Προσπάθεια να μειώσουν τον πληθυσμό των λαγοκέφαλων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και όχι μόνο, κάνουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. σε μια περίοδο που ο πληθυσμός των συγκεκριμένων ψαριών έχει αυξηθεί στο Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Νότια Δωδεκάνησα
.Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νότα Περιστεράκη, Βιολόγος Ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛΚΕΘΕ, αυτό το διάστημα υποβάλλεται ο σχετικός φάκελος για ένταξη σε πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργεί ο μεγάλος πληθυσμός των λαγοκέφαλων.
Πολλά προβλήματα δημιουργεί ο πληθυσμός των λαγοκέφαλων στην Ελλάδα
«Είναι μια καινοτόμα πρόταση που ελπίζουμε ότι αν θα πάει καλά, θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε και να μελετήσουμε τα στοιχεία που αφορούν το λαγοκέφαλο σε συνδυασμό με τον περιορισμό του πληθυσμού αλλά και την πιθανή αξιοποίησή του» τόνισε η κ. Περιστεράκη, η οποία διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο είδος, αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής και δείχνει ότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τροφή, κάτι που το κάνει όχι πιο επιθετικό αλλά πιο επίμονο να εντοπίσει την τροφή του.
Αναπαραγωγική περίοδος για τους λαγοκέφαλους
«Αυτή η περίοδος όπως έχουμε εντοπίσει, είναι περίοδος αναπαραγωγής του ψαριού και παρατηρούμε ότι πλησιάζει, περισσότερο, σε κάποιες ακτές, πιθανόν για αναπαραγωγικούς λόγους και επίσης επειδή τρώει περισσότερο.
Επιτίθεται, θα μπορούσαμε να πούμε, περισσότερο, τρώει αλιεύματα, ακόμη και κομμάτια από αλιευτικά εργαλεία αφού βρίσκουμε στα στομάχια τους αγκίστρια, δίχτυα κλπ» εξήγησε η κ. Περιστεράκη που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα πρόσφατο περιστατικό επίθεσης σε άνθρωπο στα Δωδεκάνησα, από λαγοκέφαλο.
«Ενημερωθήκαμε για το περιστατικό και αυτό που προκύπτει είναι ότι ο άνθρωπος αυτός κουνούσε το δάχτυλό του κάτω από το νερό και το ψάρι μάλλον το πέρασε για τροφή. Όπως και να έχει, χρειάζεται προσοχή και επειδή αυτά τα ψάρια είναι τοξικά, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή μαζί τους ακόμη και επιδερμικά.
Μπορεί το συγκεκριμένο περιστατικό να μην ήταν ευτυχώς πολύ σοβαρό, όμως να επισημάνουμε ότι αυτό το είδος ψαριού, που επαναλαμβάνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν τρώγεται, μπορεί να αφαιρέσει και κομμάτι από άνθρωπο.
Συνετό οπότε είναι να το αποφεύγουν οι λουόμενοι όταν το βλέπουν στις ακτές, να μην το πλησιάζουν, και να μην το ταΐζουν. Προς αυτή την κατεύθυνση, εκδόθηκε και δελτίο τύπου προκειμένου να αντιληφθούν όλοι, την επικινδυνότητα».
Στις θάλασσες της Κρήτης όπως εξήγησε η κ. Περιστεράκη, πλέον ο πληθυσμός των λαγοκέφαλων είναι μεγάλος και έχει εξαπλωθεί σε όλες τις περιοχές.
Πηγή : iefimerida.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου