Του Θοδωρή Λαπαναΐτη
Από το non paper της «ρήξης» ο πρωθυπουργός προχώρησε σε κοινή δήλωση με τον πρόεδρο της Κομισιόν και δεσμεύονται ακόμα και στις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων!
Εκεί που η κυβέρνηση κατακεραύνωνε τη στάση της Κομισιόν και του ΔΝΤ για τις μεταξύ τους διαφωνίες που καθιστούν ανέφικτο το «συμβιβασμό» και ουσιαστικά προανήγγειλε το τέλος των συνομιλιών για την τρέχουσα διαπραγμάτευση τώρα η κυβέρνηση δέχεται την αξιολόγηση των δανειστών για το «τρέχον πρόγραμμα» και η κοινή δήλωση λέει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ συμφώνησαν να ανοίξει το ασφαλιστικό και να γίνουν παρεμβάσεις και στο εργασιακό, ενώ παράλληλα, πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι βρέθηκε κοινός τόπος και για ιδιωτικοποιήσεις, ΦΠΑ και ενέργεια!Εκεί που ο Σόιμπλε έλεγε ότι δεν πρόκειται να κάνει τα πάντα η Γερμανία για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ τώρα λέει τα ακριβώς αντίθετα!
Τώρα όλοι πλέον απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί και η Αθήνα λένε ότι το Eurogroup της 11ης Μαΐου θα καταγράψει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Ακόμα και ο …επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάινσελμπλουμ!
Ξαφνικά εκεί που ο Μάριο Ντράγκι κατηγορούνταν ότι στραγγάλιζε την ελληνική οικονομία και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών τώρα αυξάνει το ELA κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ!
Εκεί που δανειστές εξέφραζαν δημοσίως τις διαφωνίες τους για τα ζητήματα διαχείρισης κορυφαίων ζητημάτων της κρίσης όπως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας, τώρα υπογράφουν κοινή δήλωση ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και λένε ότι «μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα»!
Όλα αυτά συνέβησαν σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα. Κοιμηθήκαμε Δευτέρα σε ένα κλίμα καυγάδων που προϊδέαζε ακόμα και για διαζύγιο και ξυπνήσαμε Τρίτη πρωί μέσα στα μέλια, τα γλυκόλογα και την αλληλοκατανόηση!
Τώρα όλοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί αργά ή γρήγορα Συμφωνία. Παρόλα αυτά οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν ακόμα να μιλούν για δημοψήφισμα αν και εφόσον χρειαστεί. Μάλιστα σ’ αυτό το ενδεχόμενο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειας της Μέρκελ δηλαδή, ξεκαθάρισε από τη μεριά των Ευρωπαίων ότι μόνο ένα ερώτημα μπορεί να τεθεί: ναι ή όχι στο ευρώ.
Δεν ξέρω αν το τελευταίο έχει κάποια σημασία, εκείνο πάντως που μου θυμίζει είναι το πολιτικό κλίμα των τελών του 2011 προκειμένου το πολιτικό σύστημα να προστρέξει να συνδράμει το ΠΑΣΟΚ, να φέρει τον Παπαδήμο και να πάμε στη δεύτερη δανειακή σύμβαση του 2012. Ήταν τότε που ο Α. Σαμαράς έκανε τη μεγάλη πιρουέτα και από εκεί που ως το καλοκαίρι εγκαλούνταν ως ο ηγέτης που ήθελε να γίνει «πρωθυπουργός της δραχμής» ξεκίνησε τη μεγάλη πορεία για να φτάσει στο Βερολίνο λίγους μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του 2012 και να πει ως ανανήψας ενώπιον της Μέρκελ εκείνο το υποτελές «ουδείς αναμάρτητος».
Είμαι βέβαιος ότι όλοι εκείνοι οι ζηλωτές του μνημονίου που επαναφέρουν τελευταία εκείνο το ευτελές ρητό της ύβρεως κατά της ελληνικής κοινωνίας για «πάση θυσία παραμονή στο ευρώ και με όποιο κόστος», τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Είναι η γνωστή διαπλοκή που όλες αυτές τις μέρες υποδεικνύει στον Αλέξη Τσίπρα να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές.
Είναι δύσκολο να αποδείξει κανείς αυτή τη στιγμή που το πάει η κυβέρνηση και τι πραγματικά επιδιώκει και διαπραγματεύεται γιατί οι κόκκινες γραμμές έχουν ξεθωριάσει αρκετά, για να μην πω ότι επί του πρακτέου έχουν εξαφανιστεί διαβάζοντας μόνο την κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ που συμφωνούν σε ένα «δημοσιονομικά βιώσιμο ασφαλιστικό» και σε ένα ευρωπαϊκό «μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων». Τι σημαίνει στην πράξη θα φανεί σε λίγες μέρες, εβδομάδες ή άντε κανά δυο μήνες ακόμα.
Αυτό πάντως που είναι εύκολο και χρήσιμο να θυμάται κάποιος είναι πως ο Ζ. Κ. Γιούνκερ που υπέγραψε κοινή δήλωση με τον Αλέξη Τσίπρα είναι το ίδιο πρόσωπο που πριν από δύο μέρες δήλωσε ότι «Η Ελλάδα έκανε λάθη στο παρελθόν. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έκανε τις σωστές κινήσεις και αυτοί που αμφισβητούσαν αυτές τις κινήσεις κέρδισαν τις εκλογές και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις προεκλογικές τους υποσχέσεις».
Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο πολύπειρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ που εξυμνεί την κυβέρνηση Σαμαρά δύο μέρες πριν να «ξεγελάστηκε» –όπως ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατ’ ομολογία του το Φλεβάρη από τους λεγόμενους εταίρους– και να μην ξέρει τι ακριβώς κοινή δήλωση με τον Έλληνα πρωθυπουργό συνυπογράφει.
Και σίγουρα, θαύματα δεν γίνονται…
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου