27 Οκτ 2017

Η Ανδρός μοναδικό νησί στην Ευρώπη με πιστοποίηση πεζοπορικών διαδρομών!

Η Άνδρος είναι και τυπικά, από το περασμένο Σάββατο, το μοναδικό νησί σε ολόκληρη την Ευρώπη που διαθέτει την πιστοποίηση ποιότητας της ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας πεζοπορικών συλλόγων, για τις πεζοπορικές του διαδρομές.

Η πιστοποίηση αποτελεί ουσιαστικά το «διαβατήριο» το οποίο βάζει το νησί μας στον ευρωπαϊκό χάρτη των πεζοπορικών διαδρομών, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται στην προσέλκυση τουριστών –και μάλιστα σε χρονικές περιόδους πέραν της συνηθισμένης τουριστικής σεζόν (άνοιξη – φθινόπωρο). Η πιστοποίηση, που απονεμήθηκε από την Πρόεδρο της ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας κ. Nielsen, αφορά δίκτυο 100 χιλιομέτρων και έχει χρονική διάρκεια τριών χρόνων. 

Στη λήξη του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, θα γίνει επανέλεγχος της διαδρομής, ώστε να ανανεωθεί η πιστοποίηση. Παρά τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες (ισχυρή βροχόπτωση και απαγορευτικό απόπλου), το Δημοτικό Κινηματοθέατρο της Χώρας ήταν σχεδόν γεμάτο, για την τελετή απονομής. Δείγμα του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος των κατοίκων του νησιού μας για τις πεζοπορικές διαδρομές και τις δυνατότητες προσέλκυσης τουριστών μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

 Παρόντες στην τελετή απονομής ήταν ο Έπαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης, ο κ. Τάσος Αναστασίου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Δόγκας –επικεφαλής παράταξης του Δήμου Βουλιαγμένης-Βούλας-Βάρης και φυσικά οι άνθρωποι της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Andros Routes, με την κ. Όλγα Καραγιάννη, που «έτρεξαν» όλο το πρόγραμμα της πιστοποίησης. Δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν, λόγω απαγορευτικού, οι άνθρωποι της Mainalon Trial, από την Αρκαδία, που είναι η πρώτη πεζοπορική διαδρομή στην Ελλάδα η οποία έχει πιστοποιηθεί με το ίδιο σήμα ποιότητας, καθώς και η εκπρόσωπος του ΕΟΤ, που απέστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα. Παραβρέθηκαν επίσης αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών Κοινοτήτων.

Οφέλη για τον τουρισμό

 Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της αξιοποίησης των πεζοπορικών διαδρομών της Άνδρου, από την πρώτη μελέτη που εκπονήθηκε πριν 18 χρόνια μέχρι και την πιστοποίηση, ενώ επεσήμανε τα οφέλη που προκύπτουν για τον τουρισμό από το σήμα πιστοποίησης. 

 Ο κ. Σουσούδης προανήγγειλε δράσεις, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το νησί από την πιστοποίηση. Επίσης έκανε αναφορά στους χορηγούς αυτής της προσπάθειας –τους Μεγάλους Φίλους της Άνδρου, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Έπαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, αναφέρθηκε στα μηνύματα περί εθελοντισμού που στέλνει στην κοινωνία ο τρόπος με τον οποίο η Andros Routes δούλεψε πάνω στο πρόγραμμα της πιστοποίησης, καθώς περισσότεροι από 200 άνθρωποι βοήθησαν εθελοντικά –και με κάθε τρόπο (προσωπική εργασία, χρηματοδότηση, προβολή κλπ) στην υλοποίηση του προγράμματος.

 Στη συνέχεια η κ. Όλγα Καραγιάννη παρουσίασε τις δράσεις που απαιτήθηκαν προκειμένου να εξασφαλιστεί η πιστοποίηση. Οι δράσεις αφορούσαν στον καθαρισμό των διαδρομών, στην αποκατάσταση προβλημάτων –όπου είχαν παρουσιαστεί- εξαιτίας καιρικών συνθηκών ή και ανθρώπινων παρεμβάσεων, στη σηματοδότηση, στην κατασκευή ενημερωτικών σταθμών, στην προβολή του έργου διεθνώς. Επίσης, τόνισε την πολύ μεγάλη σημασία τού να κατανοήσει κάθε Ανδριώτης και κάθε Ανδριώτισσα την αξία να διατηρηθούν οι διαδρομές στη σημερινή τους κατάσταση και να προστατευθούν από ανθρώπινες παρεμβάσεις, κυρίως. 

 Εθελοντές και χορηγοί 

 Η κ. Καραγιάννη στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά των εθελοντών, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως υπάρχουν άνθρωποι ακόμη και σε άλλες χώρες, όπως στην Ολλανδία, που βοηθούν στην ανάδειξη των πεζοπορικών διαδρομών της Άνδρου και παρουσίασε όσους εθελοντές ήταν παρόντες στην εκδήλωση, οι οποίοι και καταχειροκροτήθηκαν. Ευχαρίστησε, επίσης, τους χορηγούς, όπως τον κ. Σπύρο Πολέμη (παρών στην εκδήλωση), τον Γιάννη και τη Χαρά Τσεπέρκα, τον κ. Τριδήμα και άλλους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν την Andros Routes να ολοκληρώσει το πρόγραμμα πιστοποίησης. 

 Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας πεζοπορικών συλλόγων κ. Nielsen αναφέρθηκε στη σημασία του σήματος πιστοποίησης, τόνισε πως η Άνδρος είναι το πρώτο νησί στην Ευρώπη που εξασφάλισε το συγκεκριμένο σήμα και αναφέρθηκε στα οφέλη που είναι δυνατόν να προκύψουν στην προσέλκυση τουριστών που ασχολούνται με την πεζοπορία. 

 Η απονομή 

 Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας κ. Τάσο Αναστασίου, ο οποίος έχει ξεκινήσει την προσπάθεια ανάδειξης των πεζοπορικών διαδρομών των Κυκλάδων, από τον επικεφαλής παράταξης στο Δήμο Βουλιαγμένης κ. Δόγκα που αναφέρθηκε στις δυνατότητες του εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και από την υπεύθυνη Τουρισμού του Δήμου Άνδρου κ. Ελένη Πολίτου. 

 Ακολούθησε η απονομή του σήματος πιστοποίησης, το οποίο παρέλαβαν από την κ. Nielsen ο Δήμαρχος, ο Έπαρχος και η κ. Καραγιάννη, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων. Η Άνδρος, έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου –και μάλιστα μέσα από μια ποιοτική αγορά. Με τις κατάλληλες παράλληλες δράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το συγκεκριμένο αποφασιστικό βήμα είναι δυνατόν να προσφέρει στο νησί σημαντικά οφέλη. 

 πηγή: androsportal.gr 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...