22 Οκτ 2023

Χαμένοι στην μετάφραση στο ecoserifos.gr


Να επιμένεις για να ζήσεις την Σέριφο. Να ζήσεις τις κρυμμένες γωνιές της, τις σπάνιες εικόνες της, αυτές που ξετυλίγονται πέρα από «τα πανηγύρια που κρατάνε μέχρι το άλλο πρωί»  Να επιμένεις όταν αναζητάς να γνωρίσεις το νησί καλύτερα. Γιατί δεν αποκαλύπτεται εύκολα. Όχι γιατί είναι «δήθεν», όχι φυσικά. Αλλά επειδή τα πάντα στο νησί είναι δύσκολα. Και ήταν ακόμη πιο δύσκολα για όσους θυμούνται πιο πίσω να σου πουν.

Να επιμένεις, λοιπόν. Να πας λίγο βαθύτερα στο νησί, να ζήσεις κάποια στιγμιότυπα που θα έχουν πιο αυθεντικούς Σερφιώτικους  χυμούς να σου χαρίσουν.Να επιμένεις, γιατί μόνο έτσι θα ανακαλύψεις κάτι ακόμα, κάτι άλλο, κάτι νέο. Όλα τα γνωστά τα έχουν ήδη ανακαλύψει άλλοι, τα έχουν γράψει στα άρθρα για τους ταξιδιωτικούς προορισμούς, έχουν χιλιοειπωθεί. Εσύ να επιμένεις, για να ανακαλύψεις το δικό σου μυστικό στην Σέριφο, ακόμη κι αν εκείνη σου αντιστέκεται. Σε όλους αντιστέκεται, ακόμη και στους Σερφιώτες.

Αλλά μόλις το ανακαλύψεις, θα έχεις ζήσει την Σέριφο. Και θα φυλάς μέσα σου ένα κομμάτι της, που θα είναι καταδικό σου. Και όταν θα φεύγεις με το καράβι για πίσω, θα την κοιτάς και χαμογελώντας πονηρά, θα μοιράζεσαι πια, μαζί με όλους τους υπόλοιπους εραστές της, την Σέριφό  σου.

Γι αυτό και το χειμώνα που θα λες πως «φέτος πήγα στην Σέριφο» και θα σε πιέζουν με τη συνήθη απορία: «Είναι όλα αυτά που λένε η Σέριφος », θα μπορείς συνομωτικά να απαντάς: "Είναι όλα αυτά, μα είναι και πολλά άλλα, που δεν περιγράφονται".

Να επιμένεις, γιατί αλλιώς μπορεί να έρθεις και να φύγεις, και ακόμα να νομίζεις πως «Σέριφος  είναι το νησί που ζούνε και πίνουν  και γλεντάνε ως το πρωί».Αυτά εχω να πώ στον-την αρθρογράφο της ανάρτησης https://ecoserifos.gr/2023/10/21/serifos-lonelyplanet/ και θα σας παρακαλούσα να κάνετε σωστά την μετάφραση εχει και αυτο μεγάλη σημασία απο καρδιάς 


 Το κείμενο Serifos has a raw, rugged beauty, with steep mountains plunging to broad ultramarine bays. Relatively deserted outside the quaint hilltop capital of Hora or the dusty, Wild West–feeling port of Livadi down below, the island feels like it’s gone beautifully feral. All that you find are the occasional remnants of past mining enterprises (rusting tracks, cranes) and the whoosh of the wind (which can be fierce). Rent wheels to make the most of it. Serifos is one of the few islands where locals drink the water.

και η μετάφρασή του είναι αυτή: Η Σέριφος έχει μία ακατέργαστη, πετρώδη ομορφιά με απόκρημνα βουνά που βυθίζονται σε μεγάλους βαθυγάλαζους κόλπους. Σχετικά ερημική πέρα από τη γραφικότατη κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται η Χώρα, πρωτεύουσα του νησιού ή κάτω μακριά το Λιβάδι, το αμμώδες Λιμάνι με την άγριας δύσης ατμόσφαιρα, το νησί μοιάζει να έχει καταφέρει να διατηρηθεί πανέμορφα άγριο. Από όλα όσα θα συναντήσετε, δείτε τα ίχνη της μεταλλευτικής δραστηριότητας (σκουριασμένα φορτηγά, γερανούς) και ακούστε τη φωνή του ανέμου (που μπορεί να είναι θυμωμένος). Νοικιάστε όχημα για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε την επίσκεψή σας στον τόπο. Η Σέριφος είναι ένα από τα λίγα νησιά που οι κάτοικοι έχουν πόσιμο νερό.


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...