14 Φεβ 2015

Ελενα Κουντουρά: Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον τουρισμό

ΦΠΑ, επανεξέταση συμβάσεων, στήριξη επιχειρηματικότητας και ειδικές μορφές
Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα επίπεδα των ανταγωνιστών, επανεξέταση των συμβάσεων παραχώρησης χρήσης και ιδιοκτησίας, ενδυνάμωση του ΕΟΤ, νέα πολιτική αερομεταφορών με.......
απευθείας συνεννοήσεις και μείωση φόρων, στήριξη της μικρομεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας, ανάπτυξη των Ειδικών και Εναλλακτικών μορφών τουρισμού και αναδιαμόρφωση του τουριστικού «πακέτου» της χώρας, πέρα από δίπτυχο «Ηλιος και Θάλασσα» και τον μαζικό τουρισμό, απλοποιημένο σύστημα χορήγησης βίζας, αλλά και ενίσχυση της επενδυτικής αξιοποίησης δημοσίων εκτάσεων για παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία και καινοτόμες μορφές τουριστικού προϊόντος, περιλαμβάνουν οι προγραμματικές δηλώσεις που κατέθεσε τελικά στα πρακτικά της Βουλής η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά.
Βασική φιλοσοφία, όπως αναφέρει, είναι ο «Τουρισμός για Ολους» και κορυφαία προτεραιότητα η αποσύνδεση της τουριστικής πολιτικής από οποιαδήποτε μνημονιακή δέσμευση.
Οι βασικές κατευθύνσεις:
Στήριξη της Μικρομεσαίας Τουριστικής Επιχειρηματικότητας και ενθάρρυνση των τοπικών συμφώνων και αναπτυξιακών συνεργειών σε περιφερειακό επίπεδο.
Συνέργειες σε επίπεδο τοπικών συνεταιρισμών, ενώσεων τοπικών παραγωγών και φορέων της αγοράς με τους επιχειρηματίες του Τουρισμού.
Διότι, ο Τουρισμός είναι κυρίως υπόθεση των τοπικών κοινωνιών που ζουν τα προβλήματα και αγωνίζονται για την προοπτική του τόπου τους.
Ωθηση στην ανάπτυξη των Ειδικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού και σε μορφές τουριστικής ανάπτυξης που εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν και δίνουν προστιθέμενη αξία στην Περιφέρεια. Συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι ο Πολιτισμός και το αστείρευτο Φυσικό Περιβάλλον.
Θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί το τουριστικό «πακέτο» της Χώρας, πέρα από το παλαιό και δοκιμασμένο δίπτυχο «Ηλιος και Θάλασσα» και τον μαζικό τουρισμό.
Θα δοθεί έμφαση και στον Πολυθεματικό Τουρισμό και σε καινούργιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης (Τουρισμός Κρουαζιέρας, Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας, Ιατρικός, Ιαματικός Τουρισμός, Πολιτιστικός, Θρησκευτικός και Οικολογικός τουρισμός, Αγροτουρισμός, Οινοτουρισμός και άλλες μορφές όπως, Αθλητικός Τουρισμός Αναψυχής, Προπονητικός Αθλητικός τουρισμός και Τουρισμός μεγάλων επαναλαμβανόμενων διεθνών αθλητικών γεγονότων). Ο Συνεδριακός ή ο Χειμερινός Τουρισμός που μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
• Επανεξέταση των συμβάσεων παραχώρησης χρήσης και ιδιοκτησίας, που συνήφθησαν στην περίοδο των Μνημονίων, με έμφαση στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται αδιαφανείς διαδικασίες, συνθήκες ξεπουλήματος και γενικότερα ζημίες σε βάρος του Δημοσίου, της Κοινωνίας και του Περιβάλλοντος.
• Οργανική ένταξη του Τουρισμού σε ένα Εθνικό Χωροταξικό και Συνολικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας.
• Εφαρμογή ενός σταθερού, δίκαιου και προοδευτικού φορολογικού συστήματος, με μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, αντίστοιχα με τους ανταγωνιστικούς προς εμάς προορισμούς. Παράλληλα, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς, σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας.
• Αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων ώστε να εξασφαλισθεί η εργασιακή αξιοπρέπεια και η σταθερότητα.
Από κοινού με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού:
• Θα ληφθούν αποφάσεις για ζητήματα Χωροταξικού Σχεδιασμού, εξορθολογισμό της φορολογίας και φορολογικών συντελεστών, ρύθμιση δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων και άλλες ελαφρύνσεις, όπως και τη διαμόρφωση ενός νέου Αναπτυξιακού Νόμου με σαφή κριτήρια, χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις χρηματοδότησης.
• Αξιοποιείται κάθε δυνατότητα από Κοινοτικούς Πόρους και το νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Συνεργασίας της περιόδου 2015 - 2020, για τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών επιχειρήσεων.
• Προχωρά το νέο Σύστημα Κατηγοριοποίησης και Πιστοποίησης των υπηρεσιών και υποδομών των Ελληνικών Ξενοδοχείων και καταλυμάτων, με βάση υψηλά στάνταρ, έργο που υλοποιεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και συνδυάζεται με έναν νέο Κώδικα Ποιότητας των Ελληνικών Καταλυμάτων.
• Δίνεται προτεραιότητα στην ενίσχυση της απασχόλησης και την επίλυση σειράς εργασιακών προβλημάτων στον Τουρισμό. Οπως και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
• Εξετάζεται η ενίσχυση της επενδυτικής αξιοποίησης δημοσίων εκτάσεων, για παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία και άλλες καινοτόμες μορφές τουριστικού προϊόντος.
• Θα επανεξεταστεί η οργανωτική συγκρότηση του Τομέα Τουρισμού, με κατεύθυνση την ενδυνάμωση του ΕΟΤ με την επιστροφή των υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και την ανάκτηση θεσμικών του αρμοδιοτήτων.
• Στόχος είναι το άνοιγμα νέων αγορών με ταυτόχρονη ίδρυση γραφείων του ΕΟΤ, καθώς επίσης και την επίτευξη συμφωνιών για απευθείας πτήσεις σε αυτούς τους νέους προορισμούς.
• Επιδιώκεται μια νέα πολιτική αερομεταφορών, με απευθείας συνεννοήσεις και μείωση των φόρων που επεβλήθησαν για τη χρήση των ελληνικών συγκοινωνιακών υποδομών, με ακραίο παράδειγμα, τις υψηλές επιβαρύνσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που είναι από τους ακριβότερους σε Ευρώπη και Μεσόγειο.
Νέο πιο ευέλικτο και απλοποιημένο σύστημα χορήγησης βίζας σε τουρίστες τρίτων χωρών (εκτός Σένγκεν), σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ.
Διαμορφώνεται νέα τουριστική στρατηγική που θα υπηρετεί την εθνική προσπάθεια.
«Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα του Τουριστικού Κλάδου και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύσεις, υιοθετώντας Ευρωπαϊκά πρότυπα και δοκιμασμένες πρακτικές. Λύσεις ρεαλιστικές με προοπτική για τον τόπο και τους επαγγελματίες του Τουρισμού. Θέλουμε Τουρισμό 12 μήνες, 365 μέρες το χρόνο. Θα εργασθούμε γι αυτό και θα έχουμε απτά αποτελέσματα», υπογραμμίζει η υπουργός.
Εσωτερικός τουρισμός Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και στη βιώσιμη ανάπτυξη του Εσωτερικού Τουρισμού. Μέσα από μια νέα συγκροτημένη στρατηγική, σε συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές στόχος είναι η ενίσχυση και διεύρυνση των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, Τουρισμού για Ατομα με Αναπηρίες και Τρίτης Ηλικίας.
Τουριστική εκπαίδευση Εμφαση θα δοθεί και στον ανθρώπινο παράγοντα με τη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση και ολοκληρωμένη Τουριστική Εκπαίδευση και Κατάρτιση του δυναμικού του Τουρισμού, ώστε να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν νέες θέσεις εργασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.
City Break
Τέλος, θα προωθηθεί το μοντέλο της υποστήριξης και προβολής μεγάλων ελληνικών πόλεων όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και άλλες πόλεις, ως City Break τουριστικοί προορισμοί.
«Ο Τουρισμός απέδειξε ότι μπορεί να στηρίξει την Ανάπτυξη. Και να δώσει προοπτική στην ξεχασμένη Ελληνική περιφέρεια.
· Δέσμευσή μας είναι να εργασθούμε από κοινού με τους φορείς της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης, ώστε να προωθήσουμε νέους τουριστικούς προορισμούς.
· Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και ευκαιρία που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο, για να προβάλλουμε τη Χώρα μας και το τουριστικό μας προϊόν, με ισχυρή επίσης παρουσία και προβολή σε διεθνείς εκθέσεις και διοργανώσεις.
· Να εργασθούμε σκληρά μαζί με τον Τουριστικό κόσμο και τους εργαζομένους στον Τουρισμό, με όλους όσους θέλουν να συμβάλλουν εποικοδομητικά σε αυτή την προσπάθεια για το καλό της πατρίδας μας», καταλήγει.
Πηγή: tovima.grΠηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...