5 Μαΐ 2022

Γιάννης Σπιλάνης-Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Τουρισμός και βιώσιμη ανάπτυξη στα νησιά μας Hχητικό


Τα τελευταία δυο χρόνια πύκνωσαν οι αναφορές και οι αναλύσεις που μιλούν για την βιωσιμότητα, την αειφορία και την αειφόρο ανάπτυξη σε σχέση με τον τουρισμό και την αλλαγή τουριστικού μοντέλου. Φαίνεται πως είναι επιτακτική ανάγκη ν’ αλλάξουν τα πράγματα και η αντιμετώπιση του περιβάλλοντος καθώς η εκμετάλλευση και κακώς εννοούμενη ανάπτυξη έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, κάποια αυτά μάλιστα έχουν μπει στην τροχιά της μη αναστρέψιμης κατάστασης.

 Ήδη η κλιματική κρίση είναι εδώ και προκαλεί αλλαγές. Κάποιες απ’ αυτές είναι ήδη εμφανείς, κάποιες άλλες θα τις ζήσουμε, όχι πολύ μακριά από τώρα. 

 Ο Γιάννης Σπιλάνης είναι καθηγητής στον τομέα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με αφορμή την εκδήλωση «Κυκλάδες: Τουριστική Ανάπτυξη ή “Ακμή”; Τήνος και Μύκονος: Δύο γείτονες συζητούν», την οποία διοργάνωσε η ΚΟΙΝΣΕΠ «Το Μπατίκι» στην Τήνο, συζητάμε στην εκπομπή «Στο βάθος κήπος» και στον Aegean Voice 107,5 για τον τουρισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη, τα προβλήματα, τις λύσεις που πολλά απ’ αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει χθες. 

 Τα νησιά μας δέχονται τεράστια επισκεψιμότητα συμβάλλοντας τα μέγιστα στο ΑΕΠ της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την φέρουσα ικανότητά τους και επιπλέον η νέα απειλή με την μορφή «σωτήριας λύσης» είναι οι ανεμογεννήτριες. Το παράδοξο με τις ανεμογεννήτριες είναι πως θα αλλοιώσουν για πάντα, όχι μόνο την οπτική αισθητική, αλλά την μορφολογία και το μικροκλίμα των νησιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Πηγή : https://cycladesopen.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...