29 Μαΐ 2022

Μήλος Πολυθεματικό Φεστιβάλ «Από Τη Θάλασσα» 2022 / Τέχνη & Κοινότητα


Η ΑΜΚΕ «Διεθνές Κέντρο Χορού και Θεάτρου Μήλου» και η καλλιτεχνική διευθύντρια Φιλιώ Λούβαρη, σας προσκαλούν με μεγάλη χαρά στο Φεστιβάλ «Από Τη Θάλασσα» 2022. Το Φεστιβάλ συνδυάζει παραστάσεις Χορού και Θεάτρου, παιδαγωγικά εργαστήρια για τους κατοίκους του νησιού και τους περαστικούς ταξιδιώτες, συζητήσεις με θέμα την Τέχνη και τη Φιλοσοφία, Body /word - Performance Writing, Έκθεση Φωτογραφίας και Πολυμέσων, Συμπερίληψη στην Τέχνη των ΑΜΕΑ και Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Παραγωγής Ταινιών από και για παιδιά και έφηβους του νησιού. Αυτή τη χρονιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ομάδες και Καλλιτέχνες από την Ελλάδα, Την Κύπρο, Την Βενεζουέλα και τον Καναδά.

ΣΤΟΧΕΥΣΗ: Μέσα από τους τρεις άξονες της δραστηριότητας μας (καλλιτεχνική εκπαίδευση, παραγωγή και προαγωγή των παραστατικών και των άλλων τεχνών, συμπερίληψη της κοινότητας στο πολιτιστικό τοπίο της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας), το «Από Τη Θάλασσα» έχει ως στόχο τη σύνδεση της Κοινότητας της Μήλου με τις έννοιες της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας, με έμφαση αυτή τη χρονιά στην προσπάθεια εξάλειψης των διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών και των «διαφορετικών» ατόμων, μέσα από μια ιστορική, κοινωνική και μυθολογική πορεία της μορφής της Γυναίκας, καθώς και της βιωματικής σχέσης του κοινού με τις παραστατικές τέχνες και τη Φιλοσοφία, μέσα από σύγχρονα καλλιτεχνικά εργαλεία που προωθούν την καλλιτεχνική έκφραση όλων των ανθρώπων.

TO ONOMA «Από τη θάλασσα» προέκυψε από μια βαθιά ανάγκη να μοιραστούμε την εμπειρία μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, καθώς επίσης από τη γεωγραφική μας θέση. Η Μήλος, ένα νησί στη μέση των Κυκλάδων, επικοινωνεί αποκλειστικά μέσω της θάλασσας. Εξάλλου, το Νερό ως συμβολισμός και ως έννοια, αντιπροσώπευε πάντα ένα «πέρασμα», όπου τα σύνορα και τα όρια είναι ρευστά, και ουσιαστικά δεν τα έχουμε ανάγκη. Η προέλευση του ανθρώπινου γένους είναι επίσης «Από τη θάλασσα», καθώς και οι πρώτη μας επαφή με τον κόσμο, μέσα στο σώμα της μητέρας, μέσα στο υγρό περιβάλλον της μήτρας. Αλλά και το ανθρώπινο σώμα αποτελείται 70% από νερό.

Το νερό σημειολογικά φέρει και την έννοια της δημιουργίας, της συνέχειας, της συλλογικότητας και του μοιράσματος. Κι αυτή τη δημιουργία και τη συνύπαρξη με τον «άλλο», τον «εαυτό» και τον Κόσμο προσπαθούμε να σεβαστούμε και να εξελίξουμε, φέρνοντας τη στο προσκήνιο, ώστε να δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο με τους καλλιτέχνες, το κοινό και την κοινότητα, με όλα τα μέσα και τους τρόπους που διαθέτουμε.

ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για το Πρότζεκτ, όχι μόνο σε καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό επίπεδο, αλλά και όσον αφορά στη στήριξη του πολιτιστικού και γενικού τουρισμού της Μήλου. Έτσι φέτος θα βρεθούμε, όπως κάθε χρόνο, στο Αρχαίο Θέατρο Μήλου και στο δημόσιο χώρο, ενώ μεγάλη χαρά μας δίνει η παραχώρηση του Παλιού Σχολείου Ζεφυρίας από το Δήμο Μήλου, που πρόσφερε στέγη και έμπνευση στο εγχείρημα μας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του «Από Τη Θάλασσα» εκτείνεται σε τρεις χρονικές περιόδους: 4 Ιουνίου – 1 Ιουλίου, 2 – 11 Σεπτεμβρίου και 24 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρώτης Περιόδου (Τρίπτυχη Εκδήλωση):

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2022 στις 19.00: «Πέρασμα», Φιλοσοφική Συνάντηση και Περφόρμανς με το κοινό στο Σαρακήνικο, με θέμα την αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα, σε συνεργασία με το Πρότζεκτ «Milograma» (Καναδάς – Βενεζουέλα) και την Αρχιτέκτονα Luisa Ayala.

Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2022 στις 20.00: «Πέρασμα», Έκθεση Φωτογραφίας και Πολυμέσων στο Παλιό Σχολείο Ζεφυρίας του Φωτογράφου της Ομάδας Απόστολου Ζαχαράκη και της Αρχιτέκτονος Luisa Ayala, με υλικό της έρευνας για το Φεστιβάλ και θέμα τη σύνδεση του με την δραστηριότητα της Ομάδας των προηγούμενων χρόνων και τη συμπερίληψη της Κοινότητας σε αυτήν.

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 στις 19.00: «Πέρασμα / Αχειροποίητος», δίπτυχη παράσταση χορού και θεάτρου στο Αρχαίο Θέατρο Μήλου, σε συνεργασία με την ομάδα χορού «Ασώματες Δυνάμεις» (Κύπρος) και τη χορογράφο Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl.

*Αναλυτική περιγραφή της κάθε εκδήλωσης θα δημοσιεύεται λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή της.


Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μήλου, ενώ αναμένεται η αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού Ελλάδας και Καλλιτεχνικών Φορέων από την Κύπρο.

Παραγωγή: ΑΜΚΕ «Διεθνές Κέντρο Χορού και Θεάτρου Μήλου»

Συνεργαζόμενοι Φορείς: «Milograma» Milos https://www.facebook.com/milo.grama.1,  (Καναδάς – Βενεζουέλα), Ομάδα Χορού «Ασώματες Δυνάμεις» https://www.facebook.com/AsomatesDynameisDanceCompany,  (Κύπρος), Ομάδα Θεάτρου «Άνθρωπος στη θάλασσα» https://www.facebook.com/AnthroposStiThalassa,  (Θεσσαλονίκη), MEWE Theatre Company https://www.facebook.com/MeWe-theater-company-386108034871928,  Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ζεφυρίας

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, Μηλέικα Νέα – MileikaNea.gr

Χορηγοί (μέχρι στιγμής): Milos Cove, Seajets, Riva Travel, Sea Sun Sophia Travel, Μαρία Κολιαράκη, Γιώργος Λούβαρης «Αξίες»

Υποστηρικτές: Α.Σ.Π.Μ. ΙΕΡΑΞ, «ΠΡΟΤΑΣΗ» Αλέκος Πετράκης, Ξυλουργικές Εργασίες Αντώνης Πουλάκης


Περισσότερες πληροφορίες:
 https://www.facebook.com/FromTheSeaMilosFestivalhttps://www.instagram.com/from_the_sea_milos_festival/ και 6976 778 463

  • Φωτογραφίες του Απόστολου Ζαχαράκη από το Πρότζεκτ «Από Τη Θάλασσα» 2021
Πηγή : https://mileikanea.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...