Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης απέστειλαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Α. Αργυρούδης, του «Οικολογικός Άνεμος» και Γ. Σπιλάνης, του «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο», ζητώντας να διατηρηθούν οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.
Σε αυτήν γίνεται αναφορά στην προσωρινή εξαίρεση εφαρμογής του μέτρου για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Σαμοθράκης, αλλά και των Δωδεκανήσων (πλην της Ρόδου και της Καρπάθου), επισημαίνοντας πως «οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ είναι κοινωνικά άδικοι, γιατί υποκρύπτουν αρνητική προοδευτικότητα στο φορολογικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν κίνητρο στις επιχειρήσεις για φοροκλοπή, η οποία συνδέεται άμεσα με εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή».
Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι «η καθιέρωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά είχε ως στόχο να μειώσει το πρόσθετο κόστος που απορρέει από τα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας (μικρές αγορές, μεταφορικό κόστος, μονοπωλιακή διάρθρωση μεταφορικών εταιρειών και των εταιρειών μεταφορών), επιβαρύνοντας τη διαβίωση των νοικοκυριών, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την αποτελεσματικότητα του κράτους».
Νησιωτική πολιτική
Ακόμη, στην επιστολή γίνεται λόγος για τις πιέσεις που έχει δεχθεί η χώρα ως προς τη μείωση των δαπανών της και την αύξηση των φορολογικών της εσόδων, τα οποία χαρακτηρίζει «αναντίστοιχα χαμηλά σε σχέση με τα εισοδήματα και την οικονομική δραστηριότητα σε αυτά, υπερτονίζοντας πως η ύπαρξη του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά είναι ένα από τα ελάχιστα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί γι’ αυτά, παρά τη ρητή δέσμευση από το Σύνταγμα της χώρας.
«Οι συντελεστές του ΦΠΑ αποτελούν μια μόλις παράμετρο μιας νησιωτικής πολιτικής που οφείλει να είναι πολυεπίπεδη και πολυτομεακή. Πολυεπίπεδη αφού αφορά μέτρα και δράσεις που πρέπει να υλοποιήσουν Ε.Ε., Κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση.
Πολυτομεακή γιατί αφορά πολλές διαφορετικές πολιτικές: αγροτική-ανάπτυξης υπαίθρου, μεταφορών, ενέργειας, κρατικών ενισχύσεων, παροχής υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος, λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, ενός σχεδιασμού με διαφορετικό περιεχόμενο για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών που αποτελούν τα εργαλεία για τη βελτίωση της ελκυστικότητας των νησιών και για παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας, για πράσινα νησιά και για νησιά ίσων ευκαιριών».
Πηγή :http://www.emprosnet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου