2 Ιουν 2019

Οι Σερφιώτες στελέχωσαν την ομάδα την πρώτη Κυριακή και πλέον πάνε για την τελευταία, αλλά βασική “πινελιά”.

Είναι γνωστό άλλωστε, ότι δήμος  ήταν για πολλά χρόνια “φυτώριο’’ και εκκολαπτήριο της τοπικής, μικρής ή μεγάλης διαπλοκής και κομματικών πελατειακών σχέσεων. 

Η έλλειψη οράματος και στρατηγικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με αυταρχικές πρακτικές που απαξίωσαν  την άλλη άποψη και τον διάλογο, έχουν ως φυσικό- καταστροφικό επακόλουθο την παραμονή των δομικών προβλημάτων του νησιού μας  παρά τις δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους τα τελευταία τριάντα χρόνια. 

Το Νησί μας που είναι καθηλωμένο αναπτυξιακά με αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις, όπου ως ένα από τα κυριότερα προβλήματα του μέχρι σήμερα αναδεικνύεται η απομάκρυνση των νέων ανθρώπων από τα κοινά

Η ανασυγκρότηση της τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να γίνει σε νέα δημοκρατική βάση, οι προγραμματικές συγκλίσεις και η δημιουργία «λειτουργικών πλειοψηφιών» στο Δημοτικό Συμβούλιο, η ενίσχυση της  τοπικής  Κοινωνίας  , με άλλα λόγια η δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση, είναι η πρώτη τομή, που μεταβάλλει υποχρεωτικά τη προσέγγιση για την αυτοδιοίκηση από προσωποκεντρική σε προγραμματική.

  Ζητείται Δήμαρχος λοιπόν 

με  ύπαρξη οράματος και σχεδίου για το παρόν και κυρίως το μέλλον του νησιού μας  και την ευημερία των πολιτών, που θα επιτρέπει  την  αξιοποίηση και όχι απλά την απορρόφηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών, εθνικών και ευρωπαϊκών, 

 Τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης μέσα από δράσεις ενημέρωσης για τα βασικά διακυβεύματα της  τοπικής  κοινωνίας  και τις προτεινόμενες λύσεις, 

 Την κινητοποίηση των φορέων, της επιχειρηματικής κοινότητας, των εργαζομένων, της επιστημονικής κοινότητας, των ανθρώπων του πολιτισμού και γενικότερα όλων των πολιτών (με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους), 

Ζητείται Δημοτικό συμβούλιο να δουλέψει 

 Με  γνώση στην  επεξεργασία ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων προς την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την περιφέρεια να μελετήσει  ειδικές πολιτικές για τον νησιωτικό χώρο με αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις, για άρση των συνεπειών της νησιωτικότητας σε τομείς όπως το μεταφορικό, η ενέργεια, η υγεία κλπ που επηρεάζουν καθοριστικά την ελκυστικότητα του  νησιού μας , 

Ζητείτε δημοτικό συμβούλιο για 

Την ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών (συμμετοχικές αποφάσεις), με αξιοποίηση των υπαρχόντων θεσμών,

 Τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημόσιου χρήματος και τη δημόσια λογοδοσία. 

Ζητείται Δημοτικό συμβούλιο 

που θα δίνει προτεραιότητα και  βαρύτητα  στην κατάστρωση ενός σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης για το  νησί  μας, σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής  κοινωνίας. 

Το σχέδιο θα λειτουργεί οριζόντια με ισχυρή περιφερειακή διάσταση ως «συγκολλητική» ουσία μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου ανεξαρτήτως συνδυασμού  και θα αποτελεί τη στέρεη βάση για συνεργασίες, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση του  νησιού  μας δεν μπορεί να αργήσει άλλο. Μπροστά μας ανοίγονται νέες δυνατότητες που επιβάλλεται να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των πολλών 

 θέλω να πιστεύω ότι η επιλογή των ανθρώπων που στελεχώνουν τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις, ανήκουν στις υγιείς τοπικές δυνάμεις , έχουν γνώση και άποψη για τα θέματα της Περιφέρειας που θα κληθούν να διαχειριστούν και κυρίως διάθεση να υπηρετήσουν το σχέδιο που από κοινού θα καταστρώσουν και  σύμφωνα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. 


Παρά τις προσδοκίες για ουσιαστικό διάλογο  που είχαν καλλιεργηθεί πριν την πρώτη Κυριακή των εκλογών στην  Σέριφο από τους υπάρχοντες  συνδυασμούς  , η εκλογή δημάρχου  εξελίχθηκε σε μια χαμηλών τόνων διαδικασία. 

Επί της ουσίας, τα “κουκιά” είναι μετρημένα από την πρώτη Κυριακή. Οι έδρες μοιράστηκαν και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Στέλνουμε στους νέους μήνυμα για μια τοπική αυτοδιοίκηση αντισυμβατική, ανατρεπτική, νεανική. 

Για μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα είναι το πραγματικό πεδίο ουσιαστικής και ανοιχτής συμμετοχής των νέων ανθρώπων. η ερώτηση μου είναι Θέλουμε τους νέους στον πυρήνα της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Η τοπική αυτοδιοίκηση ασκεί διοίκηση αλλά ταυτόχρονα είναι και θεσμός έκφρασης. Πρέπει να προστεθούν νεανικές αντιλήψεις γεμάτες ελπίδα για κάτι καλύτερο. 

Θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση πολιτών, κοινωνίας, δικαιωμάτων, ανάπτυξης, ασφάλειας και πολιτισμού γιατί αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα!

Σήμερα  όμως, οι Σερφιώτες  θα επιλέξουν τον άνθρωπο που θ’ αναλάβει να συνθέσει την ομάδα που θα ανεβάσει το νησί μας επίπεδο.

 Επιλέγουν τον “προπονητή” μιας “dream team” που θα πρέπει να παίξει… μπάλα σε κορυφαίο επίπεδο για να φτάσει  η  Σέριφος  εκεί που της αξίζει. 

Σε αυτή τη διαδικασία της υποχρεωτικής σύνθεσης λοιπόν, οι Σερφιώτες  στελέχωσαν την ομάδα την πρώτη Κυριακή και πλέον πάνε για την τελευταία, αλλά βασική “πινελιά”. Αυτή την κρίσιμη ώρα λοιπόν, τα λόγια είναι περιττά.

 Οι πολίτες σκέπτονται, ζυγίζουν και αποφασίζουν. 

Αυτοί ξέρουν. 





Πηγή : 
to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...