17 Απρ 2022

Πίτα-γύρος σε τιμή... σούσι


«Δεν μπορεί το σουβλάκι με πίτα, που είναι πλήρες γεύμα, με πρωτεΐνες, λαχανικά, υδατάνθρακες, που ζυγίζει 300-350 γραμμάρια και έχει ένα ανελαστικό κόστος για να παραχθεί, να πωλείται στα 2,50 ευρώ, σχεδόν στην ίδια τιμή με τον καφέ στο χάρτινο κυπελλάκι, που ζυγίζει λίγα γραμμάρια και κοστίζει λίγα λεπτά του ευρώ ως πρώτη ύλη. Το σουβλάκι για πολλά χρόνια στην Ελλάδα ήταν απαράδεκτα φτηνό. 

Πρέπει να πωλείται τουλάχιστον 3,80 ευρώ για να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος, αλλιώς τίθεται θέμα βιωσιμότητας μιας επιχείρησης». Με αυτή τη φράση απάντησε ένας από τους ισχυρότερους παίκτες της ελληνικής -και διεθνούς- αγοράς προμηθευτών κρέατος για τα ψητοπωλεία στη δημοσιογραφική ερώτηση «γιατί ακριβαίνει το σουβλάκι».

Οι ειδήσεις για αυξήσεις στο σουβλάκι ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2021, όταν η τιμή του χοιρινού κρέατος παρέμενε χαμηλή (-2,6% σε σύγκριση με το 2020) και το κοτόπουλο δεν είχε ακόμα ακριβύνει. Σωματεία ψητοπωλών αναφέρονταν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, των πρώτων υλών και των λειτουργικών εξόδων για να δικαιολογήσουν ανατιμήσεις 10% ώς 20%, ενώ μέσα σε μόλις μία εβδομάδα πολλά σουβλατζίδικα αύξησαν την τιμή τουλάχιστον κατά 20 λεπτά - π.χ. στα 2,50 από 2,30 ευρώ. Εκπρόσωποι του κλάδου με δηλώσεις στα ΜΜΕ δεσμεύονταν ότι «δεν θα ξεπεράσουμε το ψυχολογικό φράγμα των 3 ευρώ». 

 Πλέον με τον πόλεμο στην Ουκρανία το φράγμα έχει καταρριφθεί και οδεύουμε ολοταχώς στο σουβλάκι-γκουρμέ των 4 ή ακόμα και 4,5 ευρώ. Η άνοδος στα άλευρα και τα σπορέλαια, που εκτινάχτηκαν με τον πόλεμο, αλλά και η αύξηση των τιμών του εισαγόμενου χοιρινού και κοτόπουλου, στα οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η μαζική εστίαση, δικαιολογούν ένα ποσοστό των ανατιμήσεων. Ενα άλλο ποσοστό της τσουχτερής πλέον τιμής του εθνικού «street food» είναι η αυτοεκπλήρωση μιας προφητείας, που εδώ και μήνες διακινείται στην πιάτσα και τώρα ψήνεται στα κάρβουνα ή στη σούβλα τσουρουφλίζοντας κι άλλο τις τσέπες μας. 

Σύρος: Ρεπορτάζ για τις αυξήσεις στο σουβλάκι, τον βασιλιά του γρήγορου φαγητού


Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...