Συγκρατημένος αλλά φιλικός, προσηνής, ανοιχτός στην κοινωνία. Ετσι δεν πρέπει να είναι ένας ιερέας; Ανοιχτός στην κοινωνία. Εκεί. Να αναμοχλεύεται με το ποίμνιό του. Να συντρώγει, να συνομιλεί, να συντρέχει όσους ζητάνε τη βοήθειά του -πνευματική και όχι μόνο-, να συμμετέχει στα κοινωνικά δρώμενα. Διψασμένος για πολιτισμό, μουσική και τέχνη, ήταν ο μόνος ιερέας που τίμησε με την παρουσία του το νεοσύστατο Φεστιβάλ Σερίφου. Θεολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο πατέρας Δανιήλ ανήκει στη νέα γενιά των ιερέων που ανοίγουν τους ορίζοντες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και φέρνουν τους πιστούς πιο κοντά της.
Αυτός λοιπόν είναι ο ιερέας. Ο Δημήτρης Μαραμής είναι ο συνθέτης. Αυθεντικός, σεμνός, χαμηλών τόνων νέος μουσικός. Με σπουδές στο πιάνο στο Royal Welsh College of Music and Drama στη Μ. Βρετανία, έχει γράψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μουσική για 35 θεατρικά έργα και έχει κυκλοφορήσει αρκετούς δίσκους. Εμπνέεται και συνθέτει, διασκευάζει, αυτοσχεδιάζει και συνθέτει. Δεξιοτέχνης, τα ακροδάχτυλά του χαϊδεύουν το πιάνο. Το δαμάζει. Η μουσική του ποιοτική, σε ταξιδεύει σε χώρες, σε χρώματα, σε αγκαλιές, σε αισθήματα. Παίρνει το παλιό και το κάνει καινούργιο. Και πάλι απ' την αρχή.
Και να λοιπόν που η τέχνη δεν άργησε να συναντήσει την τέχνη. Αφορμή στάθηκε το άλμπουμ του Μαραμή «Αισθηματική Ηλικία» που εντυπωσίασε τον πατέρα Δανιήλ. Η δημιουργία τράνεψε. Το όνειρο και το όραμα έγιναν πραγματικότητα. Αυτή την πραγματικότητα φέρνoυν κοντά μας οι Φίλοι της Μουσικής σε μια συναυλία στο Μέγαρο.
Ο Θοδωρής Βουτσικάκης, βασικός ερμηνευτής των συνθέσεων του Μαραμή, με τη βαθιά βελούδινη φωνή του, η Κλεονίκη Δεμίρη και ο πατέρας Δανιήλ θα ερμηνεύσουν σε διασκευή παραδοσιακά τραγούδια της Αρμενίας, της Β. Ηπείρου, της Αλβανίας, των αλβανόφωνων χωριών της Κ. Ιταλίας -υπάρχουν δίπλα στα ελληνόφωνα και αλβανόφωνα χωριά με τόσο κοινές ρίζες, ιστορία και πολιτισμό- καθώς και τραγούδια της Μεσογείου που υμνούν την ομορφιά της ζωής, τον έρωτα, τη νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες. Θα ακουστούν ακόμη μελοποιημένα ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη, κείμενα του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου καθώς και άλλες επιλογές από την εργονομία του συνθέτη. Πώς όλα αυτά πλέκονται σε ένα ζωντανό διάλογο θα μας το εξηγήσει ο συνθέτης γιατί, όπως λέει και ο ίδιος, «η μουσική δεν έχει σύνορα, ενώνει λαούς και αναδεικνύει τις κοινές της ρίζες».
Info: Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, στις 21.00, Πολυχώρος της Μουσικής Βιβλιοθήκης, είσοδος 10 €.
Πηγή :www.efsyn.g
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου