21 Ιουλ 2014

ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΟΛΕΜΑΣ Η ζωή του έγινε ταινία


Στριμωγμένο σε μια σελίδα της «Απογευματινής» δημοσιευόταν πριν από 44 χρόνια ένα δίστηλο ρεπορτάζ με τίτλο: «Κουφέτα στις Φυλακές Αβέρωφ».

Από κάτω έγραφε: «Μη νομίζετε, αγαπητοί αναγνώστες, ότι σας παρουσιάζουμε κάποια ταινία του Φελίνι...». Η Ελλάδα βρισκόταν «στον γύψο», όταν δύο νεαροί πολιτικοί κρατούμενοι, οι κομμουνιστές Μπάμπης Γκολέμας και η σύντροφός του Ελένη Βούλγαρη, ύστερα από άγριες διώξεις και βασανισμούς, παντρεύονταν στη φυλακή με κουμπάρο το πρώτο τους παιδί που είχε γεννηθεί εκεί μέσα.
Αυτή η τρυφερή ιστορία δύο ανθρώπων που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία επί σειράς ετών για την ελευθερία και την αγάπη θα ενέπνεε αργότερα τον Παντελή Βούλγαρη, ο οποίος αποτύπωσε τη ζωή τους στην κινηματογραφική ταινία «Πέτρινα Χρόνια», σκιαγραφώντας τις ζοφερές αναμνήσεις και τους αγώνες ολόκληρης της εποχής.
«Θα προτιμούσα κι εγώ και η Ελένη να έχουμε κρατηθεί στην ανωνυμία. Επρεπε, ωστόσο, να μάθουν οι νεότερες γενιές. Και να διδαχθούν...», έλεγε με τη χαρακτηριστική σεμνότητά του ο Μπάμπης Γκολέμας, ο οποίος έφυγε προχθές από τη ζωή στα 82 του χρόνια.
Ακλόνητος μαχητής του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία στιγμή, συμμετείχε από νέος στη Νεολαία της ΕΔΑ.Το 1954 οργανώθηκε στην παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ στη Λάρισα. Λίγους μήνες αργότερα συνελήφθη, βασανίστηκε άγρια από την Ασφάλεια αλλά δεν υπέκυψε. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλακής. Αποφυλακίστηκε το 1966, αλλά συνελήφθη ξανά το 1969 λόγω των πολιτικών φρονημάτων και της αγωνιστικής του δράσης. Ξανά βασανιστήρια, ένας μήνας απομόνωση και καταδίκη σε 16 χρόνια φυλάκισης.
Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων ενίσχυσε σημαντικά την αντιστασιακή πάλη, ακόμη και ως φυλακισμένος, έχοντας μεταξύ άλλων την ευθύνη για κομματικά και αντιστασιακά έντυπα. Μετά την πτώση της δικτατορίας διετέλεσε υπεύθυνος στο βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Εποχή και πρωτοστάτησε στη συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου Βιβλίου και Χάρτου.
Οικογένεια αγωνιστών
Γεννημένος στους Αγίους Αναργύρους της Λάρισας από φτωχή αγροτική οικογένεια, προσανατολίστηκε από νωρίς στο κίνημα για μια καλύτερη ζωή. Ο παππούς του, κολίγος, ήταν από τους ηγέτες του ξεσηκωμού στο Κιλελέρ, ο πατέρας του, υπεύθυνος του ΕΑΜ στο χωριό, η αδελφή του υπεύθυνη της ΕΠΟΝ και της Αλληλεγγύης. Ο ίδιος εντάχθηκε από μικρός στα Αετόπουλα και βοηθούσε στην Αλληλεγγύη ως σύνδεσμος στις έφιππες ομάδες των ανταρτών κατά την ΕΑΜική εποποιία...
Κατερίνα ΡοββάΠηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...