15 Απρ 2022

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Η απαξίωση του μέτρου, τα… πανηγυρικά δελτία τύπου και η “σιωπή” της τοπικής αυτοδιοίκησης


Η θέσπιση του Μεταφορικού Ισοδύναμο από την προηγούμενη κυβέρνηση αποτέλεσε την δικαίωση ενός πάγιου αιτήματος των νησιωτών για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους των μετακινήσεων από και προς τα νησιά σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού βέβαια πρώτα προχώρησε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θέσπισε το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τα ακτοπλοϊκά/αεροπορικά εισιτήρια, για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα καύσιμα πιλοτικά στα μικρότερα νησιά, “χρυσώνοντας” ως ένα βαθμό το χάπι στους νησιώτες για την απώλεια του μειωμένου ΦΠΑ. Οι πληρωμές γινόντουσαν τακτικά, τις περισσότερες φορές κάθε μήνα, με αποτέλεσμα οι νησιώτες να επωφελούνται άμεσα από το μέτρο αυτό. 

 Η αλλαγή κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2019 συνοδεύτηκε από τις εξαγγελίες του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη για “εξορθολογισμό” του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου.Σε πρώτη φάση οι πληρωμές άρχισαν να γίνονται ανά τρίμηνο, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου οι καθυστερήσεις έγιναν ακόμα μεγαλύτερες, για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου για τα μεν ακτοπλοϊκά/αεροπορικά εισιτήρια η καθυστέρηση έχει ξεπεράσει τα εξάμηνο (οφείλονται ακόμα τα χρήματα για το Δ’ τρίμηνο του 2021), στο δε κομμάτι των επιχειρήσεων αυτές τις μέρες γίνεται η πληρωμή του Α’ εξαμήνου του 2021! 

 Η κατάσταση με την ακρίβεια, που πέραν όλων των άλλων έφερε και σημαντικές αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, έχει φέρει στα όρια τους τους νησιώτες που είναι πλέον οργισμένοι γι’ αυτή την κατάσταση.Η οργή για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από την (στα όρια της πρόκλησης) στάση των βουλευτών, αλλά και την εκκωφαντική σιωπή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Οι μεν κυβερνητικοί βουλευτές των νησιών βγάζουν “πανηγυρικά” δελτία τύπου όποτε γίνεται κάποια πληρωμή, λες και πρόκειται περί κάποιου… κατορθώματος, αγνοώντας ότι ουσιαστικά γίνεται το αυτονόητο και μάλιστα με τεράστια καθυστέρηση. Όσον αφορά στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, επικρατεί μια ακατανόητη σιωπή για το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να ασκείται καμία απολύτως πίεση στο Υπουργείο για επίσπευση των πληρωμών ή έστω για ενημέρωση για το προγραμματισμό που υπάρχει. Οι νησιώτες, εν μέσω τρομακτικής ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα και βασικά αγαθά, βλέπουν το μοναδικό ίσως “αποκούμπι” τους να απαξιώνεται, φοβούμενοι πως οδεύει προς κατάργηση. 

 Από επίσημα χείλη βέβαια, δεν έχει ακουστεί ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε φαίνεται προς το παρόν να είναι στις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ωστόσο, οι τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι δηλώσεις για ημερομηνίες πληρωμών που δεν τηρούνται και η παντελής έλλειψη προγραμματισμού φαντάζουν περισσότερο ως απαξίωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, παρά ως εξορθολογισμός του… 

Πηγή : https://cyclades24.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...