Σε τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 79/21-7-2018 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα: «Επικαιροποίηση απόφασης για την παροχή κινήτρου 450€ υπέρ επικουρικών και αγροτικών ιατρών στις άγονες, προβληματικές και απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 του ν 4213/13 και των υπ’ αριθμ. 23/2015, 85/2015 και 144/2016 αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» προχωρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Το θέμα που θα συζητηθεί στην αυριανή (Πέμπτη 27/06, 11:00 ώρα έναρξης) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, στην Ρόδο και εισηγείται ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ Γαληνός, κ. Νίκος Καραμαρίτης.
Η τροποποίηση γίνεται επειδή παρουσιάστηκαν προβλήματα σε κάποια νησιά όπου είτε δεν έχουν εμφανιστεί γιατροί, είτε υπάρχουν παραπάνω από ένας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΝΑΙ εξετάζουν τις διαθέσιμες θέσεις από το υπουργείο Υγείας για να προχωρήσουν σε αυτή την τροποποίηση.
Επιπλέον, επανεξετάζονται οι ανάγκες σε ειδικότητες (επικουρικοί ή αγροτικοί) και αναλόγως με τις απαιτήσεις που έχει κάθε νησί -τόσο για τις Κυκλάδες, όσο και για τα Δωδεκάνησα- θα γίνει ιεράρχηση.
Συνολικά, η ΠΝΑΙ επιχορηγεί μέχρι σήμερα, 85 γιατρούς σε μικρά και μεγαλύτερα νησιά, εκ των οποίων 52 είναι επικουρικοί και 33 αγροτικοί.
Οι πίνακες μπορούν να τροποποιηθούν με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, του περιφερειάρχη ή με νέα πρόταση από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες των νησιών.
Υπενθυμίζεται, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ξεπερνώντας αγκυλώσεις και στερεότυπα περί αρμοδιοτήτων και στην προσπάθεια επίλυσης του φλέγοντος προβλήματος της στελέχωσης των δομών υγείας κυρίως στα μικρά νησιά, αλλά και στα απομακρυσμένα ιατρεία μεγαλύτερων, ήταν η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που κατόρθωσε να βάλει τα νησιά του Αιγαίου στον χάρτη της υγείας, αποδεικνύοντας ότι όπου υπάρχει πραγματική βούληση και ευελιξία σκέψης, μπορούν να υπάρξουν και λύσεις.
Την πρωτοβουλία της, τον Φεβρουάριο του 2015, να θεσπίσει οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα θελήσουν να υπηρετήσουν σε απομακρυσμένα ΚΥ, ΠΙ και ΠΠΙ των νησιών, ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλες περιοχές της χώρας, με αντίστοιχα προβλήματα.
Όπως είχε δηλώσει ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος:
«Στην υγειονομική θωράκιση των νησιωτών μας, οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειάς μας υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι καθοριστικές.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με τα κίνητρα που πρώτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θέσπισε πανελλαδικά, καλύφθηκαν μέχρι σήμερα 50 θέσεις γιατρών στα νησιά μας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Ανεβάζουμε την ταχύτητά μας στα θέματα υγείας, για να στηρίξουμε όσο μπορούμε την προσπάθεια υγειονομικής θωράκισης των νησιών και να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα».
Υπενθυμίζεται ότι η περιφερειακή αρχή, από τους πρώτους μήνες της θητείας της, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή και κλιμακούμενη υποστελέχωση των δομών υγείας στα νησιά ευθύνης της, προχώρησε στην παροχή κινήτρων σε ιατρούς αγροτικούς και επικουρικούς που δέχονται να υπηρετήσουν σε κενές θέσεις ΠΙ, ΠΠΙ, ΚΥ και Νοσοκομείων της Περιφέρειας (Αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου 23/2-3-2015, 85/23-5-2015, 144/5-7-2016). Το ύψος της αποζημίωσης ορίστηκε ανά μήνα στα 450 ευρώ και έχει διάρκεια όσο η θητεία του γιατρού στο συγκεκριμένο ιατρείο, με μέγιστη διάρκεια τρία χρόνια.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Δημοκρατική"
Πηγή : https://www.naxospress.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου