Ένα μεγάλο βήμα για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος των νησιών συνιστά η πρωτοβουλία του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου να εκπαιδεύσει τα νοικοκυριά στη νέα αντίληψη διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών έργων που έχει ήδη δρομολογήσει με στόχο τη βιωσιμότητα και την αειφορία.
Η εκπαίδευση των νοικοκυριών σε μεθόδους ανακύκλωσης απορριμμάτων, που στο εγγύς μέλλον θα αποτελούν τη νέα και εκ των ων ουκ άνευ κανονικότητα, θα γίνει με την διανομή 35.825 οικιακών κομποστοποιητών και κομποστοποιητών κήπου, η προμήθεια των οποίων, προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ, δημοπρατήθηκε στις 20/2/2023
Πιο συγκεκριμένα, η προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης βιοαποβλήτων, σε οικίες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβάνει:
- 10.275 Οικιακούς Μηχανικούς Κομποστοποιητές (2 λίτρων)
- 25.550 Κάδους Οικιακής Κομποστοποιήσης Κήπου (300 λίτρων)Οι οικιακοί μηχανικοί κομποστοποιητές είναι κατάλληλου μεγέθους και βάρους για τοποθέτηση και λειτουργία τους σε πάγκο κουζίνας, για την καθημερινή συλλογή και επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων που παράγονται σε κάθε νοικοκυριό και τη μετατροπή τους σε οργανικό λίπασμα.
Οι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης κήπου είναι κατάλληλοι για κατοικίες με αυλή / κήπο, καθώς αποτελούνται από κατασκευή χωρίς βάση, ώστε τα οργανικά απορρίμματα να έρχονται απευθείας σε επαφή με το χώμα για να επιτυγχάνεται ο άμεσος εμπλουτισμός τους από μικροοργανισμούς.
Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θα συμβάλλει στη βελτίωση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, στην προώθηση της διακριτής συλλογής των οργανικών αποβλήτων, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.
Το έργο σχεδιάστηκε από τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αποτελεί την πρώτη παρέμβαση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα, σε αυτό το εύρος και για τόσο μεγάλο αριθμό νοικοκυριών, γεγονός που καθιστά την πρωτοβουλία, μοναδική και πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς το ποσοστό κομποστοποίησης στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό -μόλις 2%- και υπολείπεται σημαντικά του μέσου ευρωπαϊκού όρου.Τα πλεονεκτήματα της κομποστοποίησης
Η κομποστοποίηση είναι μία από τις σημαντικότερες μεθόδους διαχείρισης του οργανικού μέρους των απορριμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με όλες τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες, γεγονός που την καθιστά αναντικατάστατη επιλογή στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
Συνιστά μια σύγχρονη και αποτελεσματική πρακτική για τη μείωση των αποβλήτων και μια άριστη επιλογή επεξεργασίας στην πηγή. Επίσης με αυτόν τον τρόπο εκτρέπονται σημαντικές ποσότητες οργανικών απορριμμάτων από το ρεύμα των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων που θέτει η οδηγία 1999/31/ΕΚ περί ταφής των απορριμμάτων.
Ειδικότερα η οικιακή κομποστοποίηση, αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης 70-80% των οργανικών της κουζίνας (υπολείμματα τροφών) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κτλ.). Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης περιλαμβάνει την χρήση ειδικών κάδων-κομποστοποιητών σε κατοικίες, πολυκατοικίες και μπαλκόνια, στους οποίους τοποθετούνται τα οργανικά υλικά της κουζίνας και μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λιπάσμα-κόμποστ, που μπορεί να διατεθεί στο ίδιο το νοικοκυριό στον κήπο ή τις γλάστρες του κ.α. Το κόμποστ παράγεται μέσα από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου