5 Απρ 2022

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών με στόχο την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Λιβαδίου Σερίφου


Στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, που αφορά στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Λιβάδι Σερίφου προχώρησε η Τεχνική Υπηρεσία της ΜΟΔ Α.Ε., η οποία στηρίζει τις ενέργειες του Δήμου Σερίφου.

Υπενθυμίζεται, ότι για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, όπως και για τον διαγωνισμό που αφορά στην κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού, επίσης στο Λιβάδι Σερίφου, ο Δήμος είχε συνάψει ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 προγραμματική σύμβαση με τη ΜΟΔ Α.Ε., καθώς ο Δήμος Σερίφου δε διαθέτει διοικητική και τεχνική επάρκεια στην Τεχνική του Υπηρεσία και ως εκ τούτου για την ωρίμανση και εκπόνηση τόσο σημαντικών έργων, συνεργάζεται με τη ΜΟΔ, η οποία αναλαμβάνει τη διαδικασία.

Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Σερίφου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την εκπόνηση των μελετών του σημαντικού αυτού έργου της ανάπλασης του Λιβαδίου Σερίφου, μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 248.176,57 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%, δηλαδή περίπου 307.700 ευρώ συνολικά.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του σχετικού διαγωνισμού από τη ΜΟΔ Α.Ε. ο ανάδοχος που θα προκύψει, θα έχει στη διάθεσή του οκτώ μήνες από την σύναψη της σχετικής σύμβασης, προκειμένου να ολοκληρώσει το σύνολο των μελετών στο οριστικό τους στάδιο, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Οι προσφορές από τους υποψήφιους αναδόχους θα μπορούν να υποβάλλονται έως και τις 13 Μαΐου.

Οι στόχοι των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων στο Λιβάδι

Όπως σημειώνεται στο πλαίσιο του δελτίου Τεχνικών Δεδομένων, που συνοδεύουν τη διακήρυξη του διαγωνισμού από τη ΜΟΔ Α.Ε., το Λιβάδι είναι ο μεγαλύτερος, ο πολυπληθέστερος και ο πιο πυκνοκατοικημένος οικισμός της Σερίφου, ενώ αποτελεί και το μοναδικό λιμάνι του νησιού. Παράλληλα, έχει χωροθετημένο τουριστικό καταφύγιο για ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, τη Χώρα Σερίφου, με την οποία ενώνεται τόσο με επαρχιακό οδικό δίκτυο, όσο και με παραδοσιακό λιθόστρωτο καλντερίμι.

Η σχεδιαζόμενη παρέμβαση αναμένεται να γίνει κατά μήκος της παραλίας του λιμένος του οικισμού. Η μελέτη αφορά σε παρεμβάσεις σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου πάνω στο οποίο απλώνονται το καταφύγιο τουριστικών σκαφών, παραλιακά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ελεύθερη παραλία.

Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, μέσω της ανακατασκευής του υφιστάμενου οδικού δικτύου, της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού, της διαμόρφωσης και χωροθέτησης απαραίτητων υποδομών για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του οικισμού (χώρος στάθμευσης, παιδική χαρά κτλ.), και τη δημιουργία νέων χρήσεων και δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, θα συνταχθούν οι μελέτες για τη βελτίωση του οδικού δικτύου σε τμήματα συνολικού μήκους περίπου 5,0 km (υφιστάμενοι χωματόδρομοι που θα πρέπει να ανακατασκευασθούν και να ασφαλτοστρωθούν, διαπλάτυνση και ανακατασκευή υφιστάμενων οδών, ηλεκτροφωτισμός, σήμανση, μέτρα ασφαλείας). Σημειώνεται από την τεχνική υπηρεσία της ΜΟΔ, ότι η βελτίωση του οδικού δικτύου στα εξεταζόμενα τμήματα αποτελεί άμεση αναγκαιότητα δεδομένου ότι οι υφιστάμενες υποδομές παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις (απουσία ηλεκτροφωτισμού, μέτρων ασφαλείας κτλ.) ενώ δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον φόρτο οχημάτων που δέχονται (λόγω της δραστικής τουριστικής ανάπτυξης του νησιού). Ως εκ τούτου δημιουργούνται σημαντικά θέματα ασφάλειας των χρηστών του δικτύου.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και η βελτίωση του οδικού δικτύου που συνδέονται με αυτό, θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του τοπικού πληθυσμού και θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν του νησιού. Δεδομένου ότι το παραλιακό μέτωπο συνδέεται με το μοναδικό εμπορικό λιμάνι του νησιού, με το υπόψη έργο θα ενισχυθούν οι οδικές υποδομές του νησιού που θα οδηγήσουν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του.

Οι επιμέρους μελέτες που απαιτούνται για την ωρίμανση του έργου

Αντικείμενο της παρούσας Σύμβασης είναι η σύνταξη του συνόλου των απαιτούμενων τεχνικών και υποστηρικτικών μελετών για τον ακριβή και λεπτομερή σχεδιασμό της ανάπλασης του Λιβαδίου Σερίφου.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να εκπονηθούν οι ακόλουθες μελέτες:

  • Ειδική Αρχιτεκτονική Μελέτη: H αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης ελευθέρων χώρων, αφορά το σύνολο του παραλιακού μετώπου που εκτείνεται σε μια επιφάνεια 11.300 τ.μ. και περιλαμβάνει την έκταση από το καταφύγιο τουριστικών σκαφών, συνεχίζει στο τμήμα της παραλίας που έχουν αναπτυχθεί τα τραπεζοκαθίσματα των υπερκείμενων καταστημάτων και καταλήγει στο τμήμα της ελεύθερης παραλίας.
  • Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη – δικτύου ομβρίων περιοχής ανάπλασης, φωτισμός περιοχής ανάπλασης
  • Μελέτη Οδοποιίας: Για το σύνολο των δρόμων προσπέλασης και προσέγγισης του παραλιακού μετώπου συνολικού μήκους περίπου 5,5 Km, θα εκπονηθούν Μελέτη Οδοστρώματος ενός σταδίου, Μελέτη σήμανσης, ασφάλισης οδικών έργων και σηματοδότης οδικής σήραγγας
  • Μελέτη σήμανσης και ασφάλισης οδού
  • Μελέτη φωτισμού οδών
  • Τοπογραφική Μελέτη
  • Μελέτη Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης
  • Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
  • ΣΑΥ – ΦΑΥ
  • Τεύχη Δημοπράτησης
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...