28 Μαΐ 2022

Δίκτυο Αειφόρων Νήσων-Τα αποτελέσματα του σχολικού διαγωνισμού «Τα νησιά μας φάροι βιώσιμης ανάπτυξης»


Με τη συμμετοχή περισσότερων από 270 μαθητών και μαθητριών, καθώς και 80 εκπαιδευτικών από 36 σχολεία σε 24 ελληνικά νησιά ολοκληρώθηκε και ο φετινός διαγωνισμός «Τα νησιά μας φάροι βιώσιμης ανάπτυξης». 

 Τί είναι ο διαγωνισμός που διοργανώνει το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) 

 Εκπαιδευτικοί, μαθητές και τοπική αυτοδιοίκηση συνεργάζονται και προτείνουν έργα κοινής ωφέλειας για τον τόπο τους με βασικό γνώμονα την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό των επιπτώσεών της στα νησιά. 

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), με την υποστήριξη του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) καικαι πραγματοποιείται στο πλαίσιο προώθησης των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και των αρχών και δεσμεύσεων της Διακήρυξης της Πρωτοβουλίας «Εξυπνα Νησιά». 

 Οι μαθητές & μαθήτριες με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναπτύσσουν καινοτόμες ιδέες για τον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης γύρω από 4 τομείς παρέμβασης (Ενέργεια & Μεταφορές, Κτίρια & Δημόσιος Χώρος, Υδατικοί Πόροι, Απορρίμματα). 

Οι προτάσεις που θα αναδειχθούν θα λάβουν βραβείο και θα υλοποιηθούν με την υποστήριξη του ΔΑΦΝΗ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού. Καλούμε εκπαιδευτικούς και μαθητές να εμπνευστούν από την Ατζέντα των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας “Έξυπνα Νησιά” και να συμβάλλουν ενεργά στο σχεδιασμό του τόπου τους, με στόχο τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Στόχος είναι να αντιληφθούν οι μαθητές τον τρόπο και τις προκλήσεις υλοποίησης των έργων αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση να αφουγκραστεί τις προτάσεις και τα όνειρά τους για μία βιώσιμη ανάπτυξη.



Οι συμμετοχές και τα βραβεία

 Στην διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου σε ένα κλίμα χαράς και συγκίνησης απονεμήθηκαν τα βραβεία στις προτάσεις που αναδείχθηκαν από την Επιτροπή αξιολόγησης Παρόντες ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, ∆ευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Κόπτσης. Τα βραβεία απέδωσαν στους μαθητές τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης (ο κ. Γεώργιος Πρωτόπαππας, ∆/ντής Πράσινο Ταμείο, η κα Αλεξία Τσούνη εκ μέρους του κ. Χάρη Κοντοέ, ∆/ντή Ερευνών του Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών & Συντονιστή του Κέντρου ∆ιαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Beyond EO Center, ο κ. Γεώργιος Κάραλης, ∆ρ Μηχανολόγος Μηχανικός, Ε∆ΙΠ, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και ο κ. Κώστας Κομνηνός, Γενικός ∆/ντής Δίκτυο ΔΑΦΝΗ / DAFNI Network), καθώς και εκπρόσωποι των χορηγών του Διαγωνισμού (η κα Ειρήνη Τσέβη, Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ΑΔΜΗΕ – IPTO και ο κ. Σπύρος Κοκκολιός, Product Manager of Eunice Solutions, Eunice Energy Group). 

 Για ακόμη μία χρονιά, αποδείχθηκε ότι τα παιδιά, ως ενεργοί πολίτες του μέλλοντος, μας δείχνουν το δρόμο για έναν καλύτερο κόσμο! Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους Δήμους που αγκάλιασαν την προσπάθεια και έδωσαν την ευκαιρία σε νέους και νέες να σχεδιάσουν το μέλλον που ονειρεύονται για το νησί τους. 



 Με χαρά λοιπόν, ανακοινώνουμε τις προτάσεις που διακρίθηκαν: 

Στη βαθμίδα του Γυμνασίου οι νικήτριες προτάσεις ήταν: 

 1ο Βραβείο: “Τέλενδος: ένα ξεχωριστό κέντρο περιβαλλοντικής συνείδησης “, ΝΙΚΗΦΟΡΕΙΟ – 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ (Τομέας: Κτίρια & Δημόσιος χώρος)

 2ο Βραβείο: “Η Πάρος διδάσκει την ανακύκλωση”, Γυμνάσιο Πάρου (Τομέας: Απορρίμματα) 

 3ο Βραβείο: “Η έξυπνη μαρίνα της Χάλκης”, Γυμνάσιο Λ.Τ. Χάλκης Gymnasio Chalkis (Τομέας: Ενέργεια & Μεταφορές)

 Ενώ από τις προτάσεις του Λυκείου ξεχώρισαν οι:

 1ο Βραβείο: “eSyros γίνεται “πράσινη” “, Γελ Σύρου (Τομέας: Ενέργεια & Μεταφορές)

 2ο Βραβείο: “Κατασκευή – Ανάπλαση Ποδηλατοδρόμου – Πεζόδρομου – Δρόμου ήπιας κυκλοφορίας”, ΕΠΑΛ ΜΗΛΟΥ (Τομέας: Κτίρια & Δημόσιος χώρος) 

 3ο Βραβείο: “Tο νερό από το παρελθόν ως το μέλλον”, Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Ραχών Ικαρίας (Τομέας: Υδατικοί Πόροι) Για τις βραβευμένες προτάσεις το ∆ΑΦΝΗ θα αναλάβει την εκπόνηση των αντίστοιχων µελετών και τη γενικότερη ωρίμανση των έργων σε συνεργασία µε τους ∆ήµους, ακολουθώντας συµµετοχικές διαδικασίες. 

Πηγή : https://cycladesopen.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...