8 Οκτ 2023

Πάρος Κάτω από την παραλία, ένας Βαρδινογιάννης


Μια εταιρεία του επιχειρηματία Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη καταλαμβάνει παράνομα μεγάλο μέρος της παραλίας Μοναστήρι της Πάρου όπως αποδεικνύει αυτοψία του Δήμου αλλά και οι φωτογραφίες με drone της «Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες». Και όμως η κατάληψη στην παραλία εξακολούθησε να λειτουργεί σαν να μη μεσολάβησε τίποτα. Η εταιρεία υποστηρίζει πως εκ των υστέρων διασφάλισε άδειες. Δεν προσκομίζει όμως κανένα αποδεικτικό και δεν απαντά γιατί επί δύο χρονιές καταπατούσε τις εκτάσεις.Το απόγευμα της 13ης Αυγούστου, η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες», η πρωτοβουλία χάρη στην οποία ξεκίνησε ένα πανελλαδικό κίνημα διαμαρτυρίας για τις καταπατήσεις αιγιαλών το φετινό καλοκαίρι, είχε δώσει ραντεβού στην παραλία Μοναστήρι. Οι πολίτες που συμμετείχαν σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα, με την οποία έδειξαν μέχρι ποιο σημείο επιτρέπεται να επεκταθούν οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες και πού αρχίζει η καταπάτηση.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες παρεμβάσεις, που δείχνουν ένα σκηνικό γενικευμένης ανομίας όσον αφορά την εκμετάλλευση των παραλιών της Πάρου, αυτή τη φορά οι κάτοικοι του νησιού επέλεξαν να καταδείξουν τα κακώς κείμενα όχι ενός ντόπιου επιχειρηματία, αλλά μιας εταιρείας που συνδέεται με τα συμφέροντα μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρηματικές οικογένειες.Το Reporters United είναι σε θέση να αποκαλύψει ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνάς μας η εταιρεία που εκμεταλλεύεται την παραλία Μοναστήρι στην Πάρο συνδέεται μέσω παρένθετων εταιρειών με τον επιχειρηματία Νίκο Θεόδωρου Βαρδινογιάννη.

Στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United εδώ!

Ο Νίκος Θ. Βαρδινογιάννης, 46 ετών, είναι γιος του Θόδωρου Βαρδινογιάννη (αδερφού του Βαρδή) ο οποίος πέθανε σε ηλικία 54 ετών το 1996. Εκτός από τη συμμετοχή του στον όμιλο AVE (ξεκίνησε το 1982 ως εταιρεία διανομής ταινιών video σε Ελλάδα και Κύπρο), εταιρείες στις οποίες συμμετέχει ή ελέγχει ο κ. Βαρδινογιάννης δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού (όπως η επένδυση στο Μοναστήρι της Πάρου), των αγροτικών προϊόντων (εξαγορά αγροτικού συνεταιρισμού Πάρου), της ενέργειας και του λιανεμπορίου (επιστροφή Carrefour στην Ελλάδα). 

Αλλά το Μοναστήρι της Πάρου δεν είναι μια συνηθισμένη παραλία. Βρίσκεται εντός του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πάρκου στη Χερσόνησο του Άι-Γιάννη Δέτη, ενός τόπου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που περιλαμβάνει έναν προϊστορικό οικισμό, το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Άι Γιάννη Δέτη, συνδέεται με την ιστορία των Ορλωφικών -καθώς υπήρξε η βάση του ρωσικού στόλου- ενώ στο φυσικό περιβάλλον του δεσπόζουν οι λεγόμενοι μεταμορφωμένοι γρανίτες «γνεύσιοι», γνωστοί στους ντόπιους ως «ψαρόπετρες». Στο όριο της ακτογραμμής της χερσονήσου, ξεκινά ένα από τα τμήματα της περιοχής Natura 2000 της Πάρου.

Τα ευρήματα της έρευνας

Με βάση τα ευρήματα του ρεπορτάζ, η Project Διώνη ΑΕ, όπως ονομάζεται η εταιρεία που εκμεταλλεύεται την παραλία και το αναψυκτήριο στο Μοναστήρι:

  • Κατέλαβε με ομπρέλες και ξαπλώστρες υπερδιπλάσια έκταση (2.302 τ.μ.) από τα συνολικά 1.039 τ.μ. που είχε μισθώσει από την Κτηματική Υπηρεσία και το Δήμο Πάρου (350,40 τ.μ.) και την Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου (689 τ.μ.) 
  • Αν και υποστηρίζει ότι φέτος διασφάλισε τουλάχιστον ένα τμήμα των εκτάσεων που νωρίτερα είχε καταπατήσει, δεν προσκομίζει τις συμβάσεις, και δεν δίνει εξηγήσεις για το προηγούμενο διάστημα, από το 2021 ως το 2023 (όταν ισχυρίζεται ότι υπογράφηκαν οι συμβάσεις).
  • Κατέλαβε όλο το τμήμα του αιγιαλού που μίσθωσε. Και όχι το 60%, όπως προβλέπει η σύμβαση ενώ δεν τήρησε ούτε την απόσταση τουλάχιστον πέντε μέτρων ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή. 
  • Τα ευρήματα αυτά βασίζονται στην αυτοψία των αρχών (την οποία φέρνει στο φως το Reporters United), στις αεροφωτογραφίες της εφαρμογής Digital Paros αλλά και στις διαπιστώσεις του επιτόπιου ρεπορτάζ μας στο Μοναστήρι. 


  • Διαβάστε εδώ 

  • https://www.reportersunited.gr/11580/monastiri-paros-nikos-vardinogiannis/?fbclid=IwAR2ZLRwmbIpvWxjyElYh3awy0eyAZf9HWrtrWjNf3iVned_uLXVk2Nqm3ow

Πηγή : https://www.reportersunited.g

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...