13 Οκτ 2023

Προβληματισμός για την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών


Δηλώσεις της προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνης Δράκου για τις σοβαρές αλλαγές που έρχονται αναφορικά με τις ανάγκες των σχολείων

Προς κατάργηση “οδεύουν” οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο, όπως παρομοίως και στα άλλα Κυκλαδονήσια, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών για την αναμόρφωση της λειτουργίας των ΟΤΑ, που προβλέπει πως θα αποτελέσουν παρελθόν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, πανελλαδικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις (Λιμενικά Ταμεία).

Μοναδική πρόβλεψη για τη διατήρηση Σχολικών Επιτροπών αποτελούν οι περιοχές και οι Δήμοι που έχουν στην “ομπρέλα” τους 100 σχολεία ή και περισσότερα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία απόφαση που όπως επισημαίνει στην “Κοινή Γνώμη” η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ), Ειρήνη Δράκου, “γεννά” ανησυχία, με φόντο την αναγκαιότητα, να δρομολογούνται άμεσα, όσα αφορούν στα σχολεία, τα οποία μέχρι σήμερα, οι Σχολικές Επιτροπές ρυθμίζουν ταχύτατα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Υπ. Εσωτερικών, οι Σχολικές Επιτροπές θα πάψουν να υφίστανται από τον Ιούνιο του 2024 και μετά. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα προκύψουν διευκρινιστικές κατευθύνσεις μέσω εγκυκλίων για την ευθύνη που “περνά” στους Δήμους, αλλά και στους διευθυντές των σχολείων.

Ο ρόλος τους πολύ σημαντικός”

Αρχικά, η Ειρήνη Δράκου μίλησε για την ευθύνη των Σχολικών Επιτροπών και τη σημασία που έχει για τα σχολεία, η μέχρι σήμερα λειτουργία τους. “Μέχρι τώρα οι Σχολικές Επιτροπές είχαν αναλάβει έναν πολύ σημαντικό ρόλο γιατί γίνεται η πλήρης οικονομική διαχείριση των σχολείων και του προσωπικού. Δηλαδή το Νομικό Πρόσωπο καταργείται, γιατί γι αυτό μιλάμε για κατάργηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που εξαιρεί Λιμενικά Ταμεία και Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης”. Όσον αφορά την περίπτωση της Σύρου, η πρόεδρος της ΔΕΠ, εξηγεί πως, “αυτή τη στιγμή απασχολούν καθαριστές, σχολικούς τροχονόμους, 8μηνα, σχολικούς φύλακες και μιλάμε για περίπου 70 άτομα. Μέχρι πριν δύο χρόνια, το προσωπικό ήταν τελείως πάνω στις Σχολικές Επιτροπές. Δηλαδή γινόταν προκήρυξη από τις Σχολικές Επιτροπές, γινόταν η επιλογή βάσει των κριτηρίων από τις Σχολικές, η τοποθέτησή τους, τα πάντα. Τώρα έχει έρθει στο Τμήμα Προσωπικού η πρόσληψη των καθαριστριών, αλλά η τοποθέτηση και η διαχείριση παραμένει στις Σχολικές Επιτροπές”.

Σημειώνει δε, πως, στην πράξη, “όλα τους τα αναλώσιμα από γάντια μέχρι καθαριστικά, έρχονται μέσω των σχολικών επιτροπών και γίνεται και η οικονομική διαχείριση των σχολείων. Αναφέρω αυτά, για να μην θίξω και το γεγονός πως ένας άνθρωπος πρέπει να είναι μόνιμα στα τηλέφωνα ώστε να καταγράφει και να προωθεί τα αιτήματα των 33 σχολείων μας”.

Στην ερώτηση, αν με τη λειτουργία Σχολικών Επιτροπών εκτιμά πως οι διευθύνσεις των σχολείων είχαν άμεση συνδρομή σε όλα τα αιτήματά τους, υπήρξε σαφής. “Μέχρι τώρα τα σχολεία και οι Διευθύνσεις τους είχαν ένα πρόσωπο, ένα σημείο αναφοράς που τους δίνει λύσεις στα τρέχοντα θέματα. Και επειδή είναι συνεπέστατοι και οι διοικητικοί σε αυτή την Υπηρεσία, γίνεται μία πάρα πολύ καλή διαχείριση”.

Άμεσα οι πληρωμές στην τοπική αγορά

Η κ. Δράκου έθιξε και το ζήτημα της ανταπόκρισης των Σχολικών Επιτροπών προς την αγορά σχετικά με την πληρωμή προμηθειών. “Επίσης υπάρχουν διοικητικά συμβούλια με τοποθέτηση προέδρων και μελών από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, αλλά είναι άνθρωποι που δεν πληρώνονται, που έρχονται στα συμβούλια, που υπογράφουν όλες τις αποφάσεις. Ελέγχεται το κάθε ευρώ που υπάρχει”, ανέφερε πρωτίστως, λέγοντας πως, “πληρώνεται η αγορά αμέσως και δεν υπάρχει καθυστέρηση. Είναι πολύ σημαντικό. Πολλοί μας ρωτούν από που θα πληρωθούν γιατί δεν θέλουν από τον Δήμο γιατί αργούν, αλλά όταν τους λέμε από τη Σχολική Επιτροπή, μας λένε πάρτε ό,τι θέλετε. Έχουν αμεσότητα. Γίνεται καλή διαχείριση. Άμεση και γρήγορη”.

Τα σχολεία δεν μπορούν να περιμένουν”

Αναφορικά με τη δρομολόγηση θεμάτων που άπτονται της ανταπόκρισης και παρουσίας σημαντικών Υπηρεσιών του Δήμου, η πρόεδρος εξήγησε τα παρακάτω. “Τα σχολεία δεν μπορούν να περιμένουν. Εδώ μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ η Τεχνική Υπηρεσία. Υπάρχει μία πάρα πολύ καλή συνεργασία και φυσικά και με την Υπηρεσία Καθαριότητας. Δηλαδή, για το ξεχορτάριασμα στα σχολεία θα συνεννοηθούν οι υπεύθυνοι διοικητικοί με την Υπηρεσία. Επίσης, οι Σχολικές Επιτροπές θα φροντίσουν για τις αναγομώσεις των πυροσβεστήρων, για τους ψεκασμούς, για τις απεντομώσεις και τις μυοκτονίες”. Ως εκ τούτου, κατέθεσε τον προβληματισμό της, πως, “υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να δρομολογούνται άμεσα”.

Σε αναμονή διευκρινίσεων

Η πρόεδρος τόνισε πως αναμένονται διευκρινίσεις από το Υπ. Εσωτερικών, επισημαίνοντας μάλιστα πως, πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα Δημοτική Αρχή.

“Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών και τις προβλέψεις για το θέμα, αναφέρει πως θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, δηλαδή τον Ιούνιο του 2024, ώστε να έχουν εκδοθεί τα σχετικά Π.Δ. και οι εγκύκλιοι που θα εξηγούν πώς θα γίνει η αλλαγή.

Είναι πολλά που πρέπει να εξετάσουν. Για παράδειγμα, δίνει το δικαίωμα σε Δήμους που έχουν από 100 σχολεία και πάνω, να κρατήσουν τις Σχολικές Επιτροπές τους. Αλλά να ρωτήσω το εξής: τα 99 σχολεία από τα 100 ή τα 90 από τα 100 τι διαφορά έχουν; Πρέπει να διευκρινιστούν πολλά θέματα. Αν θα συγχωνευθούν και θα υπάρξει μία επιτροπή ή αν α καταργηθούν πλήρως και θα αναλάβει ευθύνη και έργο και ο κάθε διευθυντής που ούτως ή άλλως έχει τόσα στο κεφάλι του”.

Δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών”

Κλείνοντας τις δηλώσεις της, η κ. Δράκου εξήγησε πως όλες οι αλλαγές θα πρέπει να δρομολογηθούν με μοναδικό κριτήριο και “πυξίδα” το όφελος των σχολείων. “Δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας. Αρκετή αγωνία υπάρχει. Και στη Σύρο, τα τελευταία αρκετά χρόνια έχουν γίνει αρκετά πράγματα για τα σχολεία. Αυτές οι ανάγκες πρέπει να δρομολογούνται. Τα αιτήματα πρέπει να προωθούνται. Θα είναι ένα ακόμη δύσκολο έργο που έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη Δημοτική Αρχή με τις αλλαγές του νομοσχεδίου. Εύχομαι να γίνει ομαλά από το κεντρικό κράτος με διευκρινιστικές εγκυκλίους που θα είναι υπέρ του τόπου”, σχολίασε κλείνοντας το θέμα.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...