27 Ιουλ 2014

ΕΣΠΑ τέλος στις ξενοδοχειακές επενδύσεις με ευρωπαική οδηγία!

Aπό την Βίκυ Κουρλιμπίνη
Μπλόκο στα σχέδια δεκάδων επενδυτών στον ξενοδοχειακό κλάδο βάζει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία 651/2014, η οποία ισχύει ήδη από τα μέσα Ιουνίου και εμπεριέχει "ασφυκτικούς" περιορισμούς στην έγκριση επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις που σκόπευαν να αναπτυχθούν σε τουριστικούς προορισμούς.

Η κοινοτική οδηγία 651/2014 κάνει πολύ πιο περιοριστικούς τους όρους με τους οποίους μπορεί να επιδοτηθεί μία επιχείρηση από το ΕΣΠΑ (περιορισμοί που αφορούν στο μέγεθος επιχειρήσεων, το προσωπικό που απασχολεί και το τζίρο που πραγματοποιεί), ενώ την ίδια ώρα απαγορεύει τις  συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δηλαδή σε μία περιοχή δεν μπορούν πλέον να υλοποιηθούν παράλληλα επενδύσεις από το ίδιο φυσικό πρόσωπο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι επιδοτήσεις δυσχεραίνουν τον ανταγωνισμό μέσα στην Ευρώπη και ως εκ τούτου συρρίκνωσε σημαντικά τον αριθμό των επιχειρήσεων που μπορούν να λάβουν επιδότηση.

Η παραπάνω εξέλιξη, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το επενδυτικό πρόγραμμα για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, το οποίο θέτει ως προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου των 24 εκατ. ετήσιων αφίξεων στη χώρα μέχρι το 2021 και την εισροή 19 δισ. τουριστικών εσόδων, την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, κυρίως σε υποδομές.

Ενδεικτικό της άμεσης ανάγκης που υπάρχει για την προσέλκυση επενδύσεων είναι ότι εξαιτίας της προβλεπόμενης αυξανόμενης τουριστικής ζήτησης τα επόμενα χρόνια, το ξενοδοχειακό δυναμικό της Ελλάδας θα πρέπει να ενισχυθεί με 150 χιλ. νέες κλίνες, ενώ άλλες 100 χιλ. θα πρέπει να αναβαθμιστούν. Στην Αθήνα για παράδειγμα δεν έχει ανακαινιστεί κανένα ξενοδοχείο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το πρόβλημα της έλλειψης κλινών, ειδικά σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, που είναι και το ζητούμενο, είναι από τώρα εμφανές, καθώς, όπως σημειώνουν επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, ενώ το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου είχαν κλειστεί 3,7 εκατ. αεροπορικές θέσεις, δεν ήταν δυνατό τελικά να υλοποιηθούν όλες οι αφίξεις, καθώς τα ξενοδοχεία ήταν ήδη «overbooked».

Την ίδια ώρα, η γειτονική Τουρκία σκληραίνει τον ανταγωνισμό, έχοντας βάλει εδώ και μήνες πλώρη για τη δημιουργία 400 χιλ. νέων κλινών σε πολυτελή ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Τουρκίας, με τη δημιουργία των νέων ξενοδοχείων προβλέπεται έως το 2023 οι αφίξεις ξένων επισκεπτών να φθάσουν τα 50 εκατ. και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τα 50 δισ. δολ. Υπολογίζεται ακόμη ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, έχει ζητηθεί ήδη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, προκειμένου η Ελλάδα, εξαιτίας της ανάγκης επενδύσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας, να μπορέσει να εξαιρεθεί από την κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπή. Εντούτοις θεωρείται πολύ δύσκολο η χώρα να πετύχει τελικά την εξαίρεση.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...