26 Οκτ 2023

«Ειδικά πολεοδομικά σχέδια για τα νησιά Μήλο, Κίμωλο, Σέριφο και Σίφνο»


Συμπολίτισσες και συμπολίτες μου, Η Δύναμη του νησιού μας είναι η Δύναμη και οι αξίες των Ανθρώπων μας. Είμαστε όλοι εμείς, Μαζί. Η Σιφναϊκή κοινωνία μας και η ιστορία του νησιού μας, αξίζουν το βαθύ και απεριόριστο σεβασμό μας.

1.Πρώτη προτεραιότητά μας, η προστασία του Περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του νησιού που υπονομεύονται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αλλά και ως προϋπόθεση μιας βιώσιμης και αειφορικής ανάπτυξης του νησιού. Παράλληλα άμεσες ενέργειες για την προώθηση μιας διαφορετικής στρατηγικής, όπως η ανάδειξη του περιβάλλοντος και του πολιτισμού ως των βασικών πυλώνων του τουριστικού μας προϊόντος

2.Την επέκταση της τουριστικής περιόδου

3.Τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και πολλές άλλες.

Όλα αυτά σε συνεργασία με τους Επαγγελματίες του Τουρισμού αλλά και την κοινωνία των πολιτών.Η επόμενη πενταετία (όχι μόνον σαν φυσικός αλλά και σαν πολιτικός χρόνος) αποτελεί την χρυσή-ιστορική ευκαιρία να υλοποιηθεί έργο. Αναφέρομαι σε έναν πάρα πολύ φιλόδοξο στόχο που αφορά στην τακτοποίηση των πολεοδομικών σχεδίων των νησιών  (Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια – ΕΠΣ) που δεν έχουν αλλάξει από την μεταπολίτευση κι έπειτα… Όλες οι κυβερνήσεις, όλα τα κόμματα που πέρασαν από την κυβέρνηση, θεώρησαν πως τα ζητήματα αυτά ήταν πολύ υψηλού πολιτικού κόστους.

Φτάσαμε στο 2023 και δεν έχουμε ΕΠΣ, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη πίεση στα νησιά αφού υπάρχουν πολλές παράμετροι που εξαρτώνται από αυτά. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει θέσει χρονοδιάγραμμα από 20 έως 30 μήνες (και όχι δεκαετίες ολόκληρες που μας έφτασαν μέχρι εδώ). Μέσα από αυτό θα γίνει η ενσωμάτωση και ο υπολογισμός της έννοιας της φέρουσας ικανότητας των νησιών.

Είναι μια συζήτηση που για δεκαετίες, την είχαμε πολύ ψηλά στο δημόσιο διάλογο, αλλά καμιά κυβέρνηση δεν έκανε το απονεννοημένο βήμα για να προωθήσει τη λύση..

Η σημερινή αυτή πολεοδομική παρέμβαση ξεκίνησε. Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν το κύριο εργαλείο σχεδιασμού, με το οποίο καθορίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης και περιοχές προς πολεοδόμηση (επεκτάσεις σχεδίων ή νέες αναπτύξεις).

Επίσης περιλαμβάνουν και άλλες συνιστώσες όπως:

-Η οριοθέτηση οικισμών χωρίς όρια και ο χαρακτηρισμός των τοπικών δρόμων

-Η χωροθέτηση μεγάλων επενδύσεων

-Το Ειδικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

-Το Ειδικό σχέδιο διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων

Φίλες και Φίλοι,

Πιστεύουμε λοιπόν, πως αξίζουμε και αξίζουμε ΟΝΤΩΣ μια πολύ καλύτερη συμπεριφορά, τύχη και προοπτικές και αυτές θα διεκδικούμε πάντα!

Για όλους τους Σιφνιούς και τις Σιφνιές, για τα παιδιά μας και για τον τόπο μας πρωτίστως αλλά και για όσους τον επισκέπτονται ή τον επιλέγουν για τόπο μόνιμης διαμονής τους.

Καλή επιτυχία με ευθύνη, ενότητα και έργο για την Σίφνο μας!

Γεροντής Γιάννης,

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Πηγή : https://www.mileikanea.gr/

to synoro blog

2 σχόλια:

  1. Αυτοί οι 20 με τριάντα μήνες είναι για να συνεχιστεί η κατάσταση πού υπάρχει σήμερα δηλαδή, η μη τήρηση των ήδη υπαρχόντων νόμων καί μετά βλέπουμε; Μήπως είναι καιρός να σοβαρευτούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...