21 Ιουν 2019

Εργαστήρι σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων

Ολοκληρώθηκε στο ΥΠΕΝ το διήμερο εργαστήριο για την καινοτομία στη διαχείριση απορριμμάτων, που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής TAIEX-EIR Peer 2 Peer. Το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποτελεί ένα χρήσιμο και πρακτικό εργαλείο που διευκολύνει την μάθηση μεταξύ των περιβαλλοντικών αρχών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Στόχος του εργαστηρίου είναι να βοηθήσει τις Ελληνικές πόλεις και τους Δήμους να εκσυγχρονίσουν τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων τους και να τις προσαρμόσουν στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Εμπειρογνώμονες από πόλεις και περιφέρειες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Σλοβενίας, μοιράστηκαν με συναδέλφους τους από την Ελλάδα πρακτικές και εμπειρίες τους στην προηγμένη διαχείριση απορριμμάτων, με σκοπό να επιτύχουν μείωση των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη διάθεση των αποβλήτων στις περιοχές τους, αύξηση της ανακύκλωσης και προώθηση της πρόληψης και των καλών πρακτικών.

 Οι εκπρόσωποι 22 Ελληνικών Δήμων, 8 ΦΟΔΣΑ, αλλά και τα στελέχη του ΥΠΕΝ και του ΕΟΑΝ που συμμετείχαν στο εργαστήριο του TAIEX-EIR Peer 2 Peer είχαν τη δυνατότητα να μάθουν από τις εμπειρίες των εκπροσώπων των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και να συζητήσουν μαζί τους τρόπους ορθής και καινοτόμας διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και παραδείγματα που μπορούν να μεταφερθούν και να εφαρμοστούν στις ελληνικές πόλεις. 

 Στο εργαστήριο συμμετείχαν οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Αγ. Παρασκευής, Νέας Σμύρνης, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Νίκαιας, Περιστερίου, Παύλου Μελά, Κοζάνης, Καλαμάτας, Σπάρτης, Μαλεβιζίου, Ρεθύμνου, Θάσου, Κέρκυρας, Λέσβου και Πάρου. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης καθώς και Δυτικής Μακεδονίας.

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην έναρξη του εργαστηρίου TAIEX-EIR Peer 2 Peer ανέφερε: Το νέο θεσμικό πλαίσιο ανακύκλωσης, διαλογής στην πηγή και γενικά διαχείρισης απορριμμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα για τις νέες δημοτικές αρχές. Εκτός πλέον της μνημονιακής περιόδου οι ΟΤΑ πρέπει να συμβάλλουν στη μετάβαση της οικονομίας μας στην κυκλική οικονομία.

 Η Ελλάδα δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο, μετά την παύση και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ πρέπει να κάνει γρήγορα βήματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση αποβλήτων αναδεικνύουν νέες οικονομικές ευκαιρίες με την αξιοποίηση και ψηφιακών εργαλείων, όπως το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, που αποτυπώνει πραγματικά ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα της μεταφοράς και διάθεσης αποβλήτων. 

 Οι νέες δημοτικές αρχές θα πρέπει να υιοθετήσουν νέους κανόνες για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με τους αυστηρούς, φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για τα βιοαπόβλητα, τα πλαστικά, τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα και όλες τις ειδικές ροές αποβλήτων κλπ. Υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση και καθιερώνεται νέος κανονισμός, όπου η τιμολογιακή πολιτική συνδέεται με τις επιδόσεις των ΟΤΑ στην ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή αποβλήτων, κλπ.Καθιερώνεται η περιβαλλοντική εισφορά που αποθαρρύνει την υγειονομική ταφή και ενισχύει την δημιουργία υποδομών ανακύκλωσης. 

 Οι 22 Δήμοι και 8 ΦοΔΣΑ από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν σε ένα υψηλού επιπέδου διαδραστικό σεμινάριο αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των ειδικών επιστημόνων από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Σλοβενία. Στόχος είναι η διάδοση των καλών αποτελεσμάτων σε όλους τους ΟΤΑ να αποτελέσει τον πυρήνα της νέου τύπου διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας. Η σημερινή πρωτοβουλία αποβλέπει στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των Δήμων στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή. 

Είναι μια ευκαιρία εκπαίδευσης εκπαιδευτών από ΟΤΑ που έχουν να επιδείξουν φιλοδοξίες, προσδοκίες και δράσεις.


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...