20 Μαΐ 2022

Αύξηση της επιδότησης του κοινωνικού τουρισμού για κάθε δικαιούχο


Ψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Τουρισμού για το νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», το νέας μορφής και δομής πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού για την περίοδο 2022-2025. Το πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, είναι χρηματοδοτούμενο από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και αφορά σε 200.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν μία ψηφιακή κάρτα ύψους 150 ευρώ, έκαστος, για την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής τους.

 Το νέο πρόγραμμα χρησιμοποιεί ως βάση την επιτυχημένη εφαρμογή του “Freedom Pass”, προβλέποντας μία διαδικασία πλήρως ψηφιακή - χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις - απλή και αποτελεσματική, τόσο για τους δικαιούχους, όσο και για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Με τις ρυθμίσεις της παρούσας τροπολογίας καθορίζονται - μεταξύ άλλων - οι προϋποθέσεις συμμετοχής, οι όροι και ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος, ενώ οι ακριβείς λεπτομέρειες για τους δικαιούχους θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο 1 της τροπολογίας “1. Το Υπουργείο Τουρισμού δύναται να εκπονεί, έως τις 31.12.2025, ετήσια προγράμματα για την ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού, με τίτλο «Τουρισμός για όλους», τα οποία χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. 

 2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού καθορίζονται οι δικαιούχοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και κάθε ηλεκτρονική διαδικασία που σχετίζεται με την υλοποίηση του προγράμματος ο χρόνος υλοποίησης, ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος, κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με τη χρηματοδότηση, διαχείριση, παρακολούθηση, ή άλλη συναφή ενέργεια για τη λειτουργία και την εκτέλεση των προγραμμάτων, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο τεχνικό ή λειτουργικό ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος”. 

 Μετεκπαίδευση εργαζομένων και εποχικά ανέργων τουριστικού τομέα 

 Στην τροπολογία του Υπουργείου Τουρισμού προβλέπεται, επίσης, η απρόσκοπτη χρηματοδότηση -μέχρι το 2025 - των τμημάτων μετεκπαίδευσης εργαζομένων και εποχικά ανέργων του τουριστικού τομέα, η οποία επισημαίνεται ότι είχε ανασταλεί για τρεις εκπαιδευτικές περιόδους (2015 – 2018). 

 Υπογραμμίζεται ότι με την παρούσα ρύθμιση, οι απόφοιτοι των τμημάτων μετεκπαίδευσης κατοχυρώνουν δια νόμου επαγγελματικά δικαιώματα -μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών τους- αποκτώντας ταυτόχρονα την υπαλληλική ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από την εφαρμογή του σχετικού νόμου (2112/1920 Α’67), ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της μετεκπαίδευσης έχει προστεθεί και νέα έκτη ειδικότητα για τους εργαζομένους στον τουρισμό (spa-θαλασσοθεραπεία). Όπως σημείωσε η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη: 

 «Στο Υπουργείο Τουρισμού, πιστεύουμε στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στην καλλιέργεια των απαραίτητων δεξιοτήτων δια βίου εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτό, θωρακίζουμε θεσμικά την απρόσκοπτη συνέχιση των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης, για τα οποία θα έληγε η διάταξη της χρηματοδότησης τους στο τέλος του 2022, και με χρήση των κονδυλίων ΠΔΕ, τα συνεχίζουμε μέχρι και το 2025, οπότε και θα σχεδιαστεί το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού». 

 Η περιβαλλοντική αδειοδότηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

 Τέλος, με ξεχωριστή ρύθμιση, προβλέπονται σχετικές προθεσμίες και αντιμετωπίζονται οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (Α.Ε.Π.Ο.), προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 της τροπολογίας αναφέρεται “

 1. Τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α' 155), που είναι αδειοδοτημένα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, διατηρούν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.), ακόμα και αν από το σύνολο των δικαιολογητικών που προβλέπονται για τη χορήγηση του Ε.Σ.Λ. και έχουν καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία, ελλείπει η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (Α.Ε.Π.Ο.), υπό την προϋπόθεση ότι έχει κατατεθεί το σχετικό αίτημα για την έκδοσή της στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή ή ότι αυτό θα κατατεθεί εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για την προσκόμιση της Α.Ε.Π.Ο. στην υπηρεσία, η οποία χορηγεί το Ε.Σ.Λ., τίθεται προθεσμία δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. 

 2. Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, που διέθεταν Ε.Σ.Λ., το οποίο έχει ανακληθεί λόγω έλλειψης Α.Ε.Π.Ο., επαναχορηγείται το Ε.Σ.Λ. που ανακλήθηκε, υπό την προϋπόθεση της υποβολής σχετικού αιτήματος στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή, εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Στις επιχειρήσεις του πρώτου εδαφίου, για την προσκόμιση της Α.Ε.Π.Ο. στην υπηρεσία, η οποία χορηγεί το Ε.Σ.Λ., τίθεται προθεσμία δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

 3. Μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας του δεύτερου εδαφίου των παρ. 1 και 2, με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας, ανακαλείται το Ε.Σ.Λ., σύμφωνα με τον ν. 4442/2016 (Α' 230)”.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...