15 Ιουλ 2014

Γερμανία: Η ομάδα ποδοσφαίρου μοιάζει ασταμάτητη. Η οικονομία της;

Της Carol Matlack

Αγαπητή Γερμανία. Συγνώμη που σου χαλάμε το πάρτι στη Βραζιλία, αλλά πρέπει να δώσεις προσοχή σε κάτι που έχεις αφήσει πίσω στο σπίτι: την οικονομία σου.
Ναι, μιλάμε για την ίδια πανίσχυρη Γερμανία που λειτουργεί ως οικονομική μηχανή και ως εργοστάσιο παραγωγής εξαγωγών της Ευρώπης, συνεισφέροντας ποσοστό 30% στην οικονομική παραγωγή της Ευρωζώνης. Τα τελευταία νούμερα δεν φαίνονται τόσο εντυπωσιακά. Οι γερμανικές εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή και οι εργοστασιακές παραγγελίες συρρικνώνονται, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών τον Ιούνιο.
Πρόκειται απλά για μια προσωρινή ανάπαυλα σε μια οικονομία με σημαντική ανοδική τάση όπως λέει η Bundesbank; Ή μήπως η Γερμανία κατευθύνεται προς μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης έως τις αρχές του 2015; Αυτή είναι η πρόβλεψη του Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγου της Saxo BANK Δανίας.
Ο Jakobsen λέει πως η Γερμανία αντιμετωπίζει οικονομικές απειλές σε πολλά μέτωπα, όπως:
- η φθίνουσα όρεξη για τις εξαγωγές της, κυρίως από την Κίνα, καθώς η τελευταία μετατοπίζεται σε μια πιο ελεγχόμενη αναπτυξιακή στρατηγική που θα περιορίσει τη ζήτηση για μεγάλα βιομηχανικά αγαθά που είναι η σπεσιαλιτέ της Γερμανίας.
- η κρίση στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να βλάψει το ευρύ φάσμα των επιχειρηματικών και εμπορικών δεσμών της Γερμανίας με τη Ρωσία, εκθέτοντάς την παράλληλα στον κίνδυνο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου.
- η αύξηση του κόστους της ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση της Καγκελαρίου Angela Merkel εγκαταλείπει σταδιακά τη σχετικά χαμηλού κόστους πυρηνική ενέργεια. Εταιρείες όπως η BMW (BMW: GR) έχουν αρχίσει ήδη να μετακινούν τα πιο ενεργοβόρα τμήματα της δραστηριότητας τους εκτός Γερμανίας.
- η αύξηση του κόστους εργασίας, καθώς η Γερμανία υιοθετεί για πρώτη φορά κατώτατο μισθό.
Δεν συμφωνούν όλοι πως η κατάσταση στη Γερμανία είναι δεινή. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά  2% το τρέχον έτος και με τον ίδιο ρυθμό το 2015. Το νούμερο είναι πολύ υψηλότερο από την πρόβλεψη για το σύνολο της ευρωζώνης που είναι ανάπτυξη 1,1% το 2014 και 1,5% το επόμενο έτος.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τον τεράστιο ρόλο της Γερμανίας στην οικονομία της περιοχής, οποιοδήποτε σημάδι αδυναμίας είναι ανησυχητικό. Η πρόσφατη επιβράδυνση στη Γερμανία, «έχει περιορίσει ήδη τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια ισχυρή ανάκαμψη σε όλη την περιοχή», έγραψαν οι αναλυτές της Capital Economics σε σημείωμα προς τους πελάτες τους αυτή την εβδομάδα. Ως εκ τούτου, «η ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ φαίνεται να χάνει και πάλι τη δυναμική της».
Ο Jakobsen υποστηρίζει ότι το εξαγωγικό μοντέλο της Γερμανίας δεν είναι πλέον βιώσιμο. Οι εμπορικοί εταίροι στην Ασία περιορίζουν τις εισαγωγές, ενώ εκείνοι στην Ευρώπη είναι πολύ αδύναμοι για να πάρουν τη σκυτάλη. Η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ κάθε άλλο παρά βελτιώνει την κατάσταση. «Η Γερμανία ήταν ιδιαίτερα αυτάρεσκη για πάρα πολύ καιρό, όσον αφορά την εξάρτησή της από τις εξαγωγές», λέει.
: capital.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...