16 Ιουλ 2014

Γιάννης Νομικός: ο τελευταίος των μυλομαραγκών!

Λίγοι ανεμόμυλοι έχουν απομείνει στην Αμοργό και ένας μυλωνάς… ο Γιάννης Νομικός. Είναι πλέον 91 ετών και από τα 18 του εργαζόταν στους μύλους.

Ένας ανεμόμυλος τα παλιά τα χρόνια εξυπηρετούσε 99 κατοίκους ή 19 οικογένειες  και πλήθος κόσμου πήγαινε για να αλέσει το σιτάρι του. Γενικά στην Αμοργό λειτουργούσαν περίπου 35 μύλοι για τουλάχιστον 300 χρόνια.
Τα παλιά τα χρόνια ο κύριος Γιάννης ήταν από τους πιο περιζήτητους στο νησί αλλά και σε όλες τις Κυκλάδες καθώς δεν υπήρχαν άλλοι που ασχολούνταν με τους μύλους. Αυτός και ο πατέρας του ο Μιχάλης Νομικός ή αλλιώς Μιχελάκης όπως τον αποκαλούσαν!
Στην Αμοργό οι μύλοι έχουν διάμετρο και ύψος 4,25 μετρα, πάχος τοιχίων 1,20 και είναι έτσι κατασκευασμένοι ώστε να δουλεύουν με το φύσημα οποιουδήποτε αέρα. Όπως μας λέει ο κ. Νομικός αλλιώς φυσάει ο Μαϊστρος αλλιώς ο Πουνέντες!
Η λειτουργία των μύλων έχει σταματήσει εδώ και 40 χρόνια. Μπορεί τη θέση τους στο άλεσμα να πήραν μηχανοκίνητα εργαλεία ωστόσο η βουνοπλαγιά με τους ανεμόμυλους είναι από τα μέρη που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε.
Για την ιστορία των μύλων έχει γραφτεί και το βιβλίο  “Ο ανεμόμυλος στις Κυκλάδες” από τους συγγραφείς Ζαφείρη Βάο, Στέφανο Νομικό και τις εκδόσεις Δωδώνη.
Πηγή : http://www.amorgos-news.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...