Εκεί
που κυριαρχούν οι εικόνες, τα χρώματα και η τροφή για όλες οι
αισθήσεις, οι λέξεις φαντάζουν πολλές φορές λίγες για να περιγράψουν μια
εμπειρία. Ένα 4λεπτο βίντεο δημιουργήθηκε από την ομάδα των Ημερών
Γαστρονομίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων ειδικά για να
αποτυπώσει τα καλύτερα στιγμιότυπα ενός αξέχαστου αφιερώματος στις
Κυκλάδες, όπου περισσότεροι από 7,200 επισκέπτες έδωσαν
ραντεβού μύησης στις γεύσεις, στα αρώματα και στον πολιτισμό των
Κυκλάδων στο μοναδικό τριήμερο των Ημερών Γαστρονομίας στο Μουσείο
Μπενάκη.
Με
την υποστήριξη 24 χορηγών επικοινωνίας, 60 τηλεοπτικά σποτ και 510
δημοσιεύματα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, το οδοιπορικό των Ημερών
Γαστρονομίας στις Κυκλάδες ξεπέρασε κάθε προσδοκία με περισσότερες από
70 θεματικές εκδηλώσεις, σε 4 χώρους του Μουσείου, σε 3 ημέρες με τη
συμμετοχή 30 παραγωγών κορυφαίων προϊόντων της χώρας, 180 ομιλητών και
προσωπικοτήτων, 24 σεφ οι οποίοι έλαβαν μέρος σε 16 πάνελ συζήτησης, 6
master classes, 10 εργαστήρια και 3 θεματικές βραδιές.
Οι
πρωταγωνιστές της φετινής διοργάνωσης, τα προϊόντα, τα μαγειρέματα και
τα νησιά των Κυκλάδων, κέρδισαν τις εντυπώσεις. Από την Αμοργό και τη
δημοφιλή «ψημένη» και πρωτότυπη «μεκίλα» από το Αμόργιον, στην Άνδρο, και στα διάσημα φυσικά επιτραπέζια και ανθρακούχα νερά και σόδα από τη Σάριζα, στη Μήλο και στα απαράμιλλα σκινοπαξιμάδια, παστέλια, γλυκά κουταλιού από τα Παραδοσιακά Εδέσματα, στη Νάξο με την πληθωρική γραβιέρα Π.Ο.Π. από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, στη γραβιέρα, στην κοπανιστή, στο αρσενικό «σήματα κατατεθέν» του Τυροκομείου Κουφόπουλου, στο αγνό κεφαλοτύρι, ξινότυρο, ανθότυρο του Τυροκομείο Μπαμπούνη, στα αρωματικά φυτά και ευφάνταστα παράγωγα προϊόντα από την Organic Islands, στην Πάρο, με τα λαχταριστά αρτοποιήματα και ευρηματικά γλυκίσματα του Ξυλόφουρνου, στην Τήνο με τα τουρσιά, τα οινοπνευματώδη, τις σάλτσες, τα τυροκομικά, τα παξιμάδια και δεκάδες διαλεχτά προϊόντα από την Aegean Essence, στα αξέχαστα παξιμάδια, τα ασύγκριτα τουρσιά και γλυκά κουταλιού από το Ντουλάπι της Γιαγιάς, στην πολυποίκιλη Τηνιακή ζαχαροπλαστική από τον Χάλαρη, στη Σαντορίνη, με τις συλλογές εκλεκτών οίνων κόκκινων, λευκών, ροζέ από την Κάναβα Ρούσσο, στους Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. οίνους από το Οινοποιείο Σιγάλα, στα πολυταξιδεμένα Π.Γ.Ε και Π.Ο.Π. προϊόντα από την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo, στην ασύγκριτη φάβα Π.Ο.Π. του Γιάννη Νομικού, στην artisanal μπύρα με τη μεγάλη προσωπικότητα της Volkan, στη Σύρο με τις ασυνήθιστες μαρμελάδες Άρωμ, στα ιστορικά λουκούμια, χαλβαδόπιτες, και σπιτικά λικέρ της οικογένειας Συκουτρή, και στις ευφάνταστες μαραθόπιτες και στην ιδιαίτερη γλυκιά κάππαρη από τη Σύρου Εδέσματα.
Με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, τα 300 Κυκλαδικά προϊόντα από τους 19 συμμετέχοντες παραγωγούς
έφεραν στο προσκήνιο τους καρπούς της Κυκλαδικής γης και την έμπνευση
των ανθρώπων της, ενώ οι 30 παράλληλες εκδηλώσεις και επιδείξεις
μαγειρικής με επίκεντρο τις Κυκλάδες και την Κουζίνα του Αιγαίου
καθήλωσαν τους λάτρεις της εμπνευσμένης τοπικής κουζίνας.
Σημαντικοί
εκπρόσωποι του κλάδου και της περιοχής έδωσαν το παρόν με δράσεις και
έργα που αναδεικνύουν τον πλούτο της Κυκλαδίτικης γης και του Κυκλαδικού
πολιτισμού: γνωστοί γαστρονόμοι, δημοσιογράφοι, οινολόγοι, σεφ, food
bloggers, ιδιοκτήτες εστιατορίων, ερευνητές, πανεπιστημιακοί,
σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές κάνοντας ειδική μνεία στις Κυκλάδες μέσα
από τις 19 παράλληλες διαδραστικές εκδηλώσεις που αναφέρθηκαν στην
περιοχή, στις γεύσεις της, στις πρωτοβουλίες, στις καινοτομίες και
παραδόσεις, στον πολιτισμό, στους οίνους, στα τυριά, στα αρωματικά φυτά,
στα προϊόντα μελιού: Γιώργος Πίττας, Ευθύμιος Αλεξανδρής,
Θάλεια Τσιχλάκη, Ελένη Μαλούπα, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Λήδα Λιακοπούλου,
Γιώργος Φλούδας, Ηλίας Ρουσσάκης, Νίκη Μηταρέα, Φανή Χατζήνα, Μαρία
Αλιπράντη, Χρήστος Δράζος, Αγλαΐα Κρεμέζη, Μαριάννα Καβρουλάκη, Χρήστος
Σιώμος, Μαρία Γρυπάρη, Σταύρος Κωστάκης, Δημήτρης Ρουσσουνέλος, Γιολάντα
Τότσιου, Δημήτρης Καπούνης, Πάρις Σιγάλας.
Δεκάδες ζωηρά κουζινο-μαγειρέματα από τους: Βασίλη
Ζαχαράκη, Γιάννη Γαβαλά, Σοφία Παπαδημητρίου, Στέφανο Ιωαννίδη, Λίνα
Φουρνιστάκη, Γιάννη Βάσιλα, Αντωνία Ζάρπα, Νίκο Φραζέσκαρο, Βασίλη
Παπικινό, Κώστα Μπουγιούρη, Δημήτρη Παπαδόπουλο, ζωντάνεψαν την Κουζίνα του Αιγαίου ενώ οι εμπνευσμένες θεματικές παρουσιάσεις του Ηλία Μαμαλάκη, της Μυρσίνης Λαμπράκη και της Ντίνας Νικολάου κατέκτησαν το κοινό.
Ως
υποστηρικτής του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού, το Επιμελητήριο
Κυκλάδων με τη συμμετοχή του στη διοργάνωση αυτή και μέσα από τη
συγκέντρωση του πιο αντιπροσωπευτικού δείγματος προϊόντων και εκπροσώπων
του Κυκλαδικού γαστρονομικού πολιτισμού έθεσε έναν υψηλό στόχο: τη
μόχλευση της τεράστιας δυναμικής μιας πολυδιάστατης συνεύρεσης, για να
αναδειχτούν οι Κυκλάδες ως ενιαίος γαστρονομικός προορισμός ταξιδιωτών,
λίγο πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου.
Έχοντας αναλάβει τη διαχείριση του Δικτύου Aegean Cuisine
για τις Κυκλάδες, το Επιμελητήριο Κυκλάδων παρουσίασε το μελλοντικό
σχεδιασμό του πρότυπου δικτύου των μελών επιχειρήσεων τα οποία
λειτουργούν ως «πρεσβευτές» της Κυκλαδικής γαστρονομίας. Πλέον στο 5ο έτος ζωής του το μέλλον του Δικτύου Aegean Cuisine παρουσιάστηκε από τον κ. Γιώργο Καλώστο, συνεργάτη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας
που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του
Μουσείου. Στο Συνέδριο ξεδιπλώθηκε ο νέος σχεδιασμός λειτουργίας και
προώθησης του Δικτύου το οποίο στόχο έχει να γίνει «ένα σπουδαίο όχημα
προσέλκυσης επισκεπτών που αναζητούν μια εμπειρία ταξιδιού, μια εμπειρία
ζωής» όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος χαιρετίζοντας το Συνέδριο και το πολυπληθές ακροατήριο.
Επίκαιροι προβληματισμοί και τάσεις παρουσιάστηκαν από τον π. Πρόεδρο του Ε.Φ.Ε.Τ. κ. Νίκο Κατσαρό, τον Επίκουρο Καθηγητή Οικονομίας & Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Δημήτρη Σκάλκο και έγινε αναφορά στις εξαγωγικές δυνατότητες των Κυκλαδικών προϊόντων από τον Πρόεδρο του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.ΠΕ. κ. Αριστοτέλη Καρβέλα. Στο πάνελ συζήτησης όπου συμμετείχαν ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, η κα Νταϊάνα Κόχυλα, ο κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης και ο κ. Νίκος Σαράντος,
οι προσκεκλημένοι μοιράστηκαν τις προσωπικές εμπειρίες και πορείες τους
κάνοντας προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση πρωτοβουλιών όπως
αυτής του Aegean Cuisine.
Ο
ορισμός της Αιγοπελαγίτικης κουζίνας και οι δυνατότητες οργανωμένης,
προώθησης και αξιοποίησης των τοπικά παραγόμενων ποιοτικών τροφίμων,
οίνων και ποτών που παράγονται στα νησιά της περιοχής συζητήθηκαν ως επί
μέρους στόχοι στη συλλογική προσπάθεια διαφύλαξης και αξιοποίησης του
μοναδικού πλούτου των συνταγών και της πλούσιας οινο‐γαστρονομικής
παράδοσης θέτοντας και το «στοίχημα» για την αύξηση των εσόδων από την
τουριστική αγορά για τις επιχειρήσεις‐μέλη του δικτύου αλλά και για το
σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας και των κατοίκων των νησιών.
Τα
12 δημιουργήματα των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης
Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ξεχώρισαν, μέσα από
μια πρωτοβουλία με επικεφαλή τον Σέργιο Φωτιάδη, που
ξεκίνησε με το κάλεσμα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για να αποτυπωθεί το
Κυκλαδικό πνεύμα σε πρωτότυπα έργα art de la table τα οποία τέθηκαν σε
πρώτη προβολή στις Ημέρες Γαστρονομίας.
Δείτε
καρέ – καρέ τα καλύτερα στιγμιότυπα του αφιερώματος των Ημερών
Γαστρονομίας στις Κυκλάδες, πάρτε μια γεύση των τριών ημερών που
ταξίδεψαν χιλιάδες επισκέπτες από τη Ανάφη έως τη Φολέγανδρο μέσα από
εικόνες, αρώματα, γεύσεις, παραδόσεις, καινοτομίες και ιστορίες που
αποτελούν παρακαταθήκη για όλους του Κυκλαδίτες, όλους τους Έλληνες και
όσους ονειρεύονται να ταξιδέψουν στο λευκό, στο αυθεντικό, στο
διαχρονικό Κυκλαδικό πνεύμα.
Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε τα νησιά των Κυκλάδων βρείτε την πλήρη λίστα των εστιατορίων με το σήμα Aegean Cuisine στο http://www.aegeancuisine.gr/!
Πηγή http://cyclades24.gr/:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου