7 Απρ 2022

Ν. Αιγαίο: Στενεύει ο χρόνος για καύσεις


Αυξημένα αντανακλαστικά και ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να συνοδεύουν τις καύσεις στις οποίες προχωρούν οι πολίτες και έχουν τη σχετική δυνατότητα μέχρι και τις 30 Απριλίου, καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς “παραμονεύει” σταθερά, αν υπάρξει αμέλεια.

Σε σχετική ενημέρωση προχωρά προς τους πολίτες ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου, Νικόλαος Μπάλσης, ο οποίος μίλησε αναλυτικά στην εφημερίδα για τις διατάξεις που αφορούν όχι μόνον στις καύσεις, αλλά επίσης στους καθαρισμούς οικοπεδικών και ανοικτών χώρων, αλλά και στα “τσουχτερά” πρόστιμα που επιβάλλονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, ο Περιφερειακός Διοικητής έδωσε απαντήσεις και για την προετοιμασία αλλά και ετοιμότητα της Υπηρεσίας.

  • Ποιο είναι το “τοπίο” σήμερα για τις πυρκαγιές στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Έχουν εκδηλωθεί αρκετές; Υπάρχει ανησυχία αναφορικά με τη στάση των πολιτών σχετικά με τις καύσεις;

“Είχαμε και πανελλαδικώς, αλλά και η περιφέρειά μας πολυάριθμες ενάρξεις υπαίθριων πυρκαγιών, είτε σε χώρους οικοπεδικούς, είτε σε χώρους καλλιεργειών, ακόμη και σε δασικές και αγροτοδασικές εκτάσεις. Ακούσαμε για διάφορα σημεία της Ελλάδας και στη Σάμο και στο νότιο Πήλιο, στη Μαγνησία, στον Βόλο και στην Ηλεία τελευταία, όπως και σε διάφορα σημεία της Ελλάδος, στην Αρκαδία και αλλού. Μιλάμε μάλιστα για το τελευταίο δεκαήμερο.

Στην περιοχή μας, στο Νότιο Αιγαίο και στις Κυκλάδες είχαμε στις 16/3 στη Σέριφο, όπου κάηκαν 20 στρέμματα στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Κάποιος πολίτης πήγε να κάψει, του ξέφυγε η φωτιά και έγινε η ζημιά.

Επίσης, είχαμε χθες (σ.σ. προχθές) και στη Ρόδο και κάηκαν περίπου 700 στρέμματα δασικής έκτασης. Απ΄ ό,τι φαίνεται, απ΄ ό,τι λένε οι ενδείξεις δηλαδή είναι πως το ίδιο πρόβλημα προκύπτει καθώς κάποιος ή κάποιοι πήγαν να κάψουν κάποια πράγματα και ξέφυγε η φωτιά.”.

  • Τι πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες όσον αφορά τις καύσεις; Στενεύει το χρονικό περιθώριο που αυτές θα επιτρέπονται; Οφείλουν οι πολίτες να ενημερώνουν εκ των προτέρων την Πυροσβεστική;

“Υπάρχουν τρεις πυροσβεστικές διατάξεις που μας αφορούν. Η μία έχει να κάνει με καθαρισμούς, η άλλη αφορά τις καύσεις και η τρίτη με τα πρόστιμα.

Αναφορικά με τη διάταξη για τους καθαρισμούς υπ' αρ. 20/2022 που εκδόθηκε πριν από έναν μήνα να πω ότι είναι επείγουσα ως προς την εφαρμογή της γιατί μέχρι 30 Απριλίου πρέπει οι ιδιοκτήτες να έχουν καθαρίσει τους οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους, από κλαδιά και ξερόκλαδα, από άλλα καυστά υλικά, να προχωρήσουν σε κλαδέματα, ώστε αν έχουμε κάποια εκδήλωση πυρκαγιάς να μην έχουμε έξαρση και επέκτασή της. Όλο αυτό το υλικό που θα συλλεχθεί από τις εργασίες αυτές, θα πρέπει να απομακρυνθεί. Αυτή η διάταξη λοιπόν, μιλά για συλλογή και απομάκρυνση.

Θα πρέπει οι πολίτες να συνεννοηθούν με τους Δήμους ή με κάποιο άλλο σύστημα αποκομιδής όλης αυτής της βλάστησης. Μπορούν όμως να κάνουν καύσεις με κάποιες προδιαγραφές. Περνάμε λοιπόν στη διάταξη υπ' αρ. 9/2021 που αυτή επιτρέπει καύσεις. Θέλουμε να καίγεται αυτό το υλικό γιατί τη θερινή περίοδο αν αυτό υπάρχει και ξεσπάσει πυρκαγιά θα μας δημιουργήσει πρόβλημα.

Ισχύει ότι μέχρι και 30 Απριλίου μπορούμε να κάνουμε καύσεις γιατί από 1 Μαΐου μπαίνουμε στην αντιπυρική περίοδο και από τότε δεν επιτρέπεται. Ο κανόνας για την αντιπυρική περίοδο είναι όχι καύσεις.

Άρα, μέχρι τις 30 Απριλίου, αν κάποιος θέλει να προχωρήσει σε καύσεις πρέπει από την προηγούμενη ημέρα να έχει ενημερώσει τηλεφωνικά την Πυροσβεστική (199). Αυτό ισχύει για όλες τις Κυκλάδες ώστε να ενημερώνεται το Κέντρο μας και να παρέχονται οδηγίες.

Επίσης, αν κάποιος τη στιγμή που πάει να κάψει υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, θα πρέπει να μην προχωρήσει στην καύση, ώστε να αποφευχθεί ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Επιπλέον, πρέπει στα κλαδέματα να μη δημιουργούνται σπινθήρες ώστε να μη δημιουργείται κάποια εστία ενώ ακόμη, η καύση θα πρέπει να γίνεται όχι σε κοντινή απόσταση από στύλους της ΔΕΗ ή άλλους στύλους για να μην δημιουργείται πρόβλημα.

Πρέπει να πω ότι στο χωράφι ή στο οικόπεδο που θα γίνουν καύσεις, καλό είναι να γίνει ζωνοποίηση, ώστε να μην είναι ενιαίος ο χώρος ενώ οι καύσεις δεν πρέπει να είναι κοντά σε κατοικίες και άλλες εγκαταστάσεις. Βασικότερο όλων είναι αυτός που κάνει την καύση να παραμένει παρών σε όλη την εξέλιξή της. Όταν κάποιος εγκαταλείπει είναι κάτι πολύ επιβαρυντικό για τον ίδιο σε περίπτωση πυρκαγιάς και καταστροφής. Επίσης, η διάταξη τελειώνει με ενημέρωση ώστε να υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού κ.α..

Τέλος, στο κομμάτι των προστίμων οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως αναλόγως της σημαντικότητας της αμέλειας για πρόκληση πυρκαγιάς, προβλέπονται κι επιβάλλονται πολύ υψηλά πρόστιμα από 200 ευρώ έως και 5.000 ευρώ.”.

  • Μιλήστε μας για την ετοιμότητα της Υπηρεσίας στα νησιά, εν όψει και της αντιπυρικής περιόδου και της θερινής σεζόν, που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών.

“Είμαστε σε προετοιμασία. Έχουμε ήδη σχεδιάσει τα σχέδιά μας, τα οποία εγκρίνονται σταδιακά, ιεραρχικά. Στον σχεδιασμό μας υπάρχουν μικρές αλλαγές. Αναμένεται αν δεν έχουμε κάποια εξέλιξη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα ελικόπτερο στη Νάξο. Όσον αφορά τον εξοπλισμό μας αναμένουμε κάποια ενίσχυση και μάλιστα αυτές τις ημέρες αναμένουμε και απόφαση από το αρχηγείο για κάποιο ή κάποια πυροσβεστικά οχήματα έξτρα από αυτά που είχαμε μέχρι πέρυσι. Ήδη οι επισκευές και συντηρήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και τα πρώτα οχήματα έχουν βγει από τα συνεργεία για πάγιες συντηρήσεις. Οι εποχικοί προσλαμβάνονται μετά την 1η Μαΐου, οπότε θα είναι κανονικά στις υπηρεσίες τους. Φέτος, επίσης, ιδρύθηκε και η ειδική μονάδα δασικών επιχειρήσεων η λεγόμενη μονάδα ΕΜΟΔΕ. Δεν θα έχει έδρα το Νότιο Αιγαίο αλλά θα συνδράμει κι εμάς η μεγάλη μονάδα που θα είναι στην Αττική. Όλες αυτές οι μονάδες θα είναι αερομεταφερόμενες και θα έχουν δασοκομάντο.

Τέλος, ήδη ελέγχθηκαν οι δασικοί δρόμοι, τα υδροστόμια, οι δεξαμενές, τα πυροφυλάκια, όλο το δίκτυο των διαδρομών και είμαστε στο στάδιο να ενημερώσουμε και τους ΟΤΑ και τα δασαρχεία. Θα έχουμε ακόμη και τρία συντονιστικά όργανα για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Προχωράμε με ετοιμότητα.”.


Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...