Με μια ακόμα καινοτόμα πρωτοβουλία, η Τήνος, αναδεικνύεται όχι μόνο ως διεθνής τουριστικός προορισμός, αλλά φροντίζει και για την προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη στον Τουρισμό χωρίς επιπτώσεις στη φέρουσα ικανότητα του νησιού.
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Δήμος Τήνου ευρισκόμενος στην πρώτη γραμμή των διεθνών πρωτοβουλιών για την εφαρμογή συστημάτων τόσο της αντιμετώπισης της λειψυδρίας όσο και της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Hydroussa. Πρόκειται για ένα μοναδικό πρόγραμμα, για τη βιώσιμη ανάπτυξη που αξιοποιεί όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος του νησιού Γιάννης Σιώτος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Τήνος είναι έρωτας με την πρώτη ματιά. Το σημαντικότερο για το νησί είναι οι άνθρωποί της. Η φιλοξενία τους, η ζεστασιά τους, η κουλτούρα τους.
Η Τήνος είναι ένα νησί ζωντανό, με έντονη οικονομική δραστηριότητα, με πλούσια πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά, αρκετούς μόνιμους κατοίκους και πάρα πολλούς επισκέπτες. Η ανάπτυξη στο νησί δημιουργεί τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις. Είναι ευχάριστο που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες, αλλά για εμάς είναι και μια πρόκληση για τη φέρουσα ικανότητα του νησιού.
Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα HYDROUSA για την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων τόσο στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας που μαστίζει όλα τα νησιά των Κυκλάδων όσο και για τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα για τη γεωργία».
Στο video που συνοδεύει τη δήλωση του Δημάρχου παρουσιάζεται και το σύστημα αφαλάτωσης HYDRO 5 που είναι εμπνευσμένο από τη φύση και ενσωματώνει βασικές διαδικασίες και τεχνολογίες εξάτμισης και συμπύκνωσης. Το θαλασσινό νερό μετατρέπεται σε γλυκό μέσω ειδικά σχεδιασμένων πρακτικών.
Ταυτόχρονα, το κύριο υποπροϊόν, το αλατόνερο, μετατρέπεται σε βρώσιμο αλάτι, το δε γλυκό νερό συλλέγεται σε δεξαμενές.
Με άλλα υποσυστήματα δημιουργείται θερμοκήπιο εξάτμισης που μέσω της μετατροπής σε γλυκό νερό τροφοδοτεί την ανάπτυξη τροπικών φυτών, όπως μπανάνα, ανανά, παπάγια, φρούτα του πάθους καθώς και βιομάζα που παράγεται από φυτά όπως η αλόη βέρα.
χρησιμοποιούνται και τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών για την παρακολούθηση του συστήματος με εγκατάσταση αισθητήρων άρδευσης, αγωγιμότητας και στάθμης Ph. Οι εφαρμογές αυτές αποτελούν, στην ουσία, μια τεχνολογική «συμμαχία» με τη φύση που αποδεικνύει ότι το νησί αποτελεί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στον κάτοικο και τον επισκέπτη.
Πηγή :https://cycladesopen.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου