αποβλήτων

Ιδιαίτερα δυναμικά συνεχίζει τον εμπλουτισμό του συστήματος ανακύκλωσης ο Δήμος Σερίφου, με την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος Γωνιών Ανακύκλωσης στο νησί. 

 Δεδομένου, ότι παρά την, εδώ και αρκετά χρόνια, έμφαση της χώρας μας στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και παρ’ ό,τι μέχρι πριν λίγους μήνες, στο νησί της Σερίφου ουδέποτε είχε υλοποιηθεί πρακτικά σύστημα ανακύκλωσης, η πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Σερίφου να κινητοποιηθεί και να υλοποιήσει σχετικά προγράμματα, εκδηλώνεται ολοένα και περισσότερο εμφατικά το τελευταίο διάστημα.

 Μετά την υπογραφή της σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για προμήθεια των απαραίτητων κάδων, που θα τοποθετηθούν σε όλο το νησί, ο Δήμος προχωρά και στη δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. 

 Στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης του προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών “Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων”, για τον άξονα “Περιβάλλον”, ο Δήμος Σερίφου αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για το έργο “Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Γωνιών Ανακύκλωσης Δήμου Σερίφου”. 

 Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, ο Δήμος αναμένεται να έχει περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, από την προώθηση της ανακύκλωσης εντός των ορίων του, καθώς έχει την αρμοδιότητα και ευθύνη για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων αποβλήτων που παράγονται.

 Με δεδομένη τη σύσταση και ίδρυση του νέου ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κάθε Δήμος θα καλείται να συνεισφέρει οικονομικά στον περιφερειακό φορέα ανάλογα με τον παραγόμενο όγκο απορριμμάτων. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Κανονισμό Τιμολόγησης, οι ΟΤΑ πρώτου βαθμού δικαιούνται μείωση των συντελεστών τιμολόγησης, βάσει των επιδόσεών τους στην ανακύκλωση. Δηλαδή, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο, τόσο λιγότερα θα πληρώνει προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τη διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων του.

 Κατά συνέπεια, ο Δήμος κρίΝενται ότι έχει σαφές αλλά και σημαντικό οικονομικό κίνητρο, προκειμένου να αυξήσει την ανακύκλωση, καθόσον δύναται να επιτύχει μείωση έως και 25% της τιμολόγησης για το σύνολο των απορριμμάτων του. 

Επιπλέον λαμβάνεται υπόψιν και το γεγονός, ότι ο Δήμος αναμένεται να έχει περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση για τις ποσότητες που δεν ανακυκλώνει και οδηγεί προς διαχείριση από τον αρμόδιο περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, λόγω της εφαρμογής σχετικού τέλους, ανεξάρτητα ανα αυτό θα ορίζεται ως “τέλος κυκλικής οικονομίας” ή ως “τέλος ταφής”.

 Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...