3 Σεπ 2015

Στην Αμοργό τους αποκαλούν ‘’χτια’’, στη Μήλο ‘’κούκους’’ και στη Σέριφο ‘’λουριά’’.

Οι οριζόντιες γραμμές που σχηματίζονται από πέτρες και σπάνε τη μονοτονία του άγονου εδάφους ονομάζονται ξερολιθιές.
Η προσπάθεια του ανθρώπου να δαμάσει τη γη, να τη φέρει στα μέτρα του, αποτυπώνεται στα εκατοντάδες  χιλιόμετρα ξερολιθιάς που κατατέμνει το ανάγλυφο της νησιωτικής Ελλάδας και όχι μόνο.
Ξερολιθιά είναι ο τοίχος από πέτρα χωρίς συνδετικό υλικό. Οι ξερολιθιές κατασκευάζονται από διάφορα πετρώματα.
Ο γρανίτης φτιάχνει τοίχους αποτελούμενους από μεγάλα κομμάτια ελάχιστα ευαίσθητους στη διάβρωση και με μεγάλη σταθερότητα. Ο ψαμμόλιθος δίνει τοίχους από μικρά κομμάτια και μεγάλη ανθεκτικότητα.
 Στην Αμοργό τους αποκαλούν ‘’χτια’’, στη Μήλο ‘’κούκους’’ και στη Σέριφο ‘’λουριά’’.

Ο άνθρωπος μαζεύοντας τα πετρώματα από το γύρω περιβάλλον έφτιαχνε τις ξερολιθιές για να οριοθετεί τα χωράφια, να περιορίζει τη βοσκή των ζώων και για τη δημιουργία αναβαθμίδων στις πλαγιές των λόφων και των βουνών. Οι πεζούλες αυτές που διασπούν τη γη σε οριζόντια κομμάτια, επιτρέπουν την καλλιέργεια στα επικλινή εδάφη, συγκρατώντας το χώμα και το νερό.
Ξερολιθιές συναντούμε και στο εξωτερικό, όπως στο Περού και στην Αιθιοπία που οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι λιγοστές.
Σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον σαν προέκταση της ίδια της γης, ακολουθούν τη μορφολογία του εδάφους, εμπλουτίζοντας και στολίζοντας το αγροτικό τοπίο.
Οι ξερολιθιές με πολλαπλή χρησιμότητα, οικολογική και αισθητική αξία και ενώ συνιστούν πολύτιμο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έχουν αρχίσει να εγκαταλείπονται αλλοιώνοντας το τοπίο
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...