7 Νοε 2014

Ολοκληρώθηκε η πώληση της S&B στον Γαλλικό κολοσσό Imerys!

Ένα σημαντικό deal ολοκληρώθηκε μεταξύ δυο βιομηχανιών παραγωγής ορυκτού πλούτου. Η συμφωνία έκλεισε με τους δυο εταίρους, την οικογένεια Κυριακόπουλου και την εταιρεία Imerys, να «δίνουν τα χέρια» για την απορρόφηση της ελληνικής βιομηχανία S&B από τον εν λόγω βιομηχανικό κολοσσό.
Ο επιχειρηματικός κόσμος, οι επενδυτές αλλά και η τοπική κοινωνία στα οποία δραστηριοποιείται η S&B Βιομηχανικά Ορυκτών, ήρθαν αντιμέτωποι με μια είδηση «βόμβα» αναφορικά με την συγχώνευση των δυο μεγάλων εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλική εταιρία Imerys αποτελεί τις μεγαλύτερες στον κόσμο σε βιομηχανικά μέταλλα και εισηγμένη στον CAC 40. Από την πλευρά της η εταιρελια S&B έχει παρουσία σε 22 χώρες απασχολεί 2.000 εργαζομένους και κατά το έτος 2013 είχε τζίρο 441 εκατ. ευρώ. Το θέμα απασχόλησε τον οικονομικό τύπο της χώρας, με την οικονομική εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» να έχει τίτλο: «Στο γαλλικό κολοσσό Imerys ο έλεγχος της», τα «ΝΕΑ» να γράφουν πως: «Ο γαλλικός όμιλος Imerys απορροφά την ελληνική S&B» και το «Πρώτο Θέμα» ότι: «Για 525 εκατ. ευρώ πούλησε την S&B η οικογένεια Κυριακόπουλου».
Η ιστορικότητα των ορυχείων
Κινητήρια οικονομική δύναμη αποτελούσε για την τοπική κοινωνία η ελληνική επιχείρηση εξόρυξης ορυκτών. Όπως διαφαίνεται το μοντέλο τόσο της οικονομικής ανάπτυξης όσο και της ευημερία του νησιού βασίζονταν αφενός, από την τουριστική κίνηση του νησιού και αφετέρου από ορυχεία της Μήλου, τα οποία όντας ενεργά απορροφούσαν το ενδιαφέρον τον επισκεπτών του τόπου. Η Μήλος και η εν λόγω εταιρεία της οικογενείας Κυριακόπουλου, είχε μονοπωλήσει στο παρελθόν, εξίσου, το εκπαιδευτικό ενδιαφέρον και αποτέλεσε σημείο αναφοράς περιηγήσεων και εκδρομών μαθητών και εκπαιδευτικών με σκοπό να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά ως προς τον τρόπο λειτουργίας μιας βιομηχανία Ορυκτών. Η παρουσία του νησιού κατείχε εξέχουσα θέση σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο με επίκεντρο θέμα το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα, στην σύνοδο Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος παρουσιαζόταν την περιβαλλοντική και πολιτιστική δραστηριότητα των Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων μελών του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στο νησί ενώ ταυτόχρονα οι ακόλουθοι των υπουργών Περιβάλλοντος και οι εκπρόσωποι των μονίμων αντιπροσωπειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κλήθηκαν να επισκεφθούν τα ορυχεία με σκοπό την παρατήρηση της λειτουργίας και αποδοτικότητας τους στον τόπο. Το νησί αποτελούσε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης για την χώρα, κλέβοντας τις εντυπώσεις των ξένων επισκεπτών του. Προς όφελος της ιδιαίτερης σημασίας των ορυχείων του νησιού, εβδομήντα φοιτητές πολυτεχνικών και οικονομικών σχολών, παρευρέθηκαν στο νησί, εντός των πλαισίων εκπαιδευτικής εκδρομής, έχοντας ως βασικό στόχο των εμπλουτισμών των γνώσεων των μαθητευόμενων, αναφορικά με την πρακτική λειτουργία μιας εταιρείας.
Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στο γνωστό ορυχείο της Αγκαιριάς και στο εργοστάσιο επεξεργασίας των ορυκτών στη περιοχή Βούδα, παρατηρώντας την λειτουργία τους και παράλληλα πληροφορούνταν από τα αρμόδια μέλη και στελέχη της S&B για τις δραστηριότητες της εταιρείας, την παρουσία της σε διεθνές επίπεδο, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τις σχέσεις δεκαετιών με την τοπική κοινωνία καθώς και για το πώς συντελείται η ισόρροπη ανάπτυξη και αρμονική συνύπαρξη εξόρυξης και τουρισμού. Παράδειγμα προς μίμηση αποτελούσε η εταιρεία Ορυκτού στην Μήλο, της οικογένειας Κυριακόπουλου όπως επίσης συμβόλιζε την ελπίδα και πηγή εκπαιδευτικής έμπνευσης για τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο, ενώ η σημασία της παρέμενε σημαντική για την διαμόρφωση του οικονομικού και ανταγωνιστικού μοντέλου του νησιού.
Απορρόφηση από ξένο κεφάλαιο
Τα ορυχεία της Μήλου, παρά την οικονομική δυναμική που προσφέρουν στην τοπική αγορά, διαθέτουν εκτός από εκπαιδευτικό μεγαλείο και αρχαιολογικό. Αναλυτικότερα, το νησί ήταν πλούσιο σε αρχαιολογικά ευρήματα ενώ παράλληλα η εξόρυξη και εμπορευματοποίηση των ορυκτών από τους ίδιους του κατοίκους, αποτελούσε από τα αρχαία χρόνια έναν φυσικό πόρο που άνοιξε το δρόμο για τη μεγάλη οικονομική άνθηση του νησιού. Τα ορυκτά και τα μέταλλά της Μήλου που ήταν απαραίτητα για αναρίθμητες χρήσεις, αποτελέσαν στοιχείο των πρώτων εμπορευμάτων της χώρας, χάρη στα οποία ξεκίνησαν οι εξαγωγές και οι συνεργασίες του παρελθόντος με Κύπρο και Αίγυπτο. Η εξέχουσα σημασία ωστόσο των συγκεκριμένων ορυχείων είναι άγνωστο προς το παρόν κατά πόσο κλονίζει τόσο την τοπική κοινωνία όσο και την οικονομική δυναμική για βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού αλλά και της χώρας, έπειτα από την πώληση της στον Γαλλικό κολοσσό Imerys.
Υπό τον έλεγχο του γαλλικού μεταλλευτικού ομίλου Imerys περνά πλέον η ελληνική εταιρεία S&B, όπως καθίσταται γνωστό έπειτα από επίσημη ανακοίνωση της Imerys στο γαλλικό χρηματιστήριο. Η εταιρεία Imerys, ελέγχεται από τρεις οικογένειες βιομηχάνων κατά 55% στις οποίες εντάσσεται ως επί των πλείστων, και η ελληνική οικογένεια Κυριακόπουλου, με τον κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο να γίνεται μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Imerys. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η οικογένεια ελέγχει σήμερα το 61% της S&B ενώ μετά την συμφωνία, για την οποία θα επωμιστεί 311 εκατ ευρώ σε μετρητά αλλά και μετοχές της γαλλικής εταιρείας αξίας 214 εκατ. που θα προκύψουν από αύξηση κεφαλαίου, θα διαθέτει ποσοστό 4,4% της Imerys. Μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς συμφωνίες, χαρακτηρίστηκε η απορρόφηση της ελληνικής εταιρείας, καθώς η Imerys αποτελεί μια από τις ισχυρότερες βιομηχανίες μετάλλων παγκοσμίως.
Ως ορόσημο στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας χαρακτηρίστηκε επίσης η εν λόγω συμφωνία από τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος της Imeryς δηλώνοντας παράλληλα πως «Υποδεχόμαστε την ομάδα της S&B η οποία μοιράζεται ίδια αξία και κουλτούρα και θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την παρουσίας μας στον κλάδο των μετάλλων. Η δυναμική της εταιρίας προς την καινοτομία και η επιτάχυνση της διεθνούς ανάπτυξης θα αποτελέσουν τους κλύριους καταλύτες θα προσδώσουν αξία στους μετόχους». Από την πλευρά του, ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος υπογράμμισε ότι «Οι συζητήσεις με τον γαλλικό όμιλο διήρκεσαν 6 μήνες, αφού στόχος της διοίκησης είναι να διασφαλίσει τη μελλοντική πορεία της S&B και να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία. Θα πρέπει να τονίσω ότι οι δραστηριότητες στην Ελλάδα συνεχίζονται κανονικά χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της εταιρείας. H απορρόφηση αφορά τον όμιλο εκτός από τους βωξίτες».
koinignomi.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...