22 Απρ 2023

Aνακοίνωση για την παραίτηση ιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου, από την ΚΟΒ Σερίφου του ΚΚΕ.


Aνακοίνωση για την παραίτηση ιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου, από την ΚΟΒ Σερίφου του ΚΚΕ.

 Η ανακοίνωση 

 Η παραίτηση του γιατρού του περιφερειακού ιατρείου Σερίφου είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην τραγική εξέλιξη της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του συστήματος υγείας.

 Η κατάσταση που περιγράφει ο γιατρός είναι η εικόνα για όλα τα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο του δικού μας.

 Οι κάτοικοι της Σερίφου αλλά και όλων των Κυκλάδων ζούμε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή μας καθώς και των επισκεπτών, όλο το χρόνο. Είναι απαράδεκτο εν έτει 2023 να μην υπάρχει πλήρως στελεχωμένο περιφερειακό ιατρείο, να χρειάζεται συχνά να γίνονται διακομιδές προς τα νοσοκομεία και να πρέπει ή να κινδυνεύει η ζωή μας σε ενδεχόμενη καθυστέρηση ή να δώσει κανείς μια περιουσία για να μεταφερθεί. Είναι απαράδεκτο να είναι απομονωμένο το νησί μας από το κέντρο του νομού και τις δομές υγείας γιατί έτσι συμφέρει τον εφοπλιστή. Ακόμα και για μια πιο ειδική εξέταση πρέπει κανείς να μείνει 3 – 4 μέρες στη Σύρο. 

 Αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο ή αποτέλεσμα της δυσκολίας λόγω της «νησιωτικότητας». Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ που βλέπουν την υγεία ως κόστος και τους ασθενείς ως πελάτες.

 Είναι η ίδια λογική που οδήγησε σε εγκλήματα όπως αυτό τον Τεμπών αλλά και προηγούμενα το Μάτι, τη Μάνδρα, την καταστροφή στην Εύβοια κ.α. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με τους εκπροσώπους τους στα νησιά, μας καθησυχάζουν, τάζουν, μας λένε ότι «κάτι θα γίνει», κρύβοντας ότι το «όραμά» τους για την υγεία είναι ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα λειτουργεί με ιδιωτικονομικά κριτήρια, που θα έχει ως γνώμονα όχι την υγεία των ασθενών, την πρόληψη και προστασία από μια σειρά ασθένειες αλλά το κέρδος. Αυτό κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο που ψήφισε πρόσφατα και μπάζει τους ιδιώτες στο σύστημα υγείας, αυτό έκανε κι υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με το «αυτοχρηματοδοτούμενο» νοσοκομείο της Σαντορίνης, αυτό το δρόμο έστρωσε όσο ήταν κυβέρνηση κι υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ.

 Όλοι τους συμφωνούν να δίνουν δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς που μας μπλέκουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία στο πλαίσιο των «συμμαχικών μας υποχρεώσεων». Σκίζονται για να δώσουν επιδοτήσεις εκατομμυρίων στους εφοπλιστές για να στέλνουν διάφορα σαπάκια με πανάκριβα εισιτήρια στα νησιά, αλλά, όταν είναι για την στελέχωση των δομών υγείας και του ΕΚΑΒ, για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ ώστε να μπορούν να δουλεύουν με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό οι γιατροί και οι νοσηλευτές, τότε «δεν υπάρχει μία», επικαλούνται το δημοσιονομικό κόστος. 

 Σε αυτό το έδαφος της εμπορευματοποίησης της υγείας και της λογικής κόστους – οφέλους ξεφυτρώνουν τα διάφορα ιατρικά κέντρα και άλλες υπηρεσίες που τσεπώνουν χρήμα τόσο από τον ΕΟΠΥΥ, χρήματα των εργαζομένων δηλαδή, όσο και από τους ασθενείς - πελάτες οι οποίοι, μην έχοντας αλλού, στρέφονται τελικά σε αυτά. Σε αυτό το έδαφος εμφανίζονται και οι διάφορες δωρεές, μόνο που τα μηχανήματα και τα υλικά θέλουν και γιατρούς για να δουλέψουν και να είναι χρήσιμα. Ο λαός της Σερίφου και των υπόλοιπων νησιών δεν έχει ανάγκη από κανένα πολιτικό σωτήρα, ούτε από «φιλεύσπλαχνους δωρητές». 

Η υγεία είναι δικαίωμα κι όχι εμπόρευμα. Να μη χαθεί άλλος χρόνος. Μόνο αν ο λαός του νησιού οργανώσει την πάλη του μπορεί να έχει αποτελέσματα προς όφελος των δικών του αναγκών. 

Εδώ και τώρα με τον αγώνα του να απαιτήσει: να στελεχωθεί πλήρως το περιφερειακό ιατρείο Σερίφου με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες ιατρικού και λοιπού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας πλήρη στελέχωση όλων των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, του Νοσοκομείου Σύρου και του ΕΚΑΒ αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών και επίδομα ενοικίου ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στο αυξημένο κόστος ζωής στα νησιά τακτικές, σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνίες με τη Σύρο και τον Πειραιά όλο το χρόνο Αυτά τα αιτήματα που δίνουν ουσιαστική λύση μόνο το ΚΚΕ τα υπερασπίζεται σταθερά χωρίς «ναι μεν, αλλά». 


 Η πείρα των τελευταίων ετών επιβεβαιώνει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό με ισχυρό ΚΚΕ και στο κίνημα και στη βουλή. Αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλει ο λαός του νησιού μας με τον αγώνα του και με την ψήφο του στις 21 Μάη

 Πηγή : λαικη συσπειρωση σεριφου

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...