31 Μαΐ 2022

Χρήσιμες πληροφορίες από τον θαλάσσιο βιολόγο Χρήστο Τακλή για το ζήτημα της μωβ μέδουσα.


Χρήσιμες πληροφορίες από τον θαλάσσιο βιολόγο Χρήστο Τακλή για το ζήτημα της μωβ μέδουσα. Φέτος θα είναι ένα καλοκαίρι όπου τα νερά της θάλασσα μας θα είναι γεμάτα από την μωβ μέδουσα Pelagia noctiluca ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη μέδουσας που έχουμε στη Μεσόγειος.

Το πρόβλημα θα είναι πολύ χειρότερο από πέρυσι και θα είναι μια κακή χρόνια για τους παραθεριστές απέναντι στις μωβ μέδουσε. 

-Να διαλέγουμε την παραλία που θα κάνουμε μπάνιο βάση της κατεύθυνσης των ανέμων. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλία (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες). 

Μια καλή ιστοσελίδα είναι το windy.com (υπάρχει και αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά και tablets) 

-Αν φτάσουμε σε παραλία όπου εκεί δούμε αρκετές μέδουσες στη θάλασσα καλύτερο είναι να μην βουτήξουμε τελικά. 

Πολλές φορές νομίζουμε ότι μπορούμε να τις αποφύγουμε με στοχευμένη κολύμβηση αλλά αυτό δεν ισχύει μιας και δεν έχουμε εικόνα και έλεγχο για τα υποθαλάσσια ρεύματα που μπορούν να τις φέρουν ξαφνικά δίπλα μας.

 -Βοηθάει το να έχουμε μαζί μας μαγειρική σόδα η οποία βοηθά στο να μη δράσει η νευροτοξίνη, το δηλητήριο δηλαδή που έχουν οι μέδουσες.(1:1 αναλογία. 1 κούπα νερό θαλάσσης, 1 κουταλιά σούπας σόδα) 

-Αν τελικά μας τσιμπήσει μια μέδουσα, η φροντίδα στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος πρέπει να είναι άμεση 

Βοηθάει το να έχουμε μαζί μας μια κορτιζονούχο κρέμα, την οποία θα βάλουμε στο τσίμπημα αφού πρώτα θα έχουμε απομακρύνει με θαλασσινό νερό τυχόν υπολείμματα από πλοκάμια της μέδουσας πάνω στο δέρμα (ή με τη χρήση πιστωτικής κάρτας) 

-Για τον πόνο, πάγο σε ένα πανί και το ακουμπάμε επάνω ή παυσίπονο.

 -Αν είμαστε αλλεργικοι ή το τσίμπημα αφορά σε σημείο ή σημεία που καλύπτουν πάνω από το 50% του σώματος μας πρέπει οπωσδήποτε να πάμε στο νοσοκομείο 
ΟΧΙ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ
 ΟΧΙ ΞΥΔΙ Ή ΑΛΚΟΟΛ 
ΟΧΙ ΑΜΜΩΝΙΑ 
ΟΧΙ ΤΡΙΨΙΜΟ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ Ή ΠΕΤΣΕΤΑ 
ΟΧΙ ΕΠΙΔΕΣΜΟ 

Πηγή : 

Athanasios KontarisΙΑΤΡΕΙΟ ΣΕΡΙΦΟΥ


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...