Διαμαρτυρία για την κακομεταχείριση των γαϊδουριών και των μουλαριών στη Σαντορίνη και τη χρήση τους σαν «γαϊδουράκια – ταξί», πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης (13/06) φιλόζωοι, έξω από το Προξενείο της Ελλάδας στο Παρίσι, στο πλαίσιο της παγκόσμιας διαμαρτυρίας της PETA – της μεγαλύτερης στον κόσμο οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων.
Οι φιλόζωοι που απαιτούν να σταματήσει η εκμετάλλευση των γαϊδουριών και των μουλαριών της Σαντορίνης πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία τους, τη στιγμή που ξεκινά η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα.
«Θέλουμε να ενημερώσουμε τις αρχές για ότι συμβαίνει στο νησί της Σαντορίνης, ένα από τα πιο τουριστικά στην Ελλάδα, όπου περίπου 100 γαϊδουράκια και μουλάρια χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των τουριστών και τα οποία κακοποιούνται καθημερινά.
Ανεβαίνουν περισσότερα από 500 πέτρινα σκαλοπάτια κι αυτό 4 με 5 φορές τη μέρα μέσα στη ζέστη», δήλωσε στο AFP η Μαρί-Μόργκαν Ζανό, εκπρόσωπος τύπου της PETA και μετέφερε η Μαρία Δεναξά μέσω της Real.gr
https://www.real.gr/kosmos/arthro/diamartyria_sto_parisi_gia_ta_gaidourakia_tis_santorinis-550849/
Για να αναδείξουν με συμβολικό τρόπο «την ταλαιπωρία των ζώων» και για να καταγγείλουν «την εκμετάλλευση τους», οι λιγοστοί ακτιβιστές που συγκεντρώθηκαν έξω από το ελληνικό προξενείο, φορούσαν μια μάσκα που απεικόνιζε το κεφάλι ενός γαϊδάρου και κρατούσαν πανό που έγραφε στα γαλλικά «Βάλτε τέλος στην κακομεταχείριση των γαϊδουριών της Σαντορίνης» ή «Τέλος στη βία των γαϊδουριών της Σαντορίνης».
«Τα ζώα δεν έχουν νερό, ούτε τροφή και κάποιες φορές είναι τραυματισμένα εξαιτίας του ακατάλληλου εξοπλισμού κι από το βάρος των τουριστών. Ορισμένα έχουν πληγές που δεν τις έχουν φροντίσει», προσθέτει η Μαρί–Μόργκαν Ζανό.
Κι εάν νομίζετε ότι αυτό έγινε μόνο στο Παρίσι κάνετε λάθος..
Ολη την εβδομάδα που διανύουμε, από τις 10 έως τις 16 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις έξω από τις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο. Στο Βερολίνο, το Σίδνεϊ, τη Χάγη, την Ουάσιγκτον και άλλου. Υπάρχει άλλωστε και η σχετική ανακοίνωση από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία [Π.Φ.Π.Ο.], που στηρίζει την Παγκόσμια διαμαρτυρία της PETA… Και η ανακοίνωση αναφέρει:
"Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία [Π.Φ.Π.Ο.], στηρίζει την Παγκόσμια διαμαρτυρία της PETA – της μεγαλύτερης στο κόσμο οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων – στις ελληνικές Πρεσβείες των Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Παρίσι, Σίδνεϊ, Βερολίνο, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα και μέχρι τις 16 Ιουνίου, για την κακομεταχείριση των γαϊδουριών και μουλαριών στη Σαντορίνη και την χρήση τους σαν «γαϊδουράκια-ταξί».
Το περασμένο καλοκαίρι και κατόπιν δράσεων και διαμαρτυρίας που έγινε στο νησί από την Π.Φ.Π.Ο. και από άλλους φιλοζωικούς φορείς και οργανώσεις, είχε γίνει συνάντηση με τις τοπικές Αρχές με σκοπό την επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος.
Μετά την συνάντηση αυτή επήλθαν κάποιες μικρές βελτιώσεις , οι οποίες όμως προφανώς δεν αρκούν. Η πραγματικότητα είναι ότι τα ζώα αυτά κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες και τον καυτό ήλιο συνεχίζουν να παρέχουν εργασία πολλών ωρών ανεβοκατεβαίνοντας τα περίπου 520 λειασμένα από τον ήλιο και τη χρήση σκαλοπάτια, φορτωμένα με τουρίστες και αποσκευές, ενώ στο τέλος της μέρας έχουν να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα, ήδη επιβαρυμένα, μέχρι να γυρίσουν στους στάβλους τους.
Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια της χειμερινής σαιζόν, πολλές είναι οι καταγγελίες κακοποίησης ιπποειδών που χρησιμοποιούνται κυρίως για μεταφορές μπαζών σε οικοδομές.
Όμως στον 21ο αιώνα δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε μεθόδους μεταφοράς ανθρώπων και υλικών που ανάγονται στο πολύ παλιό παρελθόν. Η απαγόρευση χρήσης των ζώων γι αυτό το σκοπό και η χρήση σύγχρονων μέσων μεταφοράς, όπως ανελκυστήρες κλπ, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, είναι η μόνη λύση.
Η Κυβέρνηση και οι τοπικές Δομές οφείλουν χωρίς καθυστέρηση να ανακοινώσουν μέτρα και προγραμματισμό ούτως ώστε το νησί να περάσει σταδιακά στον πολιτισμό λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέτρα για την αποκατάσταση των ανθρώπων που τόσα χρόνια έχουν συνδέσει το εισόδημά τους με αυτόν τον τρόπο εκμετάλλευσης των ζώων, αλλά και των ίδιων των ζώων".
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου