https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/frontend/el/browse/3255188?fbclid=IwAR0ZL5_3tyZCGuerUYY5orntOaRC_1kdSIXr_NoyGuTc9lKcC828voh5gnw
Η μουσική της Σίφνου μέσα από τις διαθέσιμες ηχογραφήσεις: Μια αποτίμηση
Η μουσική της Σίφνου μέσα από τις διαθέσιμες ηχογραφήσεις: Μια αποτίμηση
Περίληψη:Η συγκεκριμένη έρευνα επιχειρεί μια εξέταση της μουσικής παράδοσης του νησιού της Σίφνου μέσα από την ανάλυση τραγουδιών και σκοπών που βρέθηκαν στο αρχείο ντόπιων μουσικών λαμβάνοντας υπόψην την ιστορική και κοινωνικοπολιτισμική διαδρομή του καθώς και τα μουσικά δίκτυα που το επηρέασαν κατά την πορεία αυτή.
Το διαθέσιμο μουσικό περιεχόμενο ταξινομήθηκε και αναλύθηκε με γνώμονα την ανάδειξη του μουσικού πλούτου, της διαφορετικότητας της μουσικής της Σίφνου και την παρουσίαση του μουσικού κόσμου της κοινότητας έχοντας ως οδηγό τη στάση και άποψη των ίδιων των ντόπιων οργανοπαικτών απέναντι στη μουσική αυτή.
Κατά την πορεία της έρευνας προέκυπταν νέα ερωτήματα που τροφοδοτούσαν το περιεχόμενο των επόμενων βημάτων.
Στο σώμα της εργασίας αρχικά αναλύεται η μεθοδολογία έρευνας που επιλέχθηκε για τις ανάγκες της έρευνας και ακολουθεί το θεωρητικό μέρος. Στη συνέχεια αναλύεται το ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρο αλλά και τα έθιμα του νησιού ως το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίζεται η μουσική που εξετάζουμε. Στα επόμενα κεφάλαια αναλύεται η μουσική του νησιού από υλικοτεχνικής απόψεως αλλά και ως προς το ρεπερτόριο, τις μελωδίες και τη δομή των τραγουδιών. Αναφέρονται αξιοσημείωτοι μουσικοί προηγούμενων γενεών και η δράση τους. Στο 4ο κεφάλαιο αναλύεται η κατηγοριοποίηση / ταξινόμηση των διαθέσιμων ηχογραφήσεων που έγινε σε πίνακα excel και τα επιμέρους συμπεράσματα. Τέλος αναλύονται ξεχωριστά ειδικά θέματα που προέκυψαν από την προηγούμενη ταξινόμηση.
Γίνεται μία γενική αποτίμηση και διατυπώνονται ποιοτικά συμπεράσματα ως προς την αισθητική του παιξίματος και του τραγουδίσματος αλλά και την προέλευση του ρεπερτορίου. Αποκαλύπτεται η συνάφεια με την Πόλη και τη Μ. Ασία καθώς και με την αστική κουλτούρα και αναλύεται ο κομβικός ρόλος της εμφάνισης της δισκογραφίας στην πορεία των τραγουδιών της Σίφνου στο διάβα του χρόνου.
Διατυπώνονται υποθέσεις σε σχέση με την χρησιμοποίηση των οργάνων στο παρελθόν ενώ μέσα από ιδιαιτερότητες και στοιχεία όπως το κούρδισμα των οργάνων ή το είδος των τονικών βάσεων που χρησιμοποιούνται στο τραγούδι καταδεικνύεται το ιδιαίτερο ύφος και το ηχόχρωμα της μουσικής της Σίφνου ανάμεσα στις μουσικές του Αιγαίου. Διαφαίνεται επίσης πως η Σίφνος διαθέτει ζωντανή παράδοση που δεν στηρίζεται σε ηχογραφημένες εκτελέσεις αλλά στην βιωματική εκμάθηση των οργανοπαικτών, και πως το παίξιμο έχει παραμείνει το ίδιο με αυτό του ‘60 –’70 ως προς το ρεπερτόριο, το κούρδισμα και το ύφος.
Διαβάστε τον παρακάτω Σύνδεσμο
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου