Στο Παρίσι για τη παρουσίαση της πιλοτικής δράσης για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου στις δημοτικές περιφερειακές και αποκεντρωμένες αρχές, με τη στήριξη της expertise France, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Τη βούληση της ΚΕΔΕ να συμβάλει, με όσα μέσα διαθέτει, στην ενίσχυση των αποτελεσματικών και ορθολογικών εσωτερικών ελέγχων στους ΟΤΑ διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην επίσημη εκδήλωση παρουσίασης της πιλοτικής δράσης για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου στις δημοτικές περιφερειακές και αποκεντρωμένες αρχές, στο Παρίσι.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία για τη πρόληψη της διαφθοράς με τη στήριξη της expertise France, προγραμματίζονται σειρά δράσεων για αιρετούς και στελέχη αιρετών φορέων.
Συμμετέχουν επιλεγμένοι δήμοι, περιφέρειες και αποκεντρωμένες διοικήσεις σε συνεργασία με ευρωπαίους εμπειρογνώμονες.
Στη δράση συμμετέχουν, εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ο Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς Κωνσταντίνος Χρήστου, ο Διευθυντής του γραφείου του Στυλιανός Φαζάκης, ο Γιάννης Σελίμης συντονιστής του γραφείου μονάδων εσωτερικού ελέγχου της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και εκπρόσωποι των δήμων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, της Περιφέρειας Αττικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Επίσης στελέχη της ομάδας έργου από την expertise France αλλά και ο υπεύθυνος έργου της δράσης κος Ηλίας Σαββακης.
Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης συνεχάρη για το εγχείρημα τη γενική γραμματεία πρόληψης της διαφθοράς και την expertise France και ξεκαθάρισε ότι η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού είναι υπέρ των αποτελεσματικών ελέγχων σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης του κράτους . «Είμαστε υπέρ της διαφάνειας στους Δήμους προκειμένου να διατηρήσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία και τους πολίτες.
Αυτή η εμπιστοσύνη θα μας δυναμώσει και θα «υποχρεώσει» το κεντρικό κράτος να προχωρήσει στην αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, με στόχο την τοπική και την εθνική ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα οφέλη των εσωτερικών ελέγχων
Ειδικότερα συνόψισε τα οφέλη των εσωτερικών ελέγχων στους ΟΤΑ στα εξής:
- Αντικειμενική και συστηματική αξιολόγηση των διαδικασιών και των λειτουργιών του αυτοδιοικητικού φορέα
- Υποστήριξη στην επίτευξη στόχων και την εκτέλεση των καθηκόντων
- Μεγιστοποίηση της οικονομίας πόρων
- Επίτευξη βέλτιστης λειτουργίας του φορέα
- Αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας για όλους τους εμπλεκόμενους
- Βελτίωση της εικόνας του φορέα προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις
Ωστόσο ανέφερε ότι για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα των ελέγχων απαιτείται εφαρμογή κατάλληλων προτύπων και μεθοδολογιών ελέγχου, παροχή κατάλληλων εργαλείων και υποδομών, εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των ελεγκτών με την αναφορά τους απευθείας στο μέγιστο επίπεδο διοίκησης, την επαρκής στελέχωση με υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων, την πρόβλεψη για την πιστοποίηση των ελεγκτών και συνεχή εκπαίδευση και την αλλαγή της κουλτούρας τόσο των υπαλλήλων όσο και των αιρετών.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η ανάπτυξη τέτοιου είδους μηχανισμών, οι οποίοι θα είναι πιστοποιημένοι, θα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση προκειμένου να επιτευχθεί η δραστική μείωση των εξωτερικών ελέγχων στους δήμους.
Στόχοι της πιλοτικής δράσης
Στο πλαίσιο της πιλοτικής δράσης «Ίδρυση και λειτουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου στις δημοτικές περιφερειακές και αποκεντρωμένες αρχές» στόχοι είναι:
Η ανάπτυξη εγχειριδίου προσαρμοσμένου στις ανάγκες των Ελληνικών φορέων,
Η δοκιμαστική εφαρμογή των οδηγιών του εγχειριδίου στη πράξη,
Η δημιουργία ενός χρήσιμου παραδείγματος εφαρμογής εσωτερικού ελέγχου σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και αποκεντρωμένες διοικήσεις,
Η εκπαίδευση σημαντικού αριθμού στελεχών τα οποία στη συνέχεια θα εκπαιδεύσουν άλλους εργαζόμενους,
Ο προσδιορισμός του νομοθετικού πλαισίου που απαιτείται για την εφαρμογή του εσωτερικού ελέγχου,
Ο προσδιορισμός των κριτηρίων των φορέων για την καθολική ή μερική εφαρμογή του εσωτερικού ελέγχου και
Η διαμόρφωση κουλτούρας εσωτερικού ελέγχου στις αιρετές διοικήσεις
Να σημειωθεί ότι πέντε από τους επιλεγμένους φορείς δηλαδή, 3 δήμοι, 1 περιφέρεια και 1 αποκεντρωμένη διοίκηση, λόγω της σχετικής εμπειρίας σε θέματα εσωτερικού ελέγχου, θα αποτελέσουν το δείγμα της πρώτης φάσης της πειραματικής υλοποίησης η οποία ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2018.
Στο 2ο εξάμηνο του 2018 θα συμμετέχουν και επιπλέον φορείς.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου