15 Ιουλ 2017

Έργο στρατηγικής σημασίας 19 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ στην Άνδρο

Ένα έργο μεγάλης στρατηγικής σημασίας που αφορά άμεσα την Άνδρο, βρίσκεται στην τελική του φάση, πριν την υλοποίηση. Η διασύνδεση του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα. Το έργο οδεύει προς την Β΄ Φάση του, ενόψει και της επικείμενης δημοπράτησης του ΑΔΜΗΕ για την αντικατάσταση ελαττωματικού υφιστάμενου καλωδίου στο τόξο Λιβάδι (Ν. Εύβοια) -Άνδρος-Τήνος με 19 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται ουσιαστικά για την επιχειρησιακή και ποιοτική αναβάθμιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, που θα εκμηδενίσει κάθε προηγούμενη διακοπή η ελαττωματική ροη ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει στην Άνδρο νέες τεράστιες δυνατότητες εκμετάλλευσης τουριστικά, εμπορικά και επενδυτικά, με υποδομές που απαιτούν την ύπαρξη τελευταίας τεχνολογίας υποδομές.
Με την ολοκλήρωση του έργου της διασύνδεσης των Κυκλάδων - το 2019 - ο ηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ στη Χώρα θα καταργηθεί - χρησιμοποιεί πετρέλαιο - και ο χώρος θα μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί. Ένα από τα καλύτερα σημεία του λιμανιού της Χώρας θα μπορεί να αλλάξει χρήση και γίνει κάτι όμορφο για το νησί...
Πρόκειται για έργο «με το κλειδί στο χέρι» (turnkey project) που αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος καλωδίων ισχύος και οπτικών ινών για δύο διασυνδέσεις, που θα αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες διασυνδέσεις Άνδρος-Λιβάδι (Ν. Εύβοια) και Άνδρος-Τήνος στα οποία έχει διαπιστωθεί η διαρροή ελαίου.
Οι οπτικές ίνες που θα συνοδεύουν τα νέα καλώδια, αφορούν εφαρμογές τηλεχειρισμού και προστασίας του συστήματος, δυνατότητες που δεν προσέφερε η προηγούμενη υποδομή, η οποία βασιζόταν στα φερέσυχνα προκειμένου να συλλέγει δεδομένα..
Το έργο έχει προϋπολογιστεί στα 19 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ ενώ έχει εξασφαλιστεί το επιπρόσθετο ποσό της τάξης του 1.710.000 ευρώ για απρόβλεπτες δαπάνες και  πρόκειται να ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η δημόσια δαπάνη θα χορηγείται μέσω του ΠΔΕ και θα συγχρηματοδοτείται εν μέρει από εθνική συμμετοχή και εν μέρει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Τα οφέλη των έργων διασύνδεσης έχουν θετικότατο πρόσημο για την εγχώρια ενεργειακή αγορά. Η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων θα σημάνει τη δραματική μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, εφόσον θα περιοριστεί, σε μεγάλο βαθμό, η εξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο (υπολογίζεται ότι θα εξοικονομούνται 100 εκατ. ευρώ ετησίως).
«Εν ‘Ανδρω»
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...