5 Δεκ 2015

Κουμιώτες, Κρήτες, Κώες, Ηπειρώτες, Σερφιώτες Λιγνιτωρύχοι τιμήθηκαν από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου

Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε σήμερα - εορτή της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των Λιγνιτωρύχων -  στο μνημείο των Λιγνιτωρύχων στη Διασταύρωση Ραφήνας.
Η ύπαρξη λιγνίτη στη περιοχή της Διασταύρωσης, ήταν γνωστή απο το 1878 και έγινε εκμεταλλεύσιμη  απο την οικογένεια Γκρώμαν πριν την έναρξη του Α' παγκοσμίου πολέμου. Σύμφωνα με τις καταγραφές του Δημήτρη Μακρή , τα λιγνιτωρυχεία κατελάμβαναν μια έκταση 6 τετρ. χιλιομέτρων, με καταγεγραμένες στις ημέρες μας 62 εισόδους στοών, κεκλιμένες σήραγγες και πηγάδια, και στο υπέδαφος, περιπου 300 τραβέρσες, κεντρικές στοές εξόρυξης λιγνίτη και περίπου 3.000 γαλαρίες, δευτερεύουσες στοές εξόρυξης λιγνίτη.  
Κουμιώτες, Κρήτες, Κώες, Ηπειρώτες, Σερφιώτες κ.α. δούλεψαν στα ορυχεία κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, για ένα μικρό μεροκάματο. Έμπαιναν στις στοές των ορυχείων ξημερώματα και έφευγαν με την δύση του ηλίου. Οι άθλιες συνθήκες δουλειάς, τα εργατικά ατυχήματα, η ζέστη και η υγρασία στις υπόγειες στοές, κλόνισαν την υγεία όλων όσων εργάστηκαν στο λιγνιτωρυχείο . Λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί . Στις 14 Μαϊου του 1961 έχασε τη ζωή του ο Γιάννης Γούναρης από την Σέριφο με τραγικό τρόπο. Τελικά και ύστερα απο 51 χρόνια λειτουργίας τα ορυχεία έκλεισαν το 1967.
Σήμερα ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, ο Σύλλογος της Ενότητας και κάτοικοι της Διασταύρωσης, τίμησαν τη μνήμη όλων των εργατών των Ορυχείων που σήμερα δεν είναι κοντά μας, Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο πατήρ Νικόαλος του Ι.Ναού της Αναλήψεως και παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, Δήμητρα Τσεβά και Αντώνης Παλπατζής, ο π. Βουλευτής της Περιφέρειας Νικόλαος Καντερές, Σύσσωμο το Δ.Σ του Συλλόγου της Ενότητας με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Ξουρίκη και όπως προαναφέραμε κάτοικοι της Διασταύρωσης.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στεφάνια στο μνημείο των Λιγνιτωρύχων κατέθεσαν εκ μέρους του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς
και ο Πρόεδρος της Ενότητας Γιάννης Ξουρίκης.
Οι παριστάμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή και ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα το απόγευμα όπου σε μια επετειακή εκδήλωση με ομιλητή τον ερευνητή της τοπικής ιστορίας Δημήτρη Μακρή θα γυρίσουμε πολλά χχρόνια πίσω και θα ξαναθυμηθούμε την ιστορία των Λιγνιτωρύχων της Διασταύρωσης Ραφήνας. 
Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ


Περισσότερα: Rafina Pikermi News - Τίμησαν τους Λιγνιτωρύχους! (Φωτορεπορτάζ)
http://www.rpn.gr/
Follow us: rpn.gr on Facebook

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...