23 Οκτ 2023

Προ των πυλών η 34η συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου


Μετά από 10 χρόνια και για 5η φορά συνολικά, επιστρέφει στη Σύρο η θεσμική διοργάνωση για τον σύγχρονο πολιτισμό και την 6η Τέχνη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Πρόκειται για την 34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που θα λάβει χώρα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από 26 Οκτωβρίου έως και τις 6 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης.

Η Σύρος, η αρχόντισσα του Αιγαίου, με αξιοσημείωτη ιστορία, εξαιρετική αρχιτεκτονική, μοναδική θρησκευτική παράδοση και αρμονική συνύπαρξη της ορθόδοξης και καθολικής εκκλησιών, στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από τοπικά προϊόντα μέχρι το ρεμπέτικο του Μάρκου Βαμβακάρη και εξαιρετικά φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις, φιλοξενεί φέτος 32 ερασιτεχνικούς θιάσους, 500 ηθοποιούς και συντελεστές, 33 παραστάσεις θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους με ελεύθερη είσοδο. 

Οι παραστάσεις θα δοθούν τόσο στο εμβληματικό θέατρο Απόλλων, όσο και στο αμφιθέατρο “Κωνσταντίνος Τουλούπης” του σχολικού συγκροτήματος Μάννα, καθώς και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, που θα διαμορφωθούν κατάλληλα για να υποδεχθούν τις εκδηλώσεις. 

Το πρόγραμμα της 34ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου περιλαμβάνει όμως και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων όπως η ομιλία του Συριανού ηθοποιού Στέλιου Μάινα με τίτλο: «Υποκριτική στο σύγχρονο θέατρο», η Έκθεση ζωγραφικής της Αγνής Ρούσσου και το σεμινάριο του Νίκου Χαβιαρά για την Δραματοθεραπευτική χρήση της μάσκας. 


Η συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου 

Η συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός για το Αιγαίο, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, που διοργανώνεται κάθε φθινόπωρο σε διαφορετικό νησί.
Ένα 11ήμερο θεατρικό φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο, όπου περισσότεροι από 30 θίασοι από όλα τα νησιά του Αιγαίου, συναντώνται, παρουσιάζουν τη δουλειά τους και ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες. 

Η δράση άρχισε το 1988 και είναι μια θεσμική διοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου ή Βορείου Αιγαίου και τον εκάστοτε Δήμο υποδοχής του θεσμού.

Δηλώσεις για τον θεσμό 

Αναφορικά με την 34η συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Παππάς τονίζει πως “Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην προαγωγή όλων των μορφών του πολιτισμού, κλασικού ή σύγχρονου. Μία από τις βασικές αποστολές της πολιτικής, είναι να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη και σε αυτή την αποστολή είμαστε αφοσιωμένοι. Έχοντας ως αρμοδιότητα τη διαφύλαξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών μας και την προστασία της νησιωτικότητας, υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ως Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εύχομαι η 34η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου να είναι μία γιορτή σύγχρονου πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας που θα προάγει τον πολιτισμό μας, σε έναν τόπο με πολιτιστικό πλεόνασμα και ακτινοβολία σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”. 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 34ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, Μανώλης Κουτουλάκης αναφέρει πως “αφοσιωμένοι στην προώθηση της ευημερίας των κατοίκων των νησιών και των επισκεπτών τους επιδιώκουμε η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου να αποτελεί μια αναζήτηση του εαυτού, μια ερμηνεία του κόσμου και μια κάθαρση που δεν θα πάψει ποτέ, για εσάς και για όλους όσους συμμετέχουν σε αυτό το θαυματουργό θεατρικό έργο να είναι μοναδική. Δράσεις όπως αυτές, που ενισχύουν το σύγχρονο πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία και εξοικειώνουν κατοίκους και επισκέπτες με το πλούσιο απόθεμα των φιλοξενούμενων νησιών, τελικώς δημιουργούν συνθήκες που επιβεβαιώνουν ότι ο πολιτισμός είναι στοιχείο κοινωνικής συνοχή”. 

“Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με σεβασμό και αφοσίωση υπηρετεί κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει την πλούσια και μοναδική ταυτότητα των νησιών της. Είμαστε ενεργά παρόντες και σε αυτή την πολιτιστική πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας συνειδητά την πηγαία ερασιτεχνική δημιουργία”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ενώ την ίδια ώρα ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης συμπληρώνει πως “αναμφισβήτητα η Συνάντηση οφείλει την επιτυχημένη πορεία της, την καλλιτεχνική αξία και εξωστρέφειά της σε όλους όσοι με κατάθεση ψυχής αφιερώνουν μεγάλο μέρος του ελεύθερού τους χρόνου στο Θέατρο. Η ιδιαίτερη ανάπτυξη που έχει γνωρίσει το Ερασιτεχνικό Θέατρο στο Αρχιπέλαγος μέσω του θεσμού αυτού, δίνει νέα πνοή στην πολιτιστική όψη των νησιών μας”. 


Τέλος, από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο δήμαρχος Νίκος Λειβαδάρας δηλώνει πως “η επιλογή του νησιού μας, για τη φετινή συνάντηση, μας χαροποιεί ιδιαίτερα, δεδομένου ότι η Σύρος συνδέεται άρρηκτα με τον πολιτισμό σε όλες τις μορφές του. Η πλούσια παρακαταθήκη που κληρονομήσαμε στις τέχνες και τα γράμματα έχει εμπνεύσει ένα  μεγάλο μέρος της τοπικής μας κοινωνίας. Ειδικά στον χώρο του θεάτρου, είμαστε υπερήφανοι για τις θεατρικές μας ομάδες, οι οποίες διαχρονικά διακρίνονται για την υψηλή καλλιτεχνική τους ποιότητα και τη δυναμικότητά τους”, ενώ η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη εύχεται “η φετινή διοργάνωση, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες του προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού μας “Σύρος Πολιτισμός” 2023 και την οποία ο Δήμος μας ως συνδιοργανωτής στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του, να αφήσει μοναδικό αποτύπωμα στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Σύρου, η οποία αποτελεί διεθνές σημείο πολιτιστικής αναφοράς

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...