Νέα αναβολή για τον Νοέμβριο πήρε η εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ για την ανάθεση της μελέτης κτηματογράφησης του υπολοίπου των Κυκλάδων. Μετά την εξέλιξη αυτή, η ανάθεση της μελέτης δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2020, επομένως η ολοκλήρωσή της τοποθετείται το 2024.
Η μελέτη θα μπορούσε, ωστόσο, να είχε υπογραφεί, καθώς το ΣτΕ έδωσε διέξοδο στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο» κατά την εξέταση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν νωρίτερα υποβληθεί.
Οι υπόλοιπες τέσσερις «ορφανές» μελέτες, οι τρεις για το υπόλοιπο τις Κρήτης και η μία για Κέρκυρα - Θεσπρωτία ενδέχεται να υπογραφούν μέσα στο έτος, αν δεν δεχθούν νέες προσφυγές.
Η κτηματογράφηση του υπολοίπου των Κυκλάδων (Ανδρος, Τήνος, μισή Μύκονος, Πάρος-Αντίπαρος, Νάξος και Μικρές Κυκλάδες, Ιος, Σαντορίνη, Ανάφη, μισή Μήλος, Κέα και Κύθνος) περιλαμβανόταν στο «πακέτο» των 32 μελετών κτηματογράφησης, που επαναπροκηρύχθηκαν από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο» τον Μάρτιο του 2016.
Τη μελέτη διεκδίκησαν τέσσερις εταιρείες.
Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές και ζητήθηκε από τις τρεις εταιρείες να αιτιολογήσουν την προσφορά τους, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που προσέφεραν.
Οι εταιρείες κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η επιτροπή του διαγωνισμού ανέδειξε τον μειοδότη, που προσέφερε έκπτωση 55% έναντι 35% του δεύτερου (προσφορά 10,9 εκατ. ευρώ έναντι 16,7 εκατ. ευρώ του δεύτερου).
Στη συνέχεια, όμως, τον Σεπτέμβριο του 2017 το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας απέκλεισε τον πρώτο μειοδότη, υποστηρίζοντας ότι δεν αιτιολόγησε επαρκώς ορισμένα από τα σημεία της προσφοράς του.
Ο υποψήφιος ανάδοχος κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έγινε δεκτή τον Νοέμβριο του 2017. Το ΣτΕ άφησε ένα «παράθυρο» διευθέτησης του θέματος: «Νοείται ότι κατά τη διάρκεια ισχύος του διατασσόμενου μέτρου, η “Ελληνικό Κτηματολόγιο” διατηρεί τη δυνατότητα, συμμορφούμενη προς τα κριθέντα, να επιληφθεί εκ νέου των ανωτέρων ζητημάτων με νέα αιτιολογημένη κρίση». Η εταιρεία δεν επανεξέτασε και ο υποψήφιος ανάδοχος κατέθεσε (κύρια) προσφυγή, η οποία πρόσφατα έλαβε νέα αναβολή και θα εκδικαστεί στις 11 Νοεμβρίου.
Οι υπόλοιπες τέσσερις «ορφανές» μελέτες (Θεσπρωτία - Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Χανιά και οι περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου) είχαν κοινή τύχη.
Ενας από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας τον αποκλεισμό έτερου διαγωνιζόμενου. Το ΣτΕ έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα και η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» «πάγωσε» την υπογραφή και των τεσσάρων συμβάσεων που η συγκεκριμένη εταιρεία διεκδικούσε ενόψει της εκδίκασης της κύριας προσφυγής. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Νοέμβριο και αναμένεται η έκδοση της απόφασης.
Το ζήτημα βέβαια είναι ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, δεν έχει γίνει ακόμα το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, επομένως μπορεί να υπάρξει νέος γύρος προσφυγών. Λόγω της εμπλοκής, η εταιρεία ζήτησε από τους θεσμούς και πέτυχε την εξαίρεση των πέντε περιοχών από τον στόχο ολοκλήρωσης του κτηματολογίου τον Ιούνιο του 2021, μεταθέτοντάς τες για το 2022 (η κάθε σύμβαση έχει χρονοδιάγραμμα 40 μηνών). «Βρισκόμαστε σε αναμονή», λέει στην «Καθημερινή»
η διευθύνουσα σύμβουλος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», Χριστίνα Κλωνάρη.
Οσον αφορά τις Κυκλάδες, «υπήρχαν διάφορα ζητήματα, όπως το πλήθος των οικισμών –στους οποίους πρέπει να γίνουν εργασίες πεδίου– που δεν συμφωνήσαμε με τις εκτιμήσεις του μειοδότη. Εν πάση περιπτώσει, η υπόθεση θα κριθεί από το ΣτΕ.
Οσον αφορά τις άλλες τέσσερις μελέτες, αισιοδοξούμε ότι η απόφαση θα εκδοθεί σύντομα και ότι δεν θα κατατεθούν νέες προσφυγές. Με το αισιόδοξο σενάριο, οι τέσσερις συμβάσεις θα υπογραφούν πριν από το τέλος του έτους.
Για εμάς το κύριο ζήτημα είναι η συγχρηματοδότηση του έργου της κτηματογράφησης από το ΕΣΠΑ, που επιβάλλει ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2022.
Πιστεύουμε όμως ότι τελικά δεν θα έχουμε πρόβλημα, εφόσον θα έχουμε έγκαιρα λειτουργικό κτηματολόγιο στο 95% της χώρας».
Πηγή : https://www.naxospress.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου